Hlavní obsah

Dětského lékaře z Tachovska, který řídil opilý, nechal soud ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský lékař Muhsin Al Kannany z Tachovska zůstane ve vazbě, kam ho začátkem února poslal tachovský okresní soud za opakované jízdy pod vlivem alkoholu a bez řidičáku. Jeho žádost o propuštění na svobodu podle informací Novinek zamítl ve čtvrtek Krajský soud v Plzni s tím, že by mohl v trestné činnosti pokračovat.

Obviněný lékař u Okresního soudu v Tachově Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Třiašedesátiletý pediatr se snažil soud přesvědčit, že jeho uvěznění bude znamenat pro pacienty katastrofu. Jenže justici už došla trpělivost, neboť žádný z výchovných trestů na něj v minulosti neplatil a dál porušoval zákaz řízení.

Lékaře původem z Iráku naposledy policisté načapali za volantem v noci z 6. na 7. února, kdy jej zastavili mezi Planou a Mariánskými Lázněmi. Vedle toho, že má platný zákaz řízení motorových vozidel, nadýchal téměř promile alkoholu.

Po obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí navrhla státní zástupkyně Jana Fišerová soudu, aby na muže uvalil vazbu.

Lékař skončil kvůli alkoholu ve vazbě. Stovky dětí z Tachovska nechal ve štychu

Krimi

„Za obdobnou trestnou činnost byl obviněný v minulosti čtyřikrát odsouzen. Naposledy loni v září, kdy mu soud kromě peněžitého trestu a obecně prospěšných prací ještě uložil povinnost zdržet se konzumace alkoholických nápojů,“ uvedla Fišerová.

Problém s alkoholem neřeší

Podle ní má lékař evidentně problém s alkoholem, který neřeší, a z předchozích odsouzení se nijak nepoučil. „Naopak od posledního odsouzení byl přistižen opilý při řízení motorového vozidla již dvakrát.

„Navíc je tady hrozba, že se mu to vymkne kontrole a pod vlivem alkoholu může například i ordinovat,“ doplnila Fišerová.

S tím se ztotožnila i tachovská soudkyně Petra Psohlavcová, která ho asi po hodinovém jednání poslala za mříže.

Lékař, který opilý posílal pacienta za Mengelem, dostal pokutu 50 tisíc

Krimi

„Obviněný má skutečně problém s nadužíváním alkoholu, a tím se stává rizikovým a nebezpečným. Šancí na nápravu už dostal několik,“ vysvětlila soudkyně s tím, že během výslechu lékař vyjádřil strach z toho, co bude s jeho pacienty.

„Doslova řekl, že to pro ně bude znamenat katastrofu,“ upozornila soudkyně.

Al Kannany má v péči přibližně 1500 pacientů ve Stříbře, Plané a Boru u Tachova. Když ho soud poslal do vazby, museli rodiče narychlo shánět pro své děti nového lékaře. „Je to stále velký problém,“ potvrdil Novinkám plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Starostka žádá o pomoc ministerstvo

Podobně hovořila i starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou – STAN). Kvůli vážnosti situace odeslala ve středu dopis ministru zdravotnictví i jeho náměstkům.

„Žádám je, aby se věcí začali opravdu zabývat,“ zdůraznila starostka, na kterou se stále obracejí rodiče s prosbou o pomoc.

Problém však musejí řešit se svou pojišťovnou, což je ve většině případů VZP. Ta je nasměruje na doktory v kraji, kteří jsou ochotni malé pacienty přijmout.

Lékařka skončila před soudem kvůli dezinformacím

Krimi

„U nás je domluva taková, že paní doktorka Bartáková navýší už tak plnou kapacitu a vezme miminka do jednoho a půl roku věku,“ nastínila Němečková.

Čtrnáctileté a starší pacienty smějí přijmout lékaři pro dospělé. A zbytek musí hledat.

„Od pojišťovny dostanou seznam odborníků, který je potřeba obvolat. Pokud jsou neúspěšní, je nutné se znovu obrátit na pojišťovnu, protože ona má povinnost zajistit dostupnou péči do pětatřiceti kilometrů,“ podotkla.

Nového lékaře lákají na bonusy

Vedení Plané ale nesedí se založenýma rukama. „Máme připravenou ordinaci, také sháníme náhradu. Jsme ochotni nabídnout různé bonusy,“ vyjmenovala starostka.

„Ani do budoucna to ovšem nevypadá na Tachovsku dobře, protože pediatři často přesluhují. Také na to jsem ministra upozornila,“ uzavřela Němečková.

Naštěstí se alespoň vyřešil přístup ke zdravotní dokumentaci, k níž zprvu rodiče vůbec nesměli. „Byla to poměrně komplikovaná záležitost, ale nakonec se to povedlo,“ oddechl si starosta Stříbra Martin Záhoř (ANO).

Naplnila se také slova ředitele tachovské polikliniky Petra Tuháčka, kde Al Kannany držel služby.

„Předpokládal jsem, že rodiče kvůli výpadku budou víc vyhledávat naši pohotovost. A to se taky stalo. O víkendech k nám míří až padesát dětí denně,“ vypočítal.

Doplnil, že služby rozdělil mezi stávající lékaře. „Jsem jim za to vděčný, že to vzali. Jinak bychom to nezvládli,“ uzavřel Tuháček.

Sám lékař tvrdí, že alkohol mu pomáhá lépe snášet stres, který má z velkého pracovního vytížení. Státní zástupkyně plánuje podrobit obviněného psychiatrickému zkoumání právě s ohledem na vyřešení otázky případné závislosti na alkoholu a dopadu na jeho chování.

Lékař z plzeňské záchranky byl ve službě opilý

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám