InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Novou mateřskou školu pro Vimperk navrhlo v soutěži 70 autorů

Jaroslava Martanová , Autor: L. Kolářová

Jaroslava Martanová     Autor: L. Kolářová

VIMPERK - Město Vimperk chystá stavbu zbrusu nové mateřské školy. Bude stát blízko zimního stadionu v areálu letních sportů. Na podobu novostavby město vyhlásilo architektonickou soutěž a do uzávěrky 19. února přijalo 70 návrhů! Je to nejsilnější reakce architektů na vimperské výzvy za posledních deset let. Příští týden 6. a 7. března zasedne porota a vybere tři návrhy, které pak nechá rozpracovat.

 

Místostarostka Jaroslava Martanová (STAN) zmiňuje, proč se město rozhodlo architektonickou soutěž vypsat. "Řekli jsme si, že stavíme školku, která tu bude stát možná sto let. Proto si zaslouží skutečně kvalitní budovu."

Starostka zmínila, že i další významné stavby ve Vimperku v minulosti vzešly z architektonické soutěže. Například na budovu bývalé chlapecké školy, kde dnes sídlí vimperské sportovní gymnázium, kdysi došlo návrhů přes 500. "Škola tu stojí už přes 130 let. Krásná je i někdejší dívčí škola v parku, kde dnes sídlí první stupeň Základní školy T. G. Masaryka. Ta se otevírala v roce 1899 a stavěla se také podle vítězného architektonického návrhu. Jen se ji už nepodařilo celou dostavět. Budovu prvního stupně máme nádherně nasvícenou a může ji vidět každý, kdo tudy projíždí," říká starostka Martanová. 

Mateřské školy mají ve Vimperku dvě -  v ulici 1. máje a Klostermannova, která má ještě detašované pracoviště v Mírové. Kapacita ale přestává stačit. "Školky jsou plné, dlouhá léta musíme mít výjimku z počtu dětí. Velký zájem je zejména o umístění dvouletých dětí. Bude komfrotnější mít samostatnou třídu pro dvouleté děti než míchat dvouleté a tříleté děti dohromady," popisuje současnou situaci starostka. Kdysi byla škola i v Šumavanu a v Nádražní ulici, kde dnes sídlí poliklinika, bývaly jesle. "Náš největší zaměstnavatel Rhode Schwarz provozuje dětskou skupinu pro 36 dětí," uvedla starostka. Podle ní je pro budoucí novostavbu školky vybráno velmi vhodné  a bezpečné místo, kolem nevede doprava. 

Jaroslava Martanová věří, že během dvoudenního zasedání hodnotící komise začátkem března budou vybrány tři návrhy, jejichž autory pak město požádá o dopracování a nakonec vybere autora projektu. "Jakmile získáme projekt a stavební povolení, začneme vybírat zhotovitele. Myslím, že stavět bychom mohli začít v roce 2026," doplnila informaci k budoucí mateřské škole Martanová. 

Chtějí zachovat také odkaz zakladatele vimperských tiskáren

Nejen někdejší vimperští konšelé, ale i současné vedení města architektonické soutěže využívá, aby ve městě vznikaly skutečně kvalitní stavby. Architektonická soutěž proběhla před časem i na rekonstrukci rodného domu slavného rodáka a zakladatele tiskařských továren ve Vimperku Johanna Steinbrenera. Město chce tento dům kousek pod radnicí zrekonstruovat současně s původní továrnou, která byla postavena na přelomu 19. a 20. století.

"Johann Steinbrener, to je velký příběh. Vypracoval se z učedníka na magnáta, provozoval největší tiskárny v Rakousku-Uhersku, měl pobočky v 35 zemích světa. Vydával hlavně kalendáře a modlitební knížky. V našem městě postavil 58 domů a my jsme vyhlašovali soutěž o studii, jak by mohla vypadat rekonstrukce celého traktu a dvou uličních domů. Přišlo 63 prací, vybrali jsme jich k dalšímu dopracování sedm," dodala starostka s tím, že tato investiční akce se ale odhaduje na 150 milionů korun a bez dotační podpory by ji město realizovat nedokázalo. "Vhodné dotační tituly hledáme," uzavřela Jaroslava Martanová. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace