Potraviny v České republice zlevňují. V okolních zemích ceny rostou

Podle údajů Eurostatu došlo v letos v lednu k poklesu cen potravin v České republice o 4,8 procenta. Oproti tomu ceny potravin ve všech našich sousedních státech vzrostly.
Podle některých tuzemských ekonomů vývoj cen v zemědělství a pokles cen v potravinářském průmyslu hovoří pro pokračování, a dokonce pro prohloubení meziročního poklesu cen potravin i pro koncové spotřebitele. Ilustrační foto: FAEI.cz

„Nová data o vývoji cen zemědělských výrobců navíc naznačují, že by zlevňování některých druhů potravin mělo pokračovat i v následujících měsících,“ informoval redakci FAEI.cz hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Ceny zemědělských výrobců se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v lednu meziročně snížily o 19,8 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny v lednu 2024 meziročně snížily o 12,9 procenta.

PSALI JSME:
Češi začali konečně utrácet. Zůstane jim chuť nakupovat?

„Podíváme-li se na zemědělské výrobky podrobněji, tak zjistíme, že v meziměsíčním srovnání vzrostly nejvíce ceny zeleniny (o 5,3 %) a zejména brambor (o 11 %). Dále rostly ceny mléka (o 2,8 %), vajec (o 2,4 %), drůbeže (o 2,1 %) či skotu (o 1,2 %). Naopak došlo k poklesu cen u obilovin (o 1,1 %), prasat (o 0,9 %) a ovoce (o 0,3 %),“ sdělil naší redakci analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE, nás v této souvislosti informoval: „V rámci diskuse o výhledu cen potravin v české ekonomice lze konstatovat, že vývoj cen v zemědělství a pokles cen v potravinářském průmyslu hovoří pro pokračování a v nejbližších měsících dokonce pro prohloubení meziročního poklesu cen potravin i pro koncové spotřebitele.“

Zdroj: Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček, Eurostat

Odvětví výroby potravinářských výrobků podle ČSÚ hlásí prohloubení meziročního poklesu výrobních cen ze 4,1 na 5,3 procenta. V případě zemědělských výrobců se došlo v lednu ke zrychlení meziročního propadu výrobních cen z prosincových 19 na 19,8 procenta. V rostlinné výrobě meziroční výrobní ceny v lednu meziročně spadly o 25,3 procenta, když v prosinci to bylo 23,3 procenta.

„Česká národní banka (ČNB) ve své únorové prognóze počítá pro letošní první čtvrtletí s meziročním propadem cen v zemědělství o 19,4 procenta po meziročním poklesu o 15 procent vykázaném v loňském závěrečném čtvrtletí. Meziroční pokles výrobních cen (v zemědělství, pozn. red.) zřejmě zaznamenáme ve všech kalendářních čtvrtletích letošního roku,“ uvedl Radomír Jáč.

PSALI JSME:
Sedláci jsou naštvaní a lidé se začínají bát deflace

Podle Petra Kymličky, partnera poradenské skupiny Moore Czech Republic, se „ceny zemědělských výrobců, které v únoru meziročně klesly již podeváté v řadě, dramaticky snižují“. Tři čtvrtě roku trvající pokles cen v zemědělství se promítá i do příznivého vývoje cen potravin.

„Tento vývoj se spolu se začínajícím růstem reálných příjmů domácností, který jde ruku v ruce s klesající inflací, se ostatně již začal promítat i do růstu tržeb v maloobchodu. O zlepšování spotřebitelské nálady svědčí i vývoj důvěry domácností v ekonomiku, která v lednu rostla. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 91,2,“ sdělil Kymlička redakci FAEI.cz.

PSALI JSME:
Nálada spotřebitelů se zlepšila, podnikatelům naopak

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Týden ve znamení předstihových indikátorů

Ve světě bylo klíčovou událostí týdne zveřejnění amerického hrubého domácího produktu (HDP) za první kvartál letošního roku. Ten vzrostl v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření o 1,6 procenta, zatímco trh očekával …

Konec půstu, vstříc růstu

Zdá se, že s jarními měsíci, či možná spíše s poklesem inflace a jejím návratem k cíli České národní banky (ČNB), se nehledě na nadále napjatý trhu práce nálada tuzemských domácností začíná viditelně zlepšovat.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.