KOMIKS PRO UKRAJINU: Jeden z těch nejzábavnějších způsobů, jak přispět na dobrou věc.

72

Nakladatelství CREW nedávno vydalo charitativní sborník Komiks pro Ukrajinu, ze kterého putuje celý výtěžek na humanitární účely. Sešli se tu někteří z těch nejslavnějších amerických komiksových tvůrců, aby přinesli zbrusu nové příběhy ze svých legendárních světů. Příběhy, které vypráví o hrůzách války, jak dopadá na obyčejné lidi, a o nutnosti boje proti zlu, ať je sebesilnější a sebenezastavitelnější.

Patnáct povídek, každá na pár stránek a přestože jsou příběhy různé, jedno mají společné: téma války na Ukrajině. Nesmyslná ruská agrese, která je vyvíjena na území Ukrajiny již řadu let, vyvolává v řadě lidí strach, beznaděj, úzkost a obavy, co se bude dít dál. Ukrajinští obyvatelé musejí opouštět své rodiny a domovy. Někteří o své blízké v nesmyslné válce přišli.

Rozsáhlá mezinárodní síť komiksových tvůrců a jejich kreativních spojenců se celosvětově zmobilizovala, aby pomohla vytvořit tento komiks, a to jak proto, aby oslovila Ukrajince, tak proto, aby získala další prostředky na pomoc ukrajinskému lidu. Tvůrčí podnět přišel od redaktora Scotta Dunbiera v San Diegu v Kalifornii. Scott přemluvil několik nejlepších komiksových tvůrců, aby přispěli vlastní tvorbou na pomoc Ukrajině. Mezi nimi jsou například Alex Ross, Kurt Busiek, Louise Simonsonová, Peter Kupera, Billy Tucci, June Brigmanová a řada dalších.

Přestože jsou všechny povídky silně emotivní a skvělé, osobně bych vyzdvihla Cenu války, kde malé děti čekají na maminku, která se má vrátit z nákupu. Mají zakázáno se přiblížit k oknu, jsou ale zvědaví a rozhodnou se maminku přece jen vyhlížet. Příběh ve čtenáři zanechá hořkou pachuť a znechucení ze zvěrstev, které jsou schopní Rusové páchat.
Usagi Yojimbo: vítězům vyvolává otázku, zda je výhra pokaždé výhrou a jestli na ní vůbec záleží.


Semínka naděje umí rozplakat, protože ačkoliv se příběh zprvu jeví pozitivně, jeho závěr bohužel moc dobře nekončí.
Příběh Mluvit s kopcem ve mně zanechal nejsilnější dojem, protože to, co prožívají hlavní postavy, prožívá i řada z nás. Ruská propaganda a realita se od sebe diametrálně liší a často vede k mnoha sporům mezi běžnými občany, a to nejen v Rusku či na Ukrajině, ale i v jiných zemích.

Celý komiks provází velmi povedené ilustrace, mezi opravdu povedené bezesporu patří Kyjevské květiny, Bez naděje doufám či Strašidelné.

KOMIKS: KOMIKS PRO UKRAJINU

Původní redaktor: Scott Dunbier
Design: Serban Cristescu
Obálka: Joe Jusko
Kresba na titulním listu: Joe Jusko
Překlad: L’udovít Plata
Redakce: Jolana Tichá
Lettering: Petr Schwarz
www.crew.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
10
Kresba
10
Zpracování
10
komiks-pro-ukrajinuKomiks pro Ukrajinu je velmi povedená kniha s překrásnými ilustracemi a emotivními příběhy. Veškerý výtěžek z prodeje putuje na pomoc Ukrajině, proto pokud chcete udělat dobrou věc, s koupí neváhejte.