Hlavní obsah

Blažek uspěl u soudu a pomohl tak advokátům stíhaným za pomoc Šnajdrovi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

U Nejvyššího soudu padlo rozhodnutí o stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS ve prospěch dvou advokátů. Ti jsou stíháni, že u výslechu klamali policii, aby pomohli exposlanci ODS Marku Šnajdrovi.

Článek

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v případu týkajícím se bývalého poslance a jeho stranického kolegy Marka Šnajdra.

Blažek si konkrétně stěžoval, že byl porušen zákon v neprospěch advokátů Petra a Renaty Svatošových, kteří ve Šnajdrově kauze svědčili – a podle policie nemluvili pravdu. Kvůli tomu advokáti sami čelí trestnímu stíhání.

Jenže podle Blažka se manželé Svatošovi trestného činu dopustit nemohli. U Nejvyššího soudu argumentoval tím, že byli při výslechu na policii v takovém postavení, že pravdu mluvit nemuseli. A Nejvyšší soud s touto argumentací souhlasil. „V okamžiku, kdy obvinění učinili svoji svědeckou výpověď, jim prokazatelně hrozilo trestní stíhání v souvislosti se skutkem, o kterém vypovídali,“ uvedl soudce Aleš Kolář. „Obvinění tedy měli právo tuto svou údajnou trestnou činnost popírat, a to i v situaci, kdy byli sice formálně vyslýcháni jako svědci, neboť policejní orgán je v tuto chvíli již zjevně považoval za podezřelé,“ doplnil.

Petr a Renata Svatošovi vypovídali na policii v červnu 2021. Podle tvrzení vyšetřovatelů nemluvili pravdu, aby dosáhli zastavení Šnajdrova stíhání.

Podle Nejvyššího soudu však byli oba advokáti tehdy už minimálně rok policií prověřováni. Tedy byli v postavení podezřelých. A zákon podle soudu říká, že v takovém případě nemuseli mluvit pravdu, pokud by jim tím hrozilo trestní stíhání.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu po Blažkově stížnosti bude mít pro manžele Svatošovy konktrétně ten dopad, že Vrchní státní zastupitelství v Praze bude muset znovu posoudit stížnost, kterou proti obvinění podali.

Původně jim však žalobce vyhověl jen částečně a jejich stíhání nezastavil. Teď se tedy bude stížnost znovu posuzovat s rozhodnutím Nejvyššího soudu, podle něhož se trestných činů, za které jsou obviněni, dopustit nemohli.

Kauzy Fakultní nemocnice Bulovka

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu se zabývali několika větvemi případu:

  1. Kvůli ovlivnění dvou veřejných zakázek (na úklid a vjezdový systém) byla podána obžaloba na sedm lidí a tři firmy. Tři obvinění již uzavřeli se žalobcem dohodu o vině a trestu, kterou schválil i soud.
  2. V případu zakázky Ministerstva vnitra (simulace leteckých zásahů) navrhli policisté státnímu zástupci, aby podal obžalobu. Žalobce Zdeněk Matula však na začátku roku 2024 vrátil případ zpět policii. Zdůvodnil tento krok tím, že se v něm objevily nové důkazy.
  3. Také v části případu týkající se zakázky na stravování pro Nemocnici Na Františku byla podána obžaloba. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1.
  4. V poslední větvi kauzy, v níž je obviněn třeba exposlanec Marek Šnajdr, se mohou obvinění a jejich advokáti seznámit se spisem.

Ještě dodejme, že případ Marka Šnajdra se týká nákupu lineárních urychlovačů Fakultní nemocnice Bulovka za 160 milionů korun. Podle policie bylo v této zakázce připraveno až 10 milionů korun na korupci, Marku Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

V kauze už detektivové uzavřeli prověřování a začalo seznamování se spisem.

Reklama

Doporučované