Soud v Haagu rozhodl o rekordním odškodnění. Po 20 letech teroru ho dostanou oběti ugandských milic

Téměř 50 000 obětí bývalého velitele ugandských milicí Dominika Ongwena, který si odpykává 25letý trest vězení, by mělo dostat odškodnění v celkové rekordní výši 52 milionů eur (1,3 miliardy Kč). Podle agentury Reuters o tom ve středu rozhodl Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu.

Haag Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel ugandských milicí Dominik Ongwen

Dominik Ongwen, který byl sám jako dítě unesen a vycvičen v dětského vojáka, byl v roce 2015 zatčen | Foto: Peter Dejong | Zdroj: Reuters

Soudci konstatovali, že vězněný Ongwen, který se vypracoval na jednoho z nejvyšších velitelů nechvalně známé Armády božího odporu (LRA), nemá dostatečné prostředky na to, aby odškodné zaplatil sám. Soudci proti požádali vlastní Fond pro oběti, aby pomohl tyto náklady pokrýt.

Odškodnění bude mít formu symbolických individuálních plateb 750 eur (19 000 Kč) pro jednu oběť plus další kolektivní reparace typu rehabilitačních programů či památníků.

Celkový počet postižených se odhaduje až na 50 000 a jsou mezi nimi oběti útoků na uprchlické tábory nebo ženy a děti, které byly uneseny a donuceny stát se sexuálními otrokyněmi či dětskými vojáky. Soudci vyčíslili celkové odškodnění na 52,4 milionu eur, což je zdaleka nejvyšší částka, kterou ICC v jednom případu nařídil, napsala agentura Reuters.

Uganda musí za invazi do Konga zaplatit reparace téměř sedm miliard korun, rozhodl haagský tribunál

Číst článek

Ongwen, který byl sám jako dítě unesen a vycvičen v dětského vojáka, byl v roce 2015 zatčen a v roce 2021 usvědčen z 61 různých válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně vraždy, znásilnění, vynuceného sňatku a těhotenství či únosů dětí.

Dětští vojáci a sexuální otrokyně

LRA terorizovala Uganďany téměř 20 let. Bojovala proti vládě prezidenta Yoweriho Museveniho ze základen v severní Ugandě a okolních státech. V roce 1987 ji založil Joseph Kony s cílem svrhnout vládu a zavést režim založený na biblických přikázáních.

Oddíly verbovaly malé chlapce, které využívaly jako vojáky, a také dívky coby sexuální otrokyně. Milice byly před lety převážně rozprášeny, Kony je však dosud jedním z nejhledanějších uprchlíků ICC.

Jeden z unesených dětských vojáků, dnes devětadvacetiletý Louis Lakor agentuře Reuters před vynesením verdiktu řekl, že odškodnění může být jedině symbolické, protože podle něj „žádný finanční obnos ve skutečnosti nemůže vyvážit zločiny, které LRA páchala“. Povstalci zavraždili jeho rodiče a přinutili jej, aby zabil vlastní sestru, dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme