Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska, říká kandidát Spolu Talíř

Koalice Spolu se popere s hnutím ANO o vítězství v evropských volbách. Předpokládám, že uspějeme. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl František Talíř (KDU-ČSL), který na kandidátce Spolu bude krýt záda lidoveckému lídrovi Tomáši Zdechovskému. Zastupitel Jihočeského kraje se kromě jiného rozpovídal také o nelichotivých preferencích KDU-ČSL i o vnímání koalice Spolu či rizicích kroužkování. Některé evropské politiky pak označil jako trojské koně Ruska.

Už v červnu nás čekají volby do Evropského parlamentu. Vy do nich půjdete společně s ODS a TOP 09, což mnohé překvapilo. Co říkáte na názor některých kritiků, že evropské Spolu je umělým slepencem, který spojuje pouze program Antibabiš?
Jsme primárně velice pestrá sestava. Každý z těch 28 kandidátů může oslovit trochu jinou cílovou skupinu voličů. Koalicí Spolu na evropské úrovni zároveň ukazujeme, že jsme schopni mezi sebou mluvit, byť nemusíme mít nutně na všechno úplně stejné názory. Samozřejmě je férové našim voličům říkat, co nás spojuje, a v čem naopak máme odlišné pohledy. Není nutné cokoliv lakovat narůžovo a falešně prohlašovat, že jsme všichni jedna parta se stejnou DNA. Jsme zkrátka koalice, které dává smysl spolupracovat. V nadcházejících volbách půjde hodně o to, kdo bude na pásce první. Věřím, že to bude koalice Spolu.

VIDEO: Ruská agrese porušila mezinárodní právo, V4 se shoduje. Liší se v názorech na příčiny, řekl Fiala

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že červnové volby budou vskutku přelomové, ať už jde o migraci, energetickou politiku či ruskou agresi na Ukrajině. Která témata EU jsou pro vás nejdůležitější?
Je pravda, že se v těchto volbách určitě bude hrát o hodně. Mně osobně jsou obzvlášť blízká témata zelené politiky a její racionalizace. Dalším klíčovým bodem je válka na Ukrajině. Zde se bude skutečně lámat chleba, zda Evropský parlament zůstane ve složení, kdy drtivá většina jednoznačně stojí za napadenou zemí. Hrozí totiž, že posílí ideologické proudy, které zastávají politici jako Matteo Salvini, Marine Le Penová, Robert Fico, Viktor Orbán či Tomio Okamura. Nebojím se říct, že tito lidé jsou ruští trojští koně, jelikož nabourávají jednotný postoj Západu a EU v pomoci Ukrajině a rezistenci proti Rusku.

Pojďme k politickým stranám, které Ukrajinu bezmezně podporují. Proč by si měl český občan říct, že bude do Evropského parlamentu volit KDU-ČSL skrze Spolu, a nikoliv třeba Piráty nebo hnutí STAN?
Jako KDU-ČSL jsme křesťanští demokraté, kteří patří k Evropské lidové straně (EPP). Ta je v Evropě nejsilnější politickou silou. Byli to právě křesťanští demokraté, kteří stáli u zrodu evropské spolupráce. Ze své podstaty tedy zastáváme proevropský a konzervativní proud. V tom se odlišujeme od jiných stran.

Přesto se mluví o tom, že jednotlivé strany z koalice Spolu čím dál více ztrácejí určitou autenticitu. Nerozpouštějí se lidovci tak trochu v projektu Spolu za cenu lepších volebních výsledků?
Naším velkým úkolem je, abychom zůstali autentickými křesťanskými demokraty, a to i na kandidátce Spolu. Je třeba jasně říct, že Spolu není žádná nová strana, nýbrž koalice tří samostatných stran, které mají různé DNA.

Jako kandidáti koalice Spolu nemůžeme každou noc usínat se strachem, jestli nás náhodou nepřeskočí někdo zezdola. To by bylo strašně defenzivní a nic dobrého by to ve finále nepřineslo.

Co říkáte na preference KDU-ČSL? V poslední době vám volební průzkumy moc nepřejí.
Je to smutné. Tato situace samozřejmě nemůže žádného lidovce těšit. Když vám strana leží na srdci, tak vám to nemůže být jedno. Snažíme se odrazit ze dna. Věřím, že se nám povede získat opět důvěru voličů, aby KDU-ČSL opět volili rádi. Jinak bych u lidovců ani nezůstával. Klíčový bude náš podzimní sjezd – jak z programového hlediska, tak i z pohledu budoucího personálního zastoupení ve vedení.

Pojďme si trochu zatipovat. Kolik budete mít po volbách europoslanců?
Věřím, že budeme mít tři europoslance.

Kolik europoslanců bude mít koalice Spolu?
Samozřejmě záleží, kolik subjektů překročí pětiprocentní hranici. Můžeme ale klidně dosáhnout na osm i devět europoslanců. Byl bych rád, kdybychom měli více než 25 procent. Předpokládám, že se s hnutím ANO popereme o vítězství a že v tomto souboji budeme úspěšní.

Často od politických analytiků slýcháme, že voliči lidovců bývají velice disciplinovaní. Není možné, že se po volbách stanete „zlým“ koaličním partnerem, který „překroužkoval“ ODS a TOP 09 podobně, jako se to stalo v případě Starostů a Pirátů po sněmovních volbách v roce 2021?
Podali jsme si ruku na to, že nebudeme vyzývat ke kroužkování. Pro mě osobně podaná ruka platí víc než všechna memoranda. Zákon samozřejmě říká, že voliči mohou na kandidátce vyjádřit svou personální preferenci. Jako kandidáti koalice Spolu ale nemůžeme každou noc usínat se strachem, jestli nás náhodou nepřeskočí někdo zezdola. To by bylo strašně defenzivní a nic dobrého by to ve finále nepřineslo. Svou energii bychom měli věnovat spíš tomu, jak přesvědčit voliče, aby dali hlas koalici Spolu. Když tohle udělá každý z 28 kandidátů, pomůže tím úspěchu naprosto nejvíc.

Jak jste sám zmínil, velkým tématem voleb bude zelená politika. Shodnete se s Tomášem Zdechovským v postojích ke Green Dealu? A jak budou lidovci toto téma komunikovat navenek během kampaně?
Shodujeme se v tom, že jde o klíčové téma. Klimatická změna probíhá, o tom není sebemenších pochyb. Sám pocházím z vesnice na okraji Šumavy, kde byly po staletí studánky. Dnes jsou vyschlé. Klimatickou změnu sice nepřepereme, můžeme se na ní ale postupně adaptovat, což je mimo jiné smyslem Green Dealu. I tady (s Tomášem Zdechovským) panuje shoda. Zelenou dohodu je třeba uchopit více racionálně. Nemůžeme si stanovovat nereálné cíle, které jdou přímo proti naší konkurenceschopnosti a sociálnímu smíru. Nemám nic proti elektromobilitě. Nechme ale pracovat i konkurenci vodíku, spalovacích motorů či syntetických paliv. Správnou cestu stejně nakonec ukáže trh. Příroda jako taková potřebuje racionální přístup.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy: