Přírodě na stopě – Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě

autor: Lenka Kadlíková
Recenze starší knihy Petera Wohllebena, která, přestože je útlá, je pojatá velmi ze široka naťukává spoustu témat a láká k jejich bližšímu zkoumání. Prostě taková malá tajemství přírody.


Taková Malá tajemství přírody pro zahrádkáře

Při čtení této knihy mi přišla na mysl, moje v dětství velmi oblíbená, kniha Malá tajemství přírody, která je okruhem témat trošku podobná. Wohllebenova kniha je však určená spíše pro trošku starší čtenáře. Témata hodně vysvětluje v souvislosti se zahradou. Proto bych řekla, že může být takovým úplným základem pro začínajícího zahrádkáře. Samozřejmě zmiňuje i téma změny klimatu.

Zahrada jako kompromis

Nemusíte se bát toho, že, aby vaše zahrada byla v souladu s přírodou, musí se z ní stát džungle. I autor sám chápe zahradu „jako povedený kompromis z nějž mají užitek jak lidé tak sama příroda“ Dobře to ukazuje na příkladu trávníku. Není to o tom přestat úplně sekat a nechat tam vyrůst les.

Není to kniha, která Vám dopodrobna popíše zahrádkářův rok

Pomůže vám ale například odhadnout jaké bude počasí a zachovat se podle toho. Autor zde zmiňuje opravdu mnoho přírodních jevů, které Vám velmi dobře napoví i bez „rosniček“ v televizi, počítači či mobilu.

Navede vás k tomu jak zjistit jakou máte půdu,

jak její složení upravit tak, aby Vám tam rostlo to, co potřebujete. Samozřejmě v závislosti na tom jaké podnebí u vás panuje. V knize můžete najít odpovědi na otázky proč furt bojujete s kopřivami a škůdci. Proč, když přijedete z dovolené je Vaše zahrada vyprahlá a sousedova ne, i když byl na dovolené ve stejnou dobu a nikdo ji nezaléval. Přestože víte, že vy se o zahradu, zejména o zálivku, běžně staráte více než on.

Dozvíte se jak odhadnout čas bez hodinek a přibližnou teplotu bez teploměru

Vždy mě fascinovalo, jak můj taťka dokáže s opravdu velkou přesností určit čas podle polohy slunce. Tahle kniha váš pohled nenasměruje jen ke slunci a k zemi, ale taky k rostlinám a zvířatům. I ti Vám totiž dokáží přiblížit kolik je hodin a jak je venku teplo.

Kniha pro městského člověka a začínajícího zahrádkáře

Člověk, který se dlouhodobě pohybuje v přírodě nejspíš tuhle knihu neocení. Nicméně i on v ní může najít naťuknuté téma, které si dosud neuvědomil a dostane tak možnost posunout své znalosti přírody novým směrem pomocí další literatury. Informace uvedené v knize jsou naprosto logické a samozřejmé. Člověk si však neuvědomí souvislosti.

Vydavatel: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
ISBN: 978-80-7670-000-0
Autor: Peter Wohlleben, překlad Dagmar Heeg
Vazba: Pevná

knihu koupíte tu



témata článku:
autor:
datum vydání:
29. února 2024


Diskuze k článku „Přírodě na stopě – Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!