Dnes Úterý - polojasno 27°C
Zítra Středa - polojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Řidič mercedesu parkoval na místech pro invalidy, prokázal se neplatným průkazem ZTP
Když auto neoprávněně parkuje na místě vyhrazeném pro osoby se zdravotním handicapem, může být nařízen jeho odtah. Zdroj foto: MP Praha

Řidič mercedesu parkoval na místech pro invalidy, prokázal se neplatným průkazem ZTP

V Biskupské ulici na Žižkově si hlídka strážníků v uplynulých dnech všimla mercedesu, který stál na místě vyhrazeném pro lidi s handicapem a měl za oknem zjevně neplatný ZTP průkaz. Informovala o tom mluvčí Městské policie hl. m. Prahy (MP Praha) Irena Seifertová.    

Během prověřování se na místo dostavil řidič a uvedl, že průkaz je vystaven na jeho dceru, kterou do centra přivezl, a měla by být někde poblíž. 

Když ji ale telefonoval, řekla mu, že je v práci a nemůže za ním přijít. Strážník zavolal na úřad příslušné městské části, která ho vydala, a zjistil, že průkaz byl vydán na zcela jiné příjmení. 

„Na průkazu byl navíc nalepen neplatný ochranný hologram, tedy vzniklo důvodné podezření na falzifikát. Hlídka omezila jednasedmdesátiletého muže na osobní svobodě a předala ho k dalšímu opatření hlídce státní policie,“ sdělila Seifertová.

Loni jsme v metropoli strážníci podle Seifertové odhalili téměř 12 tisíc přestupků v souvislosti s neoprávněným parkováním na místech pro osoby se zdravotním postižením. „Za přestupky bylo uloženo 2 313 pokut v celkové výši 1 388 900 korun,“ sdělila. 

A co říká na takové neoprávněné parkování zákon? „Na vyhrazeném parkovišti pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením je vozidlům bez tohoto označení zakázáno zastavení a stání. Zastaví-li řidič jiného vozidla na tomto parkovišti, jedná se o přestupek, za který mu na místě hrozí pokuta do 1 500 korun, ve správním řízení od 2 000 do 5 000 korun,“ uvádí legislativa. 

„Stojí-li řidič jiného vozidla na tomto parkovišti, jedná se o přestupek, za který mu na místě hrozí pokuta od 2 500 do 3 500 korun plus 2 body, ve správním řízení pokuta od 4 000 do 10 000 korun a 2 body. Jsou-li navíc splněny všechny podmínky, může strážník nebo policista nařídit odtah vozidla,“ uvádí zákon.


Autor: Karel Netolický

V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

19. dubna 2024 v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Další články
Nahoru