Meduňka

Obsah čísla 3/2024

Vážení čtenáři,
nedávno jsem vám v úvodníku prosincové Meduňky přála šťastný nový rok – a ejhle – čas poskočil a dnes vás vítám u březnového čísla, které už s sebou nese energii blížícího se jara. Ať vám tedy Meduňka tyto předjarní i první jarní dny projasní a ať je vám k užitku!
Kartářka Dagmar Kludská, osobnost titulového rozhovoru tohoto čísla, během své dlouhé praxe vyslechla tisíce různých příběhů, a díky nim dobře ví, že každý člověk potřebuje aspoň kousek naděje – a snaží se ji lidem dávat. Lidé se podle ní také více než dříve zajímají o to, jestli jsou na správné cestě a jaké je jejich životní poslání.
S otázkou životní cesty, poslání a případných změn souvisí i hlavní téma březnové Meduňky, nazvané Nová životní inspirace. Kdy jindy takové téma zařadit než právě na začátku jara! Zima odpovídá době odpočinku a v krátkých zimních dnech většinou nemíváme dost energie ani chuti k uskutečňování velkých plánů či změn. Jakmile se ale ve vzduchu objeví ono zvláštní „cosi“, věštící příchod jara, často s tím přichází touha do něčeho se pustit, s něčím začít – nebo také s něčím skončit. Začátek zázračného přírodního cyklu rašení evidentně působí i na nás lidi, světlo a jarní slunce podporuje růst a uvádí věci v pohyb.
Uvažujete o nějaké změně, plánujete vyzkoušet něco nového? Pro inspiraci v tématu představujeme dva příběhy nové životní cesty, oba vyprávějí ženy. Rodina Daniely tvořivě zareagovala na změněnou situaci a rozjela zajímavý rodinný byznys – pěstování borůvek. Elisabeth, restaurátorka knih, se s manželem a malými dětmi přestěhovala k oceánu, kde založili ovocnou farmu. Obě vnímají změnu jako obohacení. Inspirace na nás ovšem čeká třeba i na cestách (článek J. Větrovské), možná zvolíme menší či postupnější změny – o nich píše N. Pažoutová a upozorňuje, že naším úkolem je odlišit skutečné přání naší duše od rafinovaných úkolů ega. Plánujete na jaře změnit stravu? I o tom se v tématu dočtete.
Jarní příroda může znamenat problémy pro alergiky – pomoci může tradiční čínská medicína. Ke snížení chronické zánětlivosti pomáhá pohyb (co takhle vyrazit do jarní přírody?) a spánek. O ženském detoxu píše Tetiana Kovaříková (a pouhý jarní půst k němu nestačí…), přečtete si i o důležitosti očisty lymfatického systému.
V článku o hormonech MUDr. Eleková vysvětluje funkci testosteronu, který tvoří „mužné muže“, ale je potřebný i pro dobrou náladu nás žen. V závěrečném dílu seriálu o duchovním sebeuzdravování se věnujeme vztahu člověka k planetě – živoucí bytosti a matce všech živých tvorů. Krásu a dokonalost Stvoření na planetě můžeme obdivovat kdykoli, ale v rozvíjející se jarní přírodě je to obzvláště působivé a půvabné…
Milí čtenáři, přeji vám krásný začátek jara. A pokud se s jarem pustíte do něčeho nového, ať jsou tyto změny v souladu s vaší duší a posunou vás na vaší životní cestě správným směrem!
Zuzana Paulusová

Z obsahu

Rozhovor s Dagmar Kludskou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: Nová životní inspirace

Dobrá věc je naše věc 10
Mgr. Naďa Pažoutová

Rodinná plantáž
Veselé borůvky z Veselí 12
Daniela Pečínková

Farma u oceánu –
rozhovor s E. Kapitánovou 14
Mgr. Zuzana Paulusová

Jak pocítit energii prostoru 17
Mgr. Jitka Větrovská

Jak se odhodlat ke zdravé stravě 20
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Lymfa – pramen života a mládí 22
Iva Lhotská

Bylinka měsíce března:
čekanka obecná 25
Bc. Martin Kolár

Ženský detox 28
Tetiana Kovaříková

Voním, a dokonce královsky… 29
Václav Větvička

Alergie okem
tradiční čínské medicíny 30
Eva Zimmelová

Bolest zad? Jde to i bez ní! 32
Michal Čagánek

Domácí diagnostika –
možnosti a význam 34
MUDr. Rudolf Zemek

Jak snížit chronickou zánětlivost: spánek a pohyb 36
Charlotte Matysková.

Píseň mého srdce 38
Ing. Jiří Mazánek

O hormonech: testosteron 40
MUDr. Ludmila Eleková

Okénko do neznámých dějů 44
Marie Benešová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádky proti samotě

Řádková inzerce

Koupit Meduňku