INZERCE

Stavba obchvatu Čebína v Jihomoravském kraji. Foto Jihomoravský kraj/Facebook

Jihomoravský kraj letos chystá výstavbu a opravy silnic za více než dvě miliardy korun

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) v letošním roce plánuje 138 dopravních staveb, z toho by mělo být 24 mostů. Silničáři počítají s rozpočtem ve výši 2,046 miliardy korun, částka ale bude zřejmě ještě vyšší. Definitivní program výstavby budou ještě schvalovat krajští radní.

„V letošním roce můžeme hovořit nejen o rekordním financování, ale také o vysokém počtu stavebních akcí. Z rozpočtu JMK dáme silničářům zatím 1,533 miliardy korun, ze Státního fondu dopravní infrastruktury mohou počítat s částkou 303 milionů korun a projekty spolufinancované EU se zatím dostaly na částku 210 milionů. Předpokládám, že se částka v průběhu roku ještě navýší a nakonec překročí 2,5 miliardy,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha (ODS) přiblížil, jak budou rozděleny finance, které by měly silničářům plynout z rozpočtu kraje. Do rekonstrukcí a oprav silnic a mostů by mělo podle něj jít 833 milionů korun. Jde o 40 staveb, z nichž je 17 mostů. „Druhá částka, která jde rovněž z naší kasy, a to ve výši 699 milionů korun, padne na celoplošné opravy, kterých je letos v programu 98, z toho je sedm mostů. Získané finance z fondů nám dokryjí předpokládané náklady u jednotlivých staveb,“ dodal Crha.

Mezi významné stavby, které Jihomoravský kraj letos plánuje, patří obchvat Blučiny, okružní křižovatka v brněnské městské části Slatina nebo třeba průtah v Tavíkovicích.

„Z hlediska konkrétních čísel – máme před sebou miliardovou zakázku na obchvat Blučiny, kde letos začneme realizovat přeložky inženýrských sítí a z celkového balíku financí to přijde asi na necelých 24 milionů korun. Okružní křižovatka ve Slatině zatím vychází na 70 milionů korun a momentálně se již hledá zhotovitel, předpokládám, že v polovině března budeme zveřejňovat konkrétního stavitele. Připravujeme výběrové řízení na průtah Tavíkovicemi, tady je zatím odhadovaná částka asi 69 milionů korun,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Předpokládané dopravní projekty Jihomoravského kraje v letošním roce. Foto: Jihomoravský kraj

Většinu staveb chce Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje spustit na jaře. V plánu je například průtah v Hustopečích za téměř 20 milionů korun či další úsek na silnici II/395 v trase Zastávka – hranice kraje za 104,6 milionu korun.

Stavět se budou i mosty. Jde o Pitrův most v Rajhradě za 19,5 milionu korun, most v Tišnově za 51 milionů korun a v Lelekovicích je naplánovaná stavba mostu za více než 100 milionů korun. V programu výstavby je také úprava křižovatky ve Zbýšově za necelých 20 milionů korun a v Modřicích budou letos silničáři realizovat na silnici II/152 protihlukové stěny za téměř 13 milionů korun.

„V letošním roce máme v plánu opravit asi 140 kilometrů silnic II. a III. tříd, předpokládám, že pokud se finance během roku navýší, jsme projektově připraveni na realizaci dalších staveb,“ doplnil Hanák.

(teč)