Ježek z Madagaskaru: Ostře ozbrojený bodlín páskovaný

Bodlín páskovaný je endemickým druhem Madagaskaru a vzdáleně snad připomíná rejska kříženého s ježkem. Na svoje bodliny dokáže dokonce „hrát“

28.02.2024 - Marek Telička



Bodlín páskovaný (Hemicentetes semispinosus) je dlouhý jen asi 14 centimetrů a váží od 125 do 280 gramů. U tohoto savce z čeledi bodlínovitých (Tenrecidae) na první pohled zaujme výrazné zabarvení. Celé tělo je pokryto černými a žlutými bodlinami, přičemž žlutá je na těle rozmístěna ve čtyřech víceméně souběžných pruzích. Tento vzor je zřejmě typem kamufláže.

Ostny tvoří obranný mechanismus, který bodlín aktivuje při útoku predátora. V okamžiku, kdy se cítí ohrožen (typicky fosou nebo galidií páskovanou), vztyčí napadený všechny svoje bodce kolem krku a na zádech a namíří je vpřed. Poté vyběhne proti útočníkovi a snaží se jej zranit na čenichu nebo tlapách. Obdobně však zatočí i samička s příliš dotěrným samečkem v období námluv. Jestliže nemá náladu na nějaké reprodukční hrátky, klidně bodlinami zamíří i na nejcitlivější místa svého rádoby-partnera. 

Bodlín navíc dokáže třít bodlinami o sebe a vydává vysokofrekvenční zvuk, který je pravděpodobně komunikačním prostředkem v rámci druhu.


Další články v sekci