Nejsme daleko od klinického testování léků vyvinutých umělou inteligencí, tvrdí odborník z Google

Lidstvo pochopí sílu umělé inteligence (AI), až tato technologie vyvine léky na některé vážné nemoci, řekl generální ředitel Google DeepMind Demis Hassabis v rozhovoru pro The New York Times.

Reklama

Umělá inteligence má potenciál výrazně změnit naše životy. Vliv moderní technologie může být na lidstvo různý, samozřejmě ne vždy jen kladný. Ale už za pár let bychom mohli pozitivní vliv umělé inteligence na lidský život reálně poznat. „Bude to neuvěřitelná doba,“ uvedl generální ředitel vývojového oddělení AI společnosti Google DeepMind Demis Hassabis k blízké budoucnosti, která bude značně ovlivněna umělou inteligencí.

Umělá inteligence a léčba nemocí

Hassabis je přesvědčen, že umělá inteligence bude zodpovědná za vývoj léků, které by mohly výrazně zlepšit zdraví lidstva a možná i vyléčit některé v současnosti nevyléčitelné nemoci. Takový scénář podle něj není až tak vzdálený. Očekává, že první klinické zkoušky léků vyvinutých s pomocí AI by mohly začít už za pár let. „Myslím, že jsme velmi blízko,“ odpověděl host v podcastu New York Times na dotaz, kdy bude umělá inteligence schopna pomoci při vývoji léků na léčbu nemocí, jako je Alzheimer nebo rakovina.

„Řekl bych, že jsme pár let od prvního skutečného léku na závažné onemocnění vyvinutého umělou inteligencí,“ zdůraznil Hassabis. Potvrdil, že smlouvy související s lékovými programy už byly s velkými farmaceutickými společnostmi podepsány. Až se takové léky ukážou jako účinné, lidé pochopí výhody této technologie a způsoby, jakými může pozitivně ovlivnit naše životy.

Od klinických testů ke konkrétním lékům to bude trvat ještě dlouho. Otázkou také je, zda se testy ukážou jako úspěšné. Potenciál takových léků je ale extrémně velký. Umělá inteligence by mohla být vynikajícím farmaceutickým pomocníkem a najít léčbu některých nemocí, se kterými se lidstvo potýká.

Aktuálně by se měla největší pozornost věnovat způsobu, jakým je umělá inteligence trénována. Ne vždy je přesná, čehož důkazem je AI Gemini od Google. Ta začala minulý týden doslova halucinovat při tvorbě obrázků, což podle Demise Hassabise vedlo k dočasnému vypnutí funkce generování obrázků lidí.

AI ve zdravotnictví

Vedle vývoje léků by se umělá inteligence mohla výrazně uplatnit ve zdravotnictví obecně. „Náš model bude pomocníkem k analýze získaných výsledků testů, jako personalizovaný poradce pro pacienty, asistent lékařů atd. Něco takového se nestane přes noc, ale vzhledem k tomu, že vývoj této technologie jde velkou rychlostí, doufáme, že nejsme příliš daleko od okamžiku, kdy technologie budou schopny výrazně zlepšit systém zdravotnictví a umožní nám žít zdravěji a déle,“ dodal Hassabis.

Autor: Jan VotrubaZdroj: The New York Times – Podcast

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama