Petice ani dopis hejtmanovi nestačily, znojemský špitál má „nechtěného“ šéfa

  10:12
Novým ředitelem znojemské nemocnice je podle očekávání Miroslav Kavka. Přestože volbě předcházely petice a další projevy nespokojenosti ze strany lékařů a zaměstnanců špitálu, zvrátit „nalinkovaný“ vývoj to nemohlo. Kavka byl jediným kandidátem a kontroverzní volba prošla bez zádrhelů, jihomoravští radní ji schválili jednohlasně.

Pavel Jajtner a Miroslav Kavka (zleva) aneb nový náměstek ředitele a jeho budoucí šéf ve znojemské nemocnici. | foto: Nemocnice Znojmo

Dva dny před finálním schválením Miroslava Kavky coby ředitele nemocnice ve Znojmě poslala část nespokojených zaměstnanců dopis hejtmanovi Janu Grolichovi (KDU-ČSL) i ostatním jihomoravským radním. Anonymně vyjádřili nesouhlas s výběrem i své obavy a upozornili na neutěšenou situaci panující pod vedením Kavky, který se stal dočasným šéfem po odchodu Martina Pavlíka. Na postu ředitele největšího krajského špitálu přitom působil i v minulosti, a to dlouhých šestnáct let.

„Víme, že hlas lidu bohužel nemá žádnou váhu, ale ve zdravotnictví, kdy jde především o zdraví pacientů, by mít rozhodně měl. Tato změna je zaměstnanci i širokou veřejností vnímána velmi negativně. Nikdo nechápe tento zásah do fungující a prosperující nemocnice,“ napsali lékaři a sestry politikům.

Jejich apel však zůstal nevyslyšen, radní včera Kavku jednomyslně potvrdili, funkce se naplno bez provizoria ujme zítra. „Přišel anonym, takže je těžké posuzovat, kdo ho poslal nebo třeba kolik zaměstnanců za ním stálo. Se všemi organizacemi včetně odborů se bavíme bezproblémově, nevidím tedy důvod pro takové jednání,“ podotkl Grolich s tím, že se na dopis chystá odpovědět, ale ještě neměl čas.

Kontroverzní výběr šéfa nemocnice: jediným uchazečem je „nechtěný“ Kavka

Radní Kavku jmenovali navzdory skutečnosti, že se o ředitelské křeslo přihlásil jako jediný. Nemocnicí šly delší dobu zvěsti, že funkce byla připravená právě pro něj. „Bohužel byl jediným kandidátem, nemáme však problém mu zařízení svěřit, zvlášť když jej v minulosti už řídil. Kdyby se prokázal jako nekvalitní uchazeč, můžeme konkurz zopakovat,“ zdůraznil hejtman.

Také podle krajského radního pro zdravotnictví Karla Podzimka (ODS) je Kavka nejen skvělým lékařem, ale také manažerem, a velmi dobře zná vnitřní procesy. Nebylo tedy třeba zaškolení nebo podrobné seznámení s chodem. „Od první minuty funguje jako ředitel, což nemocnice, její pacienti i zaměstnanci potřebují. Má naši plnou důvěru,“ vychválil jej Podzimek.

Kritici si však místo Kavky přáli setrvání Pavlíka, který se od února stal šéfem krajské firmy Jihomoravská zdravotní. Jeho souběh funkcí vedení kraje odmítlo, Kavka přitom ve Znojmě působí i jako primář chirurgického oddělení.

Kumulace funkcí u Kavky nevadí

Ke klidu při volbě nepřispělo ani to, že Kavka si už s předstihem jmenoval náměstky. Kritici tohoto kroku upozorňují, že jeden z nich, tedy člověk přímo podřízený novému šéfovi, zasedl i ve výběrové komisi, která měla za úkol ředitele vybrat.

K novému vedení nemocnice místo starého, jež se kompletně rozpadlo, Kavka neurčitě sdělil: „Jde o dlouholeté zaměstnance nemocnice, kteří se v jejím chodu plně orientují, mám v jejich schopnosti plnou důvěru. Společnými silami uděláme maximum pro další rozvoj a pro zvyšování kvality péče poskytované našim pacientům.“

Jak MF DNES již informovala, nejen po nemocnici kolovaly informace o tom, že Pavlíkův odchod po čtyřech letech není zcela dobrovolný a výběr nového šéfa i jeho „věrných“ byl jasný dopředu. „Čím dál víc začíná být logické, že náhlá výměna velmi dobře fungujícího vedení byla účelová s určitým záměrem,“ prohlásil zaměstnanec špitálu, z obav ze msty anonymně.

Takhle to v okolí znojemské nemocnice vypadá dnes.

Stejně jako další zaměstnanci považuje za zarážející fakt, že jeden z nových náměstků - tedy přímo podřízený řediteli - zasedl ve výběrové komisi. Další kritika míří na to, že si tři znojemští zastupitelé za SPOLU „mezi sebe rozdělí chod obří nemocnice s obratem přes 1,6 miliardy korun“. Kromě Podzimka a Kavky je tím třetím Pavel Jajtner, jehož dočasný šéf ihned jmenoval novým primářem hematologicko-transfuzního oddělení, ale i zástupcem ředitele, náměstkem a mluvčím.

Z pohledu Jajtnera je souběh logický. „Z titulu své funkce jsem součástí vedení, kde se řeší všechny zásadní informace, a tudíž je mohu komunikovat. Co se týká medicínské sféry, je vcelku standardní, že náměstkem je někdo z primářů. Se vší pokorou doufám, že vše budu stíhat,“ řekl.

Ani u Kavky nevadí, že má kromě ředitelské funkce i dva stěžejní primariáty - šéfuje chirurgickému oddělení a zároveň operačním sálům. Jde o jednu z věcí, které řešila výběrová komise. V případě předchozího šéfa Pavlíka se přitom řešilo, že by zároveň nemohl vést nemocnici i společnost Jihomoravská zdravotní, do které ho dosadil kraj.