Hlavní obsah

Manželé Zadehovi vysoudili odškodné za zásah do soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Shahram Zadeh se svou manželkou vysoudili na státu celkem osmdesát tisíc korun za nesprávný úřední postup soudu, kterého se justice dopustila zabavením jeho telefonu a tabletu se soukromými dokumenty. O žalobě ve čtvrtek rozhodl odvolací senát pražského městského soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Zadeh (archivní foto)

Článek

„Soud má za to, že adekvátní částkou je 40 tisíc korun,“ uvedla soudkyně-zpravodajka Zdeňka Winklerová. Podle ní byla Zadehova manželka obětí trestního řízení manžela. „Nezapříčinila žádné důvody, aby bylo zasaženo do jejích práv,“ podotkla Winklerová.

Manželé Zadehovi podali žalobu na stát kvůli odškodnému za morální újmu způsobenou nesprávným úředním postupem Městského soudu v Brně. Ten totiž rozhodl o zajištění Zadehova telefonu a tabletu, ve kterých byly uložené komunikace Zadeha s jeho obhájci, stejně tak jako soukromé dokumenty a fotografie. Přesto byla data předána státnímu zástupci i zástupcům spoluobžalovaných v Zadehově kauze. Nakonec se zjistilo, že v obou zařízení není nic relevantního, i tak to ovšem bylo nadále součástí spisu.

Zadehovi požadovali celkem dva miliony odškodného za zásah do soukromého a rodinného života a zásahu do práva na obhajobu. Obvodní soud pro Prahu 2 původně přiznal omluvu a každému 50 tisíc za zásah do soukromí, Zadehovi pak dalších 60 tisíc za zásah do práva na obhajobu. Podle právního zástupce Zadehových Pavla Kandalce částka není rozhodující, jde podle jeho slov především o vyslání zprávy justici, že se takhle postupovat nedá, že nelze při domovní prohlídce zabavovat i věci čistě soukromé povahy.

Zadeh skončil ve vazbě v roce 2014 v případu miliardových daňových úniků při dovozu pohonných hmot. Na svobodu se dostal díky rekordní kauci 150 milionů korun. Jenže brzy skončil ve vazbě znovu, tentokrát kvůli obvinění z ovlivňování svědků. Za to pak dostal osm let vězení, v daňové kauze se dohodl se státním zástupcem na souhrnném devítiletém trestu. Na svobodu se dostal v roce 2022 na podmínečné propuštění.

Odsouzený podnikatel Zadeh nedostane miliony za vazbu, rozhodl Ústavní soud

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám