Zlínský festival připomene režiséry Kachyňu, Vláčila a Plívovou-Šimkovou

foto Ilustrační foto - Zahájení 63. ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, 1. června 2023, Zlín.

Zlín - Zlínský mezinárodní filmový festival pro děti a mládež v letošním 64. ročníku připomene také výročí tří režisérů, kteří jsou spojení s tvorbou pro děti a mládež. Jde o Karla Kachyňu a Františka Vláčila, od jejichž narození letos uplyne 100 let, a Věru Plívovou-Šimkovou, která se na konci května dožije 90 let. Novinářům to dnes řekla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Zlín Film Festival se bude konat od 30. května do 5. června, je nejstarší a největší svého druhu na světě.

Festival nabídne nejen tvorbu Kachyni, Plívové-Šimkové a Vláčila, ale také besedy, kterých se účastní herci, kteří ve filmech režisérů hráli. "Účast na nich již potvrdili například herci Jan Kraus, Pavel Nový a jednáme i s Jiřím Lábusem a Eliškou Balzerovou," uvedla Pášmová. Masterclass o Františku Vláčilovi povede Petr Gajdošík, autor Vláčilovy monografie.

Pořadatelé připomenou také další výročí, 100 let od narození filmového architekta, výtvarníka a režiséra Zdeňka Rozkopala, blízkého spolupracovníka Karla Zemana. Festival chystá výstavu jeho výtvarných děl v Galerii Václava Chada na zlínském zámku. "Nemineme ovšem ani osmdesátiny profesora Jana Gogoly, dramaturga neodmyslitelně spjatého se zlínskou filmovou tvorbou a bývalého programového ředitele našeho festivalu," uvedla Pášmová. Besedu s oslavencem povede jeho syn, dramaturg a pedagog Jan Gogola ml.

Ve filmovém programu nebude chybět programová sekce webových seriálů pro mladé publikum. "Diváci se tak mohou těšit na seriály z Norska, Francie, Španělska, Itálie, Dánska či Německa, v nichž se setkají s tématy sportu, odlišnosti, perspektivy budoucnosti, psychického zdraví nebo klimatické krize," uvedla Pášmová. Projekce seriálů doplní diskuse s odborníky na dané téma. Pořadatelé finišují s tvorbou filmového programu. Soutěžní snímky mohou tvůrci přihlašovat do 1. března. "Snažíme se brát nejnovější věci. Stále se ozývají tvůrci, kteří dokončují své filmy," uvedla Pášmová.

Kromě filmového programu nabízí festival tradičně doprovodný program s koncerty, divadelními představeními, výstavami, odborným programem, Salonem filmových klapek a řadou akcí pro návštěvníky včetně sportovních či vzdělávacích aktivit. "Letos se chceme ještě více zaměřit na vytvoření atmosféry filmového festivalu v samotném srdci Zlína, pracujeme na tom, aby návštěvníci cítili propojení filmových témat s akcemi doprovodného programu na každém kroku," uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

Salon filmových klapek s umělecky ztvárněnými filmovými klapkami se bude konat 27. rokem. Výstava začne 5. března v pražském Divadle Hybernia, poté se kolekce přesune do Liberce-Vratislavic, Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde bude na festivalu aukce klapek. Výtěžek jde prostřednictvím Nadačního fondu Filmtalent Zlín začínajícím talentovaným filmařům. "Máme radost, že filmy, které vznikly s přispěním nadačního fondu, slaví úspěchy nejen v České republice, ale i v zahraničí. V sobotu 9. března se například dozvíme, zda některý z námi podpořených filmů promění svou nominaci a získá ocenění Český lev," uvedla Pášmová.

Devátým rokem bude součástí doprovodného programu festivalový půlmaraton. "Letos jsme také zahájili spolupráci s Českým olympijským výborem, a téma sportu tak najdou diváci nejen v nabídce filmového programu," uvedla Záhorová. V červnu se budou konat tradiční Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu. Letos však přibudou další místa v republice, kde se budou festivalové filmy promítat.

Festival loni přilákal do kinosálů přes 23.000 diváků, doprovodného programu se zúčastnilo kolem 100.000 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď