V České republice i v Evropě přitom platí pohádka, ve které téměř vždy vystupuje zlý, ošklivý a hloupý politik a hodný a nezaujatý úředník. To je naprostý nesmysl.

V České republice i v Evropě přitom platí pohádka, ve které téměř vždy vystupuje zlý, ošklivý a hloupý politik a hodný a nezaujatý úředník. To je naprostý nesmysl. Zdroj: ČTK / Pancer Václav

Premiér Petr Fiala a šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba (oba ODS)
Jihočeský hejtman Martin Kuba.
Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na veletrhu Země živitelka (26. 8. 2021)
Exministr Martin Kuba (ODS) se stal hejtmanem Jihočeského kraje
Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pořadu Partie na CNN Prima News (5.12.2021)
6
Fotogalerie

Hejtman Kuba: Odmítám poslouchat fňukání ministrů a starostů, že nejsou peníze. Jsou. Jen ať lépe hospodaří

Jeden z nejvýraznějších českých politiků, jihočeský hejtman Martin Kuba se v minulých dnech tvrdě opřel do ministra školství Mikuláše Beka, který nezajistil dostatek slibovaných peněz pro školy, a proto hrozí další stávka učitelů a zaměstnanců škol. Kuba nazval Beka „politickým neumětelem“ a v rozhovoru pro nové vydání Reflexu svoji kritiku ještě rozšířil: „Vybíráme stále více na daních. Proto odmítám poslouchat neustálé fňukání ministrů, hejtmanů či starostů, že na něco není. Ať prostě lépe a rozumně hospodaří. Pak peníze budou,“ říká Martin Kuba v interview pro Reflex.

Hejtman Kuba také kritizuje systém, kterým pracuje česká státní správa, protože si myslí, že stát má být pružný a rychlý, že se má přednostně zajímat o konkrétní problémy lidí, jenže tomu podle něj často brání neschopnost úředníků. „V České republice i v Evropě platí pohádka, ve které téměř vždy vystupuje zlý, ošklivý a hloupý politik a hodný a nezaujatý úředník. To je naprostý nesmysl… Profesor Miroslav Bárta k tomu říká, že někdy už státy neřídí politici, ale úředníci. A to je problém, protože byrokracie pak dusí společnost, a to může vést až k omezení demokracie. Politiku by měl řídit vždy politik, neměl by do ní, jak se to děje, takovým způsobem vstupovat úředník. Zatímco politika mohou voliči odvolat, úředník často zůstává, i když dělá svoji práci špatně. Já dávám svůj obličej na billboard, já něco lidem slíbím a za čtyři roky mi to u voleb spočítají. Nemohu ale odpovídat za něco, co nedokážu ovlivnit. Nemůže proto tady vládnout nějaká úřednická lobby,“ tvrdí Martin Kuba.

V rozhovoru pro Reflex se vyjádřil i k situaci ve vládní pětikoalici, kterou považuje za „pytel blech“, protože jednotlivé strany mají velmi rozdílné názory. „Za chyby ostatních stran pak může ve volbách zaplatit ODS, protože premiérem je Petr Fiala,“ vysvětluje Kuba. Vyjádřil se i k v médiích dramaticky popisovaným výjezdům ministra vnitra Víta Rakušana: „Ten dostal od svých piáristů pokyn rozjet kampaň, řekli mu, že z něj udělají chlapa. Jenže co konkrétního se u toho řeší? Nic. Jaký konkrétní problém Rakušan vyřešil? Žádný,“ říká Kuba.

Hejtman Martin Kuba také v rozhovoru pro Reflex odpovídá na volání některých členů ODS, že premiérem by měl být místo málo charismatického Petra Fialy právě on. Jak se v tomto případě rozhodl? Odpověď najdete v interview s Kubou. Kromě toho je v novém čísle Reflexu i vzpomínka na Karla Kryla, od jehož smrti uplyne 30 let, dále analýza vládnutí koalice v Praze či text, který zkoumá, zda se jednou mohou stát lidé neviditelnými.

Reflex 9/2024