Dávný megalit objevený v Peru je jedním z nejstarších v Americe

Megalitická stavba u peruánského města Cajamarca vznikla asi před 4 750 lety. Podle vědců ji postavili lovci-sběrači, kteří ještě neznali nejen plnohodnotné zemědělství, ale ani keramiku

28.02.2024 - Stanislav Mihulka



V Evropě známe celou řadu podivuhodných megalitických staveb, postavených v neolitu až době bronzové z nahrubo opracovaných balvanů, v čele s proslulým komplexem Stonehenge na jihu Anglie. Srovnatelné stavby ze zhruba stejného období se ale vyskytují i na dalších kontinentech, včetně obou Amerik.

V severním Peru poblíž města Cajamarca byla před zhruba 60 lety na lokalitě Callacpuma objevena megalitická stavba kruhového tvaru, kterou tvoří volně stojící a vertikálně umístěné velké balvany. Americký archeolog Jason Toohey z Wyomingské univerzity a jeho spolupracovníci tuto stavbu nedávno podrobili detailnímu průzkumu, jehož součástí bylo i radiokarbonové datování.

Starší než egyptské pyramidy

Vědci zjistili, že počátky této stavby sahají až do doby zhruba před 4 750 lety, a že je starší, než původně očekávali. Je-li jejich datování správné, pak je megalitická stavba v Callacpumě asi o století starší než nejstarší Džoserova pyramida v egyptské Sakkáře. Podrobnosti o výzkumu megalitické stavby nedávno zveřejnil vědecký časopis Science Advances.

Stáří této stavby je pozoruhodné. Je jednou z nejstarších ceremoniálních megalitických struktur na amerických kontinentech. Za zmínku stojí, že stavba v Callacpumě vznikla nejen před vznikem plnohodnotného zemědělství v dané oblasti, ale také před vznikem základních technologií jako je třeba keramika.

TIP: Archeologové objevili na jihu Španělska velký megalitický komplex: Podle vědců je starý až 7500 let

Toohey s kolegy se domnívají, že v Andách severního Peru lidé v době jejího vzniku začínali experimentovat se zemědělskou produkcí potravy. Zároveň ale zůstávali relativně mobilními lovci-sběrači. Samotná megalitická stavba mohla být místem setkávání tehdejších společností a jejich společných rituálů.


Další články v sekci