Novinky z MZK - březen 2024

Milé čtenářky a milí čtenáři,

měsíc BŘEZEN patří vám, čtenářům. Kromě již tradičně bohatého programu se proto v Moravské zemské knihovně a na jejích sociálních sítích můžete těšit i na soutěže, oblíbený Blind Date s knihou a na další překvapení!

UPOZORNĚNÍ:

V době od 8. února do 15. dubna 2024 budou v 7. patře probíhat stavební úpravy. Z tohoto důvodu bude UZAVŘENA Studovna přírodních a technických věd a Týmová studovna.

MZK zůstane uzavřena také v době Velikonočních svátků, tedy od 29. března do 1. dubna 2024. Více informací zde: https://www.mzk.cz/aktuality/docasne-uzavreni-studovny-prirodnich-technickych-ved-tymove-studovny.

Těšíme se na vás.

Tým MZK.

VÝSTAVY

10. 1. – 6. 3. 2024

Oči Brna: Petr Horký 

 Foyer / přízemí

V multimediálním cyklu Oči Brna představujeme osobnost Petra Horkého, cestovatele a polárníka. Jako první Čech došel na všechny tři světové póly - severní, jižní a Pól chladu a prosadil se jako režisér cestopisných dokumentů. Natočil několik desítek filmů a spolupracoval s ikonami jako jsou Thor HeyerdahlReinhold MessnerJane GoodallováEdmund Hillary a další.

Dvakrát dostal cenu Egona Ervína Kische za literaturu faktu, byl nominován na Českého lva Czech Press Photo. Na výstavě budou k vidění unikátní předměty ze soukromé sbírky Petra Horkého, včetně exponátů z archivů světově uznávaných osobností, se kterými dokumentarista spolupracoval.

VSTUP ZDARMA


7. 2. – 28. 3. 2024

Výstava Inscenovaná jinakost 

 Foyer / 2. patro

Výstava Inscenovaná jinakost představuje fenomén etnických přehlídek v zemích střední a východní Evropy. Veřejné vystavování příslušníků mimoevropských etnik, takzvaná lidská ZOO, patřila k důležitým fenoménům populární kultury přelomu 19. a 20. století. Tyto zábavně – edukativní přehlídky uspokojovaly hlad evropského obyvatelstva po exotice a zároveň finančně profitovaly na dobových představách o jinakosti.

Materiály shromážděné a zpracované badateli ze šesti zemí regionu nastiňují rozsah a kulturní vliv tohoto fenoménu, jakož i logiky vývoje této formy zábavy, která ve své době oslovovala tisíce diváků

VSTUP ZDARMA

11. 3. – 11. 5. 2024

Výstava: Vilém Reichmann. Každá věc je počátkem básně

Galerie / přízemí

Moravská zemská knihovna představuje formou retrospektivní výstavy osobnost Viléma Reichmanna. Fotograf, karikaturista a imaginativní výtvarník prožil celý život v Brně. Byl zakládajícím členem Sdružení Q a postsurrealistické skupiny Ra, která výrazně ovlivnila jeho tvorbu.

Patří k nejvýraznějším nefigurativním, surrealistickým fotografům mezinárodního významu.Své fotografické dílo utvářel v cyklech, které celý život doplňoval. Cyklus Grafogramy, založený na výtvarných experimentech v procesu fotografie, je obdivuhodným dílem, uznávaným u nás i v zahraničí. Proslavil se černobílými imaginativními fotografiemi, založenými na poetice náhodných setkání, tvarových analogií či zvětšených detailů.

KURÁTORKA: Johana Kratochvíla ve spolupráci s Miroslavem Myškou

KONCEPT VÝSTAVY / DESIGN: Johana Kratochvíla, signatura.cz

AUTORKA PROJEKTU / REALIZACE / REDAKCE: Jitka Matušková

FOTO V. REICHMANNA: Jiří Víšek 

8. 3. – 3. 5. 2024

Oči Brna: Bohumil Hrabal

Foyer / přízemí

Ve čtvrtek 28. března 2024 uplyne 110 let od narození jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století a brněnského rodáka Bohumila Hrabala. Datum narození známe. Kdy však dochází ke zrodu Bohumila Hrabala jako spisovatele? Hrabalova cesta na literární výsluní nebyla přímočará ani jednoduchá. Zmapovat se ji pokusí výstava v přízemí Moravské zemské knihovny. 

OSTATNÍ AKCE

SPOLEČNOST

5. 3. / 16:30

Reading Group: Love and Chalkdust / Paul Francis

Malý sál / 1. patro

Připojte se ke čtenářské skupině v naší knihovně a objevte různorodost současné anglicky psané literatury. Setkání skupiny probíhají v angličtině a konají se jednou za dva měsíce.

Knihu si můžete vyzvednout v Zahraničních knihovnách ve 2. poschodí. K dispozici je omezený počet výtisků. 
Pro rezervaci knih pište na: zhr@mzk.cz

Come and join our Reading Group to discover the diversity of contemporary english written literature.
The meetings are held once in two months and the communication language is English.

You can borrow the book at the Foreign Libraries. There is a limited number of copies.

To reserve the book please write to: zhr@mzk.cz. 

SPOLEČNOST

11. 3. / 18:00

Venisáž: Vilém Reichmann. Každá věc je počátkem básně

Konferenční sál / přízemí

 Nová výstava Moravské zemské knihovny, pod názvem Každá věc je počátkem básně, představí imaginativní svět Viléma Reichmanna. Fotografa, karikaturisty a výtvarníka, který se proslavil zejména svými surrealistickými fotografiemi a grafogramy, jež prosluly zejména v zahraničí. Úvodního slova se ujme fotograf Miroslav Myška, synovec V. Reichmanna. Srdečně zveme na vernisáž. 

VSTUP ZDARMA

KURÁTORKA: Johana Kratochvíla ve spolupráci s Miroslavem Myškou

KONCEPT VÝSTAVY / DESIGN: Johana Kratochvíla, signatura.cz

AUTORKA PROJEKTU / REALIZACE / REDAKCE: Jitka Matušková

FOTO V. REICHMANNA: Jiří Víšek 

SPOLEČNOST

12. 3. / 15:30

Šachový turnaj dětí

Konferenční sál / přízemí

Přiveďte své děti nebo vnoučata změřit síly při veřejném šachovém turnaji, který v MZK pořádá šachový klub Lokomotiva každé druhé úterý v měsíci. Přihlásit se mohou děti narozené roku 2008 a mladší přímo na místě konání při prezenci. Startovné činí 100 Kč.

ŠKOLENÍ

13. 3. / 16:00

Jak na internetu nenaletět kachnám a nesmyslům - praktický nácvik ověřování informace

Počítačová učebna / 6. patro

V rámci praktického nácviku ověřování informací si u počítačů představíme a vyzkoušíme základní postupy a nástroje, které nám pomohou odhalit manipulace s obrázky, ověřit spolehlivost zdroje informace a ovládnout vyhledávací techniky.

Na konkrétních příkladech si ukážeme, že rozpoznání manipulativní zprávy od zprávy kvalitně zpracované není zas tak složité a zvládne ho každý z nás! 

VHODNÉ PRO SENIORY 

VSTUP ZDARMA

VĚDA

13. 3. / 19:00

Nadpozemské poletování

Konferenční sál / přízemí

Pozemskou oblohu křižují v každém okamžiku desítky tisíc letadelbalonůvrtulníků a dalších létajících aparátů. Některá tělesa ve sluneční soustavě mají také atmosféru, byť rozdílnou od té naší, nedalo by se tedy poletovat i na nich? Přednáška je věnována historiisoučasnosti a budoucnosti vzduchoplavectví mimo naši planetu.

Přednáší doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D.

Přednáška bude tlumočena do českého znakového jazyka.
Tlumočí Mgr. BcA. Radka Kulichová

Kontakt: Irena Vykoupilová, tel. 541 646 168

VSTUP ZDARMA

SPOLEČNOST

15. 3. / 16:00

Gutta. Performance Lubomira Franczaka a Sáry Märc

Konferenční sál / přízemí  

Gutta je mnohovrstevnatý projekt pojmenovaný po ženě z Yorubských kmenů, která vystupovala se skupinou tzv. dahomejských Amazonek na Střeleckém ostrově v Praze v roce 1892.

Ludomir Franczak a Sára Märc představí audio-vizuální performance inspirovanou osudy samotné Gutty i jejích ostatků, které se dodnes nacházejí v muzejních expozicích. Kdo je Gutta? Kdo vypráví její příběh? Kdo se dívá? Kdo je vystaven pohledům jiných? Kdo má moc rozhodovat, o tom kdo, se dívá?

VSTUP ZDARMA

SPOLEČNOST

16. 3. / 9:30

Veřejný šachový turnaj

Konferenční sál / přízemí

Přijďte změřit síly s členy šachové komunity při pravidelném veřejném šachovém turnaji, který v MZK pořádá šachový klub Lokomotiva každou třetí sobotu v měsíci. Turnaj se koná v konferenčním sále v přízemí knihovny. Hraje se dle švýcarského systému na 9 kol, tempo 2x12 minut na partii s přídavkem 5 vteřin na tah. Turnaj se hraje podle Pravidel FIDE pro rapid šach a započítává se na rapid ELO ČR. Přihlášování v den a místě konání při prezenci.

VSTUP ZDARMA

SPOLEČNOST

19. 3. / 19:00

Používej MoZeK: Zdravý selský rozum pro dobu informační – jak se vyznat v mediálním chaosu

Konferenční sál / přízemí

Pro obyčejného člověka není snadné se v dnešní záplavě informací z médií a internetu vyznat. Najde se i řada takových, kteří se toho snaží zneužít. Jak si může každý z nás dát pozor, abychom nenaletěli na "falešné" zprávy? Jak rozpoznat pravdu a lež o událostech kolem nás i ve světě? Kterým zdrojům informací můžeme důvěřovat? Kdo jsou původci záměrně lživých informací a co z toho mají?

To vše a mnohé další se dozvíte na besedě s Jaroslavem Valůchem, vedoucím projektů mediálního vzdělávání ve zpravodajské organizaci Transitions. Dlouhodobě se věnuje oblasti využívání moderních komunikačních prostředků v krizových situacích, ověřování informací, posilování mediální gramotnosti a prevence násilí z nenávisti. Spolupracoval s řadou iniciativ i institucí v regionech střední i východní Evropy, jihovýchodní Asie, Blízkého východu a severní Afriky.

VSTUP ZDARMA


 

SPOLEČNOST

20. 3. / 18:00

Radek Jaroš: Koruna Himaláje

Konferenční sál / přízemí

Radek Jaroš je nejúspěšnější český himalájský profesionální horolezec. Výstupy absolvuje výhradně bez použití kyslíkového přístroje a pomoci výškových nosičů. V roce 2014 Radek úspěšně vystoupil na poslední, čtrnáctou osmitisícovku – K2 a nesmazatelně se tak zapsal do dějin světového horolezectví. Stal se prvním Čechem a teprve 15. člověkem na světě, který tímto způsobem získal Korunu Himálaje.

Na přednášce, vycházející z více než 20 let trvající kariéry profesionálního horolezce, nás Radek Jaroš seznámí se svými zkušenostmi a zážitky při zdolávání nejvyšších vrcholů světa. Jak velkou výzvu si před sebe klade horolezec, pokud chce dosáhnout výšky nad 8000 m.n.m. bez použití kyslíkových přístrojů? Kolik je těch, co extrémní riziko zvládli a naopak těch, co cestu zpátky už nenašli? Desítky pokusů, kdy se člověk vydává do tzv. „zóny smrti". Extrémní klima, mráz, vichřice, ale také jenom třetina kyslíku oproti tomu co dýcháme tady dole. Ve skutečnosti ale vlastně nejde jenom o štíty Himálaje. Čtyři klenoty této koruny se tyčí v pohoří Karákoram, severozápadně od Himálaje.

O cestě, kde hranice života a smrti je si tak blízko, kde se plní sny a člověk má pocit, že je blíže k bohům.

 

KAPACITA OMEZENA 


VSTUP ZDARMA

ŠKOLENÍ

21. 3. / 17:00

Typické chyby v češtině – Příklady a strategie jak jim zamezit (Mgr. Andrea Tichá Eskisan

Malý sál / 1. patro

Chyby jsou součástí učení - to samozřejmě platí i pro cizí jazyky. Ale když chyba není odhalena, dá se z ní jen těžko učit. Nespočet takových chyb souvisí s mateřským jazykem, protože se elementy z vlastního jazyka přenášejí často a mylně do jazyka cizího.

A čeština není žádná vyjímka. V praktickém workshopu, který je zaměřen hlavně na učitelé němčiny, si ukážeme časté chyby a strategie jak jim zamezit.

Workshop bude v němčině

VSTUP ZDARMA

Školení - Online: Informační brány pro vyhledávání odborné literatury

VĚDA

21. 3. / 19:00

Radioterapie aneb nádoru se nedaří, když se dobře ozáří

Konferenční sál / přízemí

Díky pozornosti médií se pojmy jako Lexellův gama nůž či protonová terapie zapsaly do povědomí široké veřejnosti. Léčba ionizujícím zářením se rozvíjela prakticky bezprostředně po objevech rentgenového záření radioaktivity.

Po přehledu fyzikálních aspektů radioterapie se zaměříme na chemické biologické děje, které při radioterapii probíhají. Vzhledem k značné pozornosti médií, které některé formy radioterapie provázejí, se podrobněji zaměříme na technické detaily některých moderních technik přesného ozařování a zároveň připomeneme i techniky, které jsou sice zmiňovány méně, avšak mají své místo v moderní onkologické léčbě.

Přednáška o tom, jak dokážeme vzdorovat závažným onemocněním, postavit se smrti, vyprávění plné oprávněné hrdosti na lidské poznání a um a naděje. Představíme nejmodernější techniky, které již léčí a perspektivní trendy, které nás čekají v budoucnosti.

Přednáší MUDr. Ing. Vítězslav Kříha, Ph.D., Ústav radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka.

Kontakt: Irena Vykoupilová, tel. 541 646 168.

VSTUP ZDARMA

FILM

25. 3. / 18:00

Filmové pondělí: Lost in Translation (2003)

Konferenční sál / přízemí

Herec Bob Harris se setkává s mladou absolventkou filosofie Charlottou. On přijel do Tokia točit reklamu, ona doprovází svého velmi zaměstnaného manžela. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře. Porozumí sobě navzájem? Bill Murray and Scarlett Johansson v hlavních rolích.

Film je promítán v angličtině s českými titulky.

ENGLISH: A faded movie star and a neglected young woman form an unlikely bond after crossing paths in Tokyo. They do not understand the people, the culture nor the language.But will they understand each other? Starring Bill Murray and Scarlett Johansson.

Film is screened in English with Czech subtitles.

VSTUP ZDARMA / FREE ENTRY

Program se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna.

MMB

Poslední aktualizace: 20.03.2024, 18:14