Migranti před ničím neprchají, ale za něčím jdou, říká orientalista. Vliv mají sociální sítě

Petr Pelikán

Orientalista o migračním paktu

Z mé zkušenosti migranti před ničím neprchají, ale za něčím jdou, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS orientalista Petr Pelikán a vysvětlil, že tím hlavním, co je motivuje, je jakási zkreslená atraktivita Evropy, kterou prezentují jejich krajané.

Ti podle Pelikána totiž na sociálních sítích prezentují svůj život znatelně lepší, než ve skutečnosti je. „Snaží se vyvolávat obraz, že jsou úspěšnější, což zase motivuje další a další lidi z jejich původního prostředí, aby proudili za nimi,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Migrant z Afriky přelstil německý systém. Bezmocné úřady mu vyplácí desítky milionů na dávkách

Největšímu migračnímu tlaku čelí země, které mají otevřené moře, jako například Řecko, Itálie či Španělsko. „Ty ale většinou nejsou cílovými zeměmi a lidé se z nich snaží dostat dál, například do Německa,“ poznamenal Pelikán.

„Přesto jsou ale ve složité situaci, a pokud nepřistoupíme k tomu, že by se lodě připlouvající do Evropy potápěly, tak se zkrátka musíme vypořádat s tím, že některé země jsou vystaveny migračnímu tlaku více, některé méně. A my nemusíme přijímat uprchlíky, ale měli bychom se alespoň spolupodílet na řešení toho problému,“ uvedl Daniel Hůle z Člověka v tísni ve vysílání CNN Prima NEWS v souvislosti s přijetím migračního paktu, který by se měl v Evropě schvalovat během jara.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spor ve studiu kvůli migraci. Česko má výjimku, ujišťoval Lochman. Dostálová ho vinila ze lží

Tagy: