Věra Plívová-Šimková – královna dětských filmů i Zlína

Zlínský mezinárodní filmový festival pro děti a mládež v letošním 64. ročníku připomene také výročí tří režisérů, kteří jsou spojení s tvorbou pro děti a mládež. Jde o Karla Kachyňu a Františka Vláčila, od jejichž narození letos uplyne 100 let, a Věru Plívovou-Šimkovou, která 29. května 2024 oslaví 90. narozeniny.

Reklama

Právě Věra Plívová-Šimková patří mezi nejoblíbenější režisérky a scenáristky filmů pro děti u nás. Jak uvádí ČSFD, absolventka pražské FAMU začínala svou kariéru na Barrandově jako asistentka režie. Prvním samostatným celovečerním filmem byl pro ni „Káťa a krokodýl“ z roku 1965 a pak už následoval nový film každé 2 až 3 roky až do začátku 90. let.

Mezi nejznámější z nich patří „Páni kluci“, v kterém byl příběh Marka Twaina geniálně přenesen do českého městečka. Velmi populární jsou i snímky „Lišáci, Myšáci a Šibeničák“, kde na sebe herecky výrazně upozornil v dětské roli Jan Kraus, dále „O Sněhurce“ nebo „Přijela k nám pouť“ s debutující Zuzanou Bydžovskou a v dalších rolích například s Yvettou Kornovou, Markem Vašutem a Miroslavem Vladykou.

Filmem o filmu a trochu i vlastním portrétem je film „Jak se točí Rozmarýny“ s Ivou Janžurovou, Dagmar Havlovou a v hlavní dětské roli debutující Pavlínou Mourkovou. Velice často bývá českými televizemi reprízován také film „Krakonoš a lyžníci“ s Karlem Heřmánkem, Ondřejem Havelkou a Karlem Augustou, nebo dva filmy se stejnými hrdiny „Veverka a kouzelná mušle“ a „Nefňukej, Veverko!“ s Veronikou Freimanovou, Marií Rosůlkovou a Jiřím Schmitzerem.

Slušný ohlas měl i film „Artuš, Merlin a Prchlíci“ z roku 1995. Pak natočila ještě dva televizní filmy a jako úplně poslední vznikl v roce 2001 film „Kruh“ o malé gymnastce. Věra Plívová-Šimková získala za své filmy řadu ocenění, včetně Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Blízkou spolupracovnicí pro ni byla v pozici spolurežisérky či pomocné režisérky Drahomíra Reňáková-Králová. Jako dámský tandem prosluly skvělým výběrem dětských herců. Z mnoha z nich se staly herecké hvězdy. Řada z nich by se měla objevit i na letošním zlínském festivalu.

„Účast na nich již potvrdili například herci Jan Kraus, Pavel Nový a jednáme i s Jiřím Lábusem a Eliškou Balzerovou,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Opakovaně Plívová-Šimková spolupracovala také s hudebním skladatelem Petrem Hapkou.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší svého druhu na světě. „Loni přilákal do kinosálů přes 23 tisíc diváků, doprovodného programu se zúčastnilo kolem 100 tisíc lidí. Letos se bude konat od 30. května do 5. června,“ uvedla ČTK.

Autor: Mirka Nová. Zdroje: ČTK, Zlín Film Festival

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama