Úvodní průzkum vzorků z planetky Bennu naznačuje, že vznikla z vodního světa

Vědci se pustili do intenzivního výzkumu vzorků, které dopravila na Zemi meziplanetární mise OSIRIS-REx. Zdá se, že planetka Bennu by mohla být úlomkem dávného oceánského světa

28.02.2024 - Stanislav Mihulka



Loni na podzim 24. září přistála v pustinách amerického státu Utah návratová kapsule se vzorky úspěšné americké meziplanetární mise OSIRIS-REx. Jde o vzorky odebrané na planetce (101955) Bennu z Apollonovy skupiny, která byla cílem více než sedmileté mise sondy OSIRIS-REx.

Proces otevírání návratové kapsule byl zdlouhavý, což je v podobných případech obvyklé. Poprvé byla kapsule pootevřena 11. října, poté 13. prosince, kdy byly ve vzorcích z Bennu kromě jiného detekovány organické látky. Otevírání kapsule komplikovalo poškození jejího mechanismu, takže plně otevřena byla až 13. ledna 2024. Z kapsule vědci získali celkem 121,6 g nesmírně cenného materiálu.

Vzorky z vodního světa

Na intenzivním výzkumu vzorků z planetky Bennu se v současné době podílí řada odborníků a výzkumných institucí. Například specialisté Arizonské univerzity, které vede Dante Lauretta, současně také vedoucí výzkumu mise OSIRIS-REx, dostali pro začátek 200 miligramů vzorků z Bennu. Toto množství představuje jeden vzorek o velikosti 3,5 cm, 28 částic větších než centimetr a více než 1 000 částic přesahujících velikost 0,5 mm.

Zaměstná nás to na hodně dlouho,přiznává Lauretta pro portál Space.com. „Je to pro nás značné množství.Podle úvodních výsledků je materiál z planetky Bennu velmi odlišný od toho, co známe z meteoritů, například pokud jde o izotopové složení. Také se ukazuje, že v materiálu je přítomná krusta z fosfátů.

TIP: Vzorky hornin z planetky Bennu jsou bohaté na uhlík a vodu, ukázala to první analýza

Velké množství fosfátů přitom vědci dříve detekovali na cizích světech Sluneční soustavy s masivními oceány, jako je například Saturnův měsíc Enceladus. V jeho podpovrchovém oceánu je podle všeho podstatně více fosfátů než v pozemském oceánu. „Domníváme se, že by planetka Bennu mohla být fragmentem dávného světa s oceánem,“ uvádí Lauretta. „Je to zatím jen spekulace, ale v tuto chvíli jde o nejlepší vysvětlení původu materiálu, který jsme objevili ve vzorcích z Bennu.


Další články v sekci