Martin Vait
29. února 2024 • 16:20

Rouček v derby nepropadnul. Lokty na hraně, co penaltová ruka a Bořil ven?

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
90
  • Video se připravuje ...

    Tvrdý duel, pořádné mely, sporné momenty - ale určitě ne bramboračka. Teprve v sedmadvaceti letech si talentovaný mladý sudí Karel Rouček prošel zkouškou rozhodcovské dospělosti. I když z ní nevyšel zcela bez poskvrny (to snad ani v takovém zápase nejde), potvrdil, že derby může z mladé generace zdárně pískat i někdo jiný než Dalibor Černý. Pokud by si někdo ze zápasu chtěl vystříhat momenty a poskládat z nich kompromitující skládačku, své situace by si jistě našel. Ale bylo by to izolované od tvrdého a v zásadě férového rázu utkání, kde sudí rozhodně nebyl v hlavní roli. Rouček se nevyvaroval chybám, ale byly na obě strany.

  • LOKET OLATUNJIHO NA HOLEŠE (86. MINUTA)

    Mohli bychom si do detailu rozpitvávat jiskřivé duely mezi Ogbuem a Olatunjim, ale to nejzásadnější se začalo dít až ke konci základní hrací doby. Tvrdé střety dvou nigerijských krajánků každopádně určily ráz utkání. A taky naznačily, jak se budou posuzovat dvě potenciální penaltové situace. Tvrdý úder Ogbua do Olatunjiho v 52. minutě měl být ohodnocen žlutou kartou, sudí Rouček ho neodpískal ani jako faul. V tomto kontextu je ještě celkem mírně za hranou zákrok loktem či spíš koncem předloktí, kterým Olatunji ve vápně v 86. minutě trefil Holeše. Sparťanský útočník byl u míče dřív, Holeš se k balonu nemohl dostat. Jasně - Olatunji se zbytečně příliš rozmachoval, což je jeho dlouhodobý problém a měl by se na něj zaměřit. V jiném, méně vyhecovaném zápase, by byla penalta úplně přiléhavá a řekněme si na rovinu, mohla přijít i tady. Třeba v evropských pohárech to ovšem na zásah VAR spíš není.

    Slávisté se dožadovali penalty za zákrok Olatunjiho na Holeše Slávisté se dožadovali penalty za zákrok Olatunjiho na HolešeFoto Repro ČT Sport

  • LOKET VLČKA NA OLATUNJIHO (99. MINUTA)

    Velmi podobný příběh, takřka jedna ku jedné s předchozím Olatunjiho předloktím. Opět se penalta dala pískat, zákrok byl velmi na hraně. Znovu byl v hlavní roli Olatunji, tentokrát ale jako adresát Vlčkova úderu. Slávistický stoper měl soupeře v souboji za zády, trefil ho spíš než loktem paží, ta mu pak sjela dolů. Pokud byl ale Olatunjiho zákrok na Holeše puštěn, pak se tenhle taky správně nepískal. Reciprocita by čistě pravidlově neměla hrát roli, ale šlo by o nespravedlnost, která se ve vyhroceném zápase těžko vysvětluje.

    I Sparta chtěla jednu penaltu navíc, v hlavní roli byl opět Vlček, který trefil Olatunjiho I Sparta chtěla jednu penaltu navíc, v hlavní roli byl opět Vlček, který trefil OlatunjihoFoto Repro ČT Sport

  • PENALTOVÁ RUKA (114. MINUTA)

    Asi se v zásadě dá shodnout, že úder do tváře soupeře často vypadá hůř a má těžší následky pro protivníka než hra rukou. Ale v rozhodcovském světě, který má hodně nečekaných zákrut, je uplatňování pravidla o ruce o něco víc černobílé než u jiných zákroků. Tím spíš s existencí VAR, který s posuzováním rukou dost zásadně zahýbal. Tady se zkrátka neřeší, jestli je rozhodcovský metr v zápase volnější nebo úzkostlivější. I u hry rukou existuje nenáviděná šedá zóna, ale je menší než u jiných zákroků. Víc tu jde o technokratické naplňování pravidel a parametrů, kdy ruka je nebo není. Tady měl Vlček předloktí vystrčené jasně od těla, balon po doteku s horní končetinou změnil směr. Jediná otázka panuje nad tím, nakolik změnil míč trajektorii, když škrtl o stoperovo stehno - těsně předtím, než Vlček balon trefil rukou. Podle nového výkladu pravidel by nicméně nemělo hrát roli, když se míč před dotekem s rukou nepatrně otře o tělo hráče. I podle instruktážních videí Komise rozhodčích se jedná o případ, kdy by měla být odpískána penalta. Tudíž správný verdikt po intervenci VAR.

    Ruka Tomáše Vlčka před rozhodující penaltou Ruka Tomáše Vlčka před rozhodující penaltouFoto Repro ČT Sport

  • ČERVENÁ PRO BOŘILA? (115. MINUTA)

    Rouček se od začátku snažil dát utkání nějaké meze a oba týmy usměrňoval. Před zápasem diskutoval s trenéry obou týmů, při oslavách Olatunjiho gólů přispěchal ke sparťanskému hloučku a odváděl ho dál od tribun, aby nedocházelo ke zbytečným eskalacím. Byl velmi aktivní v komunikaci, ale docela trefil hranu, aby se netlačil do popředí. Emočně se zdárně naladil na notu duelu a relativně zvládl oba týmy kočírovat. V sedmadvaceti letech při prvním derby to je skoro majstrštyk. Jeden moment mu ale trochu ujel. Bořil po strkanici s Karabcem vyjel i na hlavního sudího, mírně do něj strčil, pořvával a ukazoval směrem k němu, což je moment, za který by si klidně vysloužil druhou žlutou kartu. Rouček kapitána Slavie zpražil pohledem a slovně vyplísnil, dál ale nešel. Za druhou žlutou by ho určitě nikdo z Komise nepokáral, naopak. Nepůsobilo by to v kontextu utkání přecitlivěle? Je to na vkusu každého, ale sudí si musejí budovat respekt.

    Jan Bořil nejspíše měl dostat druhou žlutou kartu za nesportovní chování Jan Bořil nejspíše měl dostat druhou žlutou kartu za nesportovní chováníFoto Repro ČT Sport

  • ČERVENÁ PRO KUCHTU? (119. MINUTA)

    Pro spoustu diváků, hlavně u televizních obrazovek, se jednalo o velmi matoucí moment. Vypadalo to, že Jan Kuchta byl ve 111. minutě napomenut za protesty, Rouček směrem k němu ukazoval žlutou kartu. O osm minut později sparťanský útočník šlapákem zajel do Provoda a obdržel žlutou - mnozí si mysleli, že druhou. Ve skutečnosti byl ale ve 111. minutě napomenut Tomič, podle zápisu za nesportovní chování.

    Mnoho fanoušků si myslelo, že měl Jan Kuchta v době faulu na Lukáše Provoda už jednu žlutou kartu Mnoho fanoušků si myslelo, že měl Jan Kuchta v době faulu na Lukáše Provoda už jednu žlutou kartuFoto Repro ČT Sport

Vstoupit do diskuse
90

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud