Zdraví

Co je kinetóza, jak se projevuje a jak se jí zbavit?

Kinetóza, neboli nemoc z pohybu, je jev, při kterém je jedinci nevolno, pociťuje závrať a je mu na zvracení, a to při jakémkoliv pohybu. Jak se dá na kinetózu vyzrát a kde všude vás může potkat?

Mořská, vesmírná a další druhy kinetózy

Kinetóza se dá rozdělit podle toho, kdy je jedinci špatně na:

  • nevolnost při létání
  • nevolnost v autě, autobuse, vlaku
  • mořskou nemoc
  • vesmírnou nemoc
  • nemoc v simulátoru

Tento jev se zkrátka objevuje tehdy, kdy spolu vjemy získané očima a tělem nesouhlasí a mozek nedokáže vyhodnotit, co se děje.

Jak se projevuje kinetóza

Trápí vás cestovní nevolnost? To vám asi ani nemusíme vyjmenovávat její nejčastější příznaky. Všechny z nich jsou nepříjemné a dokážou vám znatelně zošklivit každou cestu. Řeč je nevolnosti, zvracení, závratích, nadměrném pocení a viditelné bledosti.

Co pomáhá na nemoc z pohybu?

Než sáhnete po prášcích na nevolnost, vyzkoušejte některé z následujících doporučení.

  • Pokud jedete autem, autobusem, tramvají či lodí zkuste se soustředit na nějaký vzdálený bod na horizontu.
  • V letadle se samozřejmě nedá aplikovat první metoda, protože na horizont se můžete jen těžko soustředit. V případě, že vás postiihuje nevolnost při létání, vybírejte si taková sedadla, jež jsou co nejblíže středu. V těchto místech je totiž pohyb letadla méně znatelný a vaše oči a uši se s ním snáze vypořádají.
  • V autobuse, autě a v dalších silničních prostředcích vám může pomoci klimatizace s chladným vzduchem nebo otevření okna.
  • S mořskou nemocí vám může pomoci chůze po lodi. Tu samozřejmě doporučujeme pouze tehdy, kdy je klidná hladina loď se právě nenachází na rozbouřeném moři.
  • V některých případech mohou pomoci i dechová cvičení.
  • Před jízdou se vyvarujte konzumace těžkých jídel a místo nich dejte přednost nějaké zdravé a lehké variantě.
  • Jestliže žádné doporučení nepomůže, s dostatečným předstihem před cestou si vezměte prášek proti nevolnosti.
  • Při cestování se soustřeďte na cestu, odložte z ruky telefon i knížku a raději se plně soustřeďte na cestu.

Konzultace s lékařem

Komplikuje vám cestovní nevolnost život a nepomáhají žádná preventivní doporučení ani další techniky? V takovém případě je rozhodně na místě zavítat do ordinace svého lékaře a nechat si od něj poradit. Doktor zároveň vyloučí další příčiny nevolnosti při cestování, které mohou souviset s potížemi s vnitřním uchem či neurologickým onemocněním.

Máte rádi cestování, ale kinetóza vám jej značně komplikuje? Vyzkoušejte některé metody, které vám mohou od nepříjemných příznaků během cesty ulevit, před cestou užívejte prášek proti nevolnosti a pokud se nebudou projevy nijak lepšit, navštivte svého lékaře. Pokud se cestovní nevolnost vyskytuje u dětí, je možné, že s věkem zcela vymizí.

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button