Jak sopečné erupce ovlivňují globální klima a kolik oxidu uhličitého skutečně vyprodukují?

Emise oxidu uhličitého vyprodukovaného erupcemi sopek se lidské činnosti nevyrovnají. Již za dva dny vychrlí komíny, výfuky a další zdroje stejné množství CO₂, jako všechny sopky světa za celý rok.

28.02.2024 - Martin Reichman



O sopečných erupcích se často hovoří v souvislosti se změnou klimatu – sopečné erupce skutečně uvolňují do atmosféry oxid uhličitý (CO₂) a další plyny. Vliv lidské činnosti na koloběh CO₂ však podle vědců dalece převyšuje vliv všech světových sopek dohromady – podle odhadů více než stokrát.

Kapka v moři

Ačkoliv sopečné erupce přispívají ke zvýšení množství CO₂ v atmosféře, lidská činnost uvolňuje množství CO₂ odpovídající produkci oxidu uhličitého během erupce St. Helens (jedné z nejaktivnějších sopek severoamerického kontinentu) každé 2,5 hodiny. Během devět hodin trvající erupce filipínského vulkánu Pinatubo v roce 1991 se do atmosféry dostalo tolik CO₂, kolik ho lidská činnost vyprodukuje za půl dne. Aby filipínský vulkán „vyrovnal skóre“ musel by podle vědců vybuchovat zhruba 700× ročně.

Nejničivější erupce v dějinách mají na svědomí supervulkány jako Yellowstone nebo sumaterská Toba. Přesto se celkové roční emise CO₂ z lidské činnosti podobají jednomu nebo více supervýbuchům velikosti Yellowstonu každý rok.

Podle zprávy z roku 2011, která shrnuje výsledky pěti samostatných studií, vyprodukují sopky na celém světě v průměru 130 milionů až 440 milionů metrických tun CO₂ ročně. V roce 2010 byly antropogenní emise CO₂ (emise vznikající lidskou činností) odhadovány na neuvěřitelných 35 miliard metrických tun. V roce 2023 to bylo již 40 miliard tun, z toho téměř 37 miliard tun z fosilních paliv. Proti roku 2022 jde o nárůst o více než procento.

Největší erupce mohou krátkodobě ovlivnit globální klima, tyto změny mají ale pouze dočasný charakter (obvykle 1 až 2 roky). Globální změna klimatu způsobená skleníkovými plyny, které souvisí s lidskou činností – především se spalováním fosilních paliv, přetrvá podle vědců mnohem déle.


Další články v sekci