Zemřel klavírista Eugen Indjic

28. února 2024 ráno zemřel klavírista Eugen Indjic. Zprávu oznámila jeho manželka Odile.
Eugen Indjic (foto Alexandre Indjic)
Eugen Indjic (foto Alexandre Indjic)

Poslední rozhovor z ledna 2024 s Eugenem Indjicem si můžete přečíst zde.

Eugen Indjic se narodil 11. března 1947 v Bělehradě. Jeho otec byl generál srbské armády. S matkou, ruskou amatérskou klavíristkou, emigroval ve čtyřech letech do USA, kde se v osmi letech začal učit hře na klavír poté, co slyšel nahrávku Chopinových skladeb. Touha zvládnout je zvládnout jej přivedla k výuce klavíru u gruzínské klavíristky Liubov Stephaniové.

Poprvé vystoupil v devíti letech. Po dvou letech studia představila Liubov Stephaniová mladého Indjice ruskému klavíristovi Alexandru Borovskému, který byl Prokofjevovým spolužákem. Borovský jej vyučoval následujících pět let na Bostonské univerzitě.

Již v jedenácti letech vystoupil v televizi NBC s Lisztovu La Campanellou a Uherskou rapsodii č. 13 a ve dvanácti letech pořídil svou první nahrávku pro společnost RCA Victor Beethovenovy Variace na Diabelliho valčík na Rachmaninovův klavír. Ve 13 letech provedl Lisztův Klavírní koncert č.1 Es dur a o rok později Brahmsův Klavírní koncert č. 2 s Washingtonským národním symfonickým orchestrem.

V letech 1961–1969 vystupoval Eugen Indjic na pozvání Arthura Fiedlera mnohokrát s Boston Pops Orchestra. Jeho první koncertní turné (čítající 13 koncertů) se uskutečnilo v Dánsku (1963) společně s Alexandrem Borovským. “Chopina hraje jako Polák, Debussyho jako Francouz a Prokofjeva jako ruský mistr,” napsal tehdy kodaňský Politiken.

Po ukončení studia na Phillips Academy Andover v roce 1965 ho Erich Leinsdorf pozval, aby s Bostonským symfonickým orchestrem zahrál Brahmsův Klavírní koncert č. 2, a stal se tak nejmladším sólistou, který kdy s tímto orchestrem vystoupil.

Na Harvardu univerzitě studoval hudební vědu a skladbu u Laurence D. Bermana a Leona Kirchnera, v roce 1969 absolvoval s vyznamenáním. Leonard Bernstein ho kvalifikoval jako “mimořádného klavíristu a hudebníka” a Emil Gilels ho označil za “jedinečného a inspirativního umělce”. Během studií na Harvardu navštěvoval také soukromé hodiny na Juilliard School u Mieczysława Munze. V Paříži studoval skladbu u Nadii Boulangerové, v roce 1972 se oženil s Odile Rabaudovou a definitivně se usadil ve Francii.

Indjic byl laureátem tří mezinárodních soutěží – ve Varšavě (1970), Leedsu (1972) a Rubinsteinově Tel Avivu (1974), vystupoval s předními orchestry Spojených států, Evropy a Asie, mimo jiné pod vedením dirigentů jako Leonard Bernstein, Vladimir Fedosejev, Valerij Gergijev, Eugen Jochum, Rafael Kubelík, Erich Leinsdorf, Kurt Sanderling, Giuseppe Sinopoli, Georg Solti, Edo de Waart a David Zinman.

V roce 2010 byl jmenován rezidenčním umělcem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Eugen Indjic zemřel 28. února 2024 ve Francii, kdy podlehl vleklé autoimunitní nemoci, která jej upoutala na lůžko.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments