Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší

.

.

Minut čtení:
8

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší

Přemýšlíte, jak vybrat krabičkovou dietu? Vybírejte pečlivě. Protože zatímco některé krabičky vaši cestu za zdravím a krásnou postavou nastartují rychleji, než bys řekl „borůvkový koláč“, jiné z vás jen (v lepším případě) vytáhnou peníze. Přečtěte si, podle čeho poznáte krabičkovou dietu, která opravdu stojí za to.

Dobře vybraná krabičková dieta vám bude chutnat, a ještě díky ní zhubnete

Dobře sestavené krabičkové stravování může být při hubnutí skvělým pomocníkem. Naučí vás jíst pravidelně, dodá vašemu tělu přesně to, co potřebujete, a zbaví vás tak nejen kil, ale i chutí na sladké nebo nezvladatelných pocitů hladu.

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší
Dobře vybraná krabičková dieta vám bude chutnat, a ještě díky ní zhubnete

Nejde ale jen o hubnutí. Kvalitní krabičky vám ušetří spoustu času, který byste jinak museli trávit vařením a počítáním kalorií, a navíc si pochutnáte často ještě lépe než v restauraci. 

Přesto – nebo možná právě proto – buďte opatrní. Trh s krabičkovým stravováním je nepřehledný a stále častěji se na něm objevují i nejrůznější „zaručené“ diety, za které vám vaše tělo rozhodně nepoděkuje. Důvod? Většinou jde o kombinaci příliš malých porcí a nevhodného složení, na což lidský organismus zareaguje jediným myslitelným způsobem – vyčerpáním, jo-jo efektem a paradoxně i hrozbou dalšího nabírání.

Podle čeho tedy rozlišíte krabičky, které vám skutečně pomohou zhubnout, od těch, které spíše škodí? Pojďme se na to společně podívat.

Než začnete: Udělejte si přípravu

Krabičkové stravování vám pomůže v celé řadě situací – ať už chcete zhubnout tuk, nabrat svaly, zbavit se zdravotních problémů, naučit se jíst lépe, nebo třeba „jen“ ušetřit čas. Tím spíš byste ale při výběru těch nejlepších krabiček měli začít u sebe. Ujasněte si, co od krabičkové diety očekáváte, a výběr krabiček tomu přizpůsobte.

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší

Naučíme vás jíst lépe

Vyzkoušejte nízkosacharidovou krabičkovou pro zdraví a hubnutí.

Před koupí krabičkového stravování také doporučujeme spočítat, jaký máte bazální metabolismus – tedy jaké množství energie váš organismus potřebuje k tomu, aby fungoval bez jakékoliv vydané energie (například kdybyste celý den strávili v posteli a nepohnuli ani oním pomyslným malíčkem na noze). Bezpečně se tak vyhnete všem krabičkovým programům, které vsázejí na malé porce a dlouhodobé hladovění, a mohou pro vaše zdraví znamenat vážné nebezpečí.

Pozor na hladovění, může se vám vrátit jako bumerang
Pozor na hladovění, může se vám vrátit jako bumerang

Jak si spočítat bazální metabolismus?

Co člověk, to odlišný bazál. Výsledné číslo se totiž odvíjí od vašeho pohlaví, věku, fyzické kondice i řady dalších faktorů. Přesně vám ho mohou změřit na specializovaném přístroji (nejčastěji ve zdravotnickém zařízení), ale aspoň orientačně svůj bazální metabolismus spočítáte prostřednictvím následující rovnice [1].

  • Bazál, pokud jste žena: 10 x váha (v kg) + 6,25 x výška (v cm) – (5 x věk + 5)
  • Bazál pokud jste muž: 10 x váha (v kg) + 6,25 x výška (v cm) – (5 x věk + 161)

Číslo, které vám vyšlo, si dobře zapamatujte. Váš denní příjem by pod tuto hranici neměl nikdy klesnout, a to ani když chcete zhubnout. Váš organismus by totiž ztratil energii na běžný provoz a okamžitě by se vám „odvděčil“: únavou, padáním vlasů, zhoršením pleti, ale dlouhodobě i jo-jo efektem a celkovým narušením metabolismu.

Jak poznat dobrou krabičkovou dietu? 

Pojďme ale nyní být ve výběru těch nejlepších krabiček konkrétní. Přestože je krabičkových programů na trhu celá řada, ty opravdu kvalitní vždy splňují následující kritéria. 

Přizpůsobí se vám na míru

Každý je jiný, a co vyhovuje jednomu, to nesedne druhému. Protože co člověk, to odlišné cíle, chutě, zdravotní anamnéza i dietní historie. Kvalitní krabičková dieta by všechno tohle měla zohlednit a (na základě konzultací s odborníky) se co nejvíc přizpůsobit vašim individuálním potřebám

Vždy byste proto měli mít možnost volit z několika programů a z různých velikostí porcí – tak, aby krabičkové stravování vyhovovalo tomu, co vaše tělo skutečně potřebuje. Jiné množství a složení krabiček totiž potřebujete, pokud chcete zhubnout, udržet si váhu, nebo naopak váhu (a svaly) zdravě nabírat.

Obecně platí, že při hubnutí by ženy neměly klesnout pod 1700 kcal denně a muži pod 1900 kcal denně. Naopak horní hranice při nabírání téměř neexistuje a vždy by měla vycházet z vašich konkrétních tréninkových zvyklostí a potřeb – například český fitness trenér Aleš Lamka má jídelníček založený na 4000 kcal, američtí fotbalisté denně jedí kolem 6000 kcal a mistr světa v plavání Michael Phelps dokonce neuvěřitelných 12 000 kcal za den. [6]

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší
Dobrá krabičková dieta se vám přizpůsobí

Vznikají ve spolupráci s odborníky

Jíst musí (a umí) každý. To ale neznamená, že každý také dokáže sestavit jídelníček, díky kterému zhubnete a zároveň si (zdravě) pochutnáte. Při výběru krabičkové diety se vždy podívejte, jak krabičky vznikají: podílejí se na jejich přípravě skuteční odborníci na výživu, nebo dokonce nutriční terapeuti? A v jakých podmínkách jídlo vzniká?

Nesnaží se vás vyhladovět

Malé porce na první pohled vypadají jako dobrý nápad. Koneckonců, neplatí snad, že čím méně jíte, tím více hubnete? Ne tak docela. Jak už jsme zmínili, váš denní příjem by nikdy neměl klesnout takzvaně „pod bazál“ – v opačném případě vám hrozí nejen ztráta energie, únava a další zdravotní problémy, ale v dlouhodobém časovém horizontu i jo-jo efekt a naopak přibývající kila na váze. Na krabičky, které vsázejí na drastickou hladovku a slibují přitom „zázraky na počkání“, proto buďte obzvlášť opatrní. Mohou způsobit škody, ze kterých se vaše tělo už nevzpamatuje [2]. 

Malý tip: zapomeňte na okřídlenou „pravdu“, podle které se bez pěti jídel denně zhubnout nedá. Naopak – v řadě případů může být snížení množství porcí naopak zdraví prospěšné. Vaše tělo si odpočine a váš trávicí systém tak bude lépe připraven na zpracování přijatých živin. Se snížením množství porcí byste ale měli úměrně zvětšit jejich velikost.

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší
Hladovění nikdy není správná cesta.

Není to jen „hospodské jídlo v krabičce“

Krabičková dieta není jen o rozvozu jídla. Podstatou zdravého krabičkového stravování je hlavně složení – takové, které respektuje individuální potřeby vašeho těla, názory nutričních specialistů i výsledky vědeckých studií. 

Mají vhodné složení

Základem zdravého jídelníčku by vždy měly být kvalitní bílkoviny (jaké najdete třeba v libovém masu, rybách nebo třeba vejcích), zdravé tuky (od olejů přes ořechy a semínka až po avokádo) a také ovoce – ideálně bobulovité, tedy takové, které je sice chuťově sladké, ale obsahuje pouze minimální množství sacharidů. 

Opatrní byste naopak měli být se sacharidy. Některé krabičkové programy totiž sázejí právě na sacharidy jako na hlavní zdroj energetické hodnoty, což se ale v dlouhodobém měřítku může negativně podepsat na vašem zdraví. Jak dokazují nejnovější studie, je to právě nadměrná konzumace sacharidů, která stojí nejen za pandemií obezity, ale i dalších vážných civilizačních chorob. [3, 4] 

Nejsou plné polotovarů

Ty nejlepší krabičky nejsou dobré jen při hubnutí, ale i pro zdraví. A řada výrobců jako by na to stále ochotněji zapomínala – své krabičkové programy tak plní ochucenými jogurty, tavenými sýry nebo třeba knedlíky z obchoďáků. Častá konzumace průmyslově zpracovaných potravin (byť se některé z nich mohou tvářit jako dietní, nebo dokonce zdravé) přitom vede k obezitě a zkracuje život, podobně jako nedostatek pohybu. [5] Při výběru krabiček to rozhodně mějte na paměti a vsázejte na takové, které pro vaření co nejvíc využívají přirozené, kvalitní suroviny

Pomohou vám zbavit se nezdravých návyků

Trápí vás nezvladatelné chutě na sladké a v noci vás s železnou pravidelností přepadá nezvladatelná chuť vyluxovat ledničku? Vašemu tělu pravděpodobně něco chybí a náhlé chutě jsou jeho způsob, jak vám to dát najevo. Kvalitní krabičkové stravování tohle řeší – dodá vám všechno, co váš organismus potřebuje, a nejenže vás tak naučí jíst správně, ale navíc vás i nadobro zbaví nezdravých stravovacích návyků.

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší
Řekněte sbohem chuti na sladké.

Můžete si občas dopřát něco dobrého

Každý si občas zaslouží něco „na zub“ – a ty nejlepší krabičkové programy s tím počítají. Naučí vás jíst správně, a přitom vám nechají prostor pro občasný stravovací hříšek. Počítají totiž s takzvaným pravidlem 90:10. Podle něj by se 90 % vašeho energetického příjmu mělo skládat z nutričně bohatých potravin, zbylých 10 % můžete využít na zmrzlinu, skleničku vína, pivo s kamarády či třeba na rodinnou oslavu. 

Důvodem je fakt, na který nutriční specialisté dlouhodobě upozorňují: zdravý životní styl není sprint, ale celoživotní maraton. Klíčové proto je nastavit ho tak, aby vám vyhovoval co nejdéle a ve všech životních situacích. Krátkodobá (byť seberestriktivnější) řešení nikdy nefungují, a ve stravování to platí obzvlášť.

Výrobce při vaření používá kvalitní suroviny

Chcete-li toho z krabičkové diety dostat co nejvíc, nestačí pouze řešit kalorie a makroživiny. Vaše cesta ke zdraví a štíhlé postavě totiž začíná už u surovin, ze kterých váš dodavatel krabiček vaří. Nejvhodnější přitom jsou sezonní suroviny z lokálních zdrojů, ideálně ve farmářské nebo bio kvalitě. 

A důvod? Právě lokální, sezónní suroviny obsahují nejvíc využitelných vitamínů a minerálů. Obvykle navíc nemusí být chemicky ošetřené – na rozdíl třeba od takových pomerančů ze Španělska nebo Jižní Ameriky, které by bez silné chemie dlouhou cestu a skladování vůbec nepřežily. I proto vždy raději volte domácí, sezonní suroviny, v zimě tedy typicky mrkev, řepu, kapustu nebo tuřín. Vaše tělo vám za to rozhodně poděkuje. 

Bezpečně se rozvážejí

U přípravy samotného jídla to nekončí. Poctivý producent krabičkového stravování dbá i na jeho správné skladování a rozvoz. Krabičky by tak k vám vždy měly dorazit dobře zchlazené, a přitom stále čerstvé.

Jak vybrat krabičkovou dietu? 10 věcí, podle kterých poznáte tu nejlepší
Dávejte pozor i na to, jak se krabičky rozvážejí

Jak připravujeme krabičky v Nutric Bistru? 

V Nutric Bistru přistupujeme ke krabičkovému stravování tak, jak si zaslouží – poctivě a s láskou. Vznikají ve spolupráci s předními nutričními terapeuty a skvělými kuchaři, vždy pro vás navíc vaříme z prvotřídních lokálních, sezonních surovin (pokud možno ve farmářské nebo bio kvalitě) – abychom v jídle zachovali maximální množství živin a chuti. Možná i proto zákazníkům naše krabičky tolik chutnají.

Vybírat u nás můžete hned ze tří možností: krabičkovou dietu Paleo ocení fandové přirozeného jídla nebo ti, kdo s krabičkami teprve začínají, Lowcarb krabičky jsou pro ty, kdo chtějí zdravě zhubnout a zbavit se dlouhodobých zdravotních problémů, a krabičky Fit zase zaujmou všechny, kdo se chtějí stravovat racionálně, a přitom si opravdu pochutnat. U všech variant navíc můžete zvolit velikost porcí, která vám nejvíc vyhovuje – na výběr máte mezi 1700, 1900 a 2300 kcal denně.

Nejste si jistí, která varianta je pro vás ta pravá? Využijte možnost naší objednávky na míru nebo nabídku výživového poradenství. To je pro naše zákazníky zdarma. Rádi vám také poradíme s vhodnými testy a vyšetřeními, které vám pomohou identifikovat, co ve vaší stravě nejvíc chybí nebo naopak přebývá. A budete-li chtít, na míru vám sestavíme i seznam potravin, ze kterých můžete vařit tehdy, kdy si od krabiček zrovna budete chtít odpočinout. 

Zdroje:

  • [1] Jak vypočítat svůj bazální metabolismus. Ketofit. Dostupné online: https://www.ketofit.cz/jak-vypocitat-svuj-bazalni-metabolismus-bmr . Cit. 23. 11. 2022.
  • [2] WALEK, Pavel, TÔTH, Michal Josef. Co vám výživoví poradci neříkají (protože to nevědí). Fitness Innovations, 2015.
  • [3] NOAKES, Tim, Jonno PROUDFOOT a Sally-Ann CREED. Revoluce v opravdovém jídle: Radikální a udržitelný přístup ke zdravému stravování. Publixing, 2017.
  • [4] SISSON, Mark. Primal Blueprint: přeprogramujte své geny pro optimální váhu, dokonalé zdraví a neomezenou energii. Vyd. 1. V Praze: Blue Vision, 2014.
  • [5] Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Dostupné online na https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7. Cell Metabolism. Cit. 29. 11. 2022.
  • [6] 10 athletes with insane diets. First feast. Dostupné online na https://firstwefeast.com/eat/2015/09/10-athletes-with-insane-diets