Zlato (oz) / USD
2 333,56
0,50 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Zlato proti všem

Kdeco na finančním trhu útočí na zlato, ale to k překvapení všech stále odolává za hradbou dvou tisíc dolarů za unci, kterou letos opustilo na pouhé dva dny.

Saxo Bank si i v březnu zachovává optimistický výhled pro zlato. Zlato ztratilo pouze procento navzdory silnému nárůstu výnosů dluhopisů a zklamání ohledně poklesu sazeb amerického Fedu, říká Ole Hansen. Ilustrační foto: Saxo Bank

Únorová inventura tak ukázala, že navzdory všem protiútokům zlato ztratilo pouhé jedno procento, což je působivý výkon během měsíce, který zásadně poznamenala ztráta nadějí na brzké a rychlé snižování úrokových sazeb v USA. Očekávaný počet snížení sazeb klesl ze šesti na tři, a to ještě s několika otazníky například jestli se vůbec něco stane do července.

„Navzdory rostoucím nákladům na držení neúročeného zlata a současné posedlosti trhů kryptoměnami a akciemi souvisejícími s umělou inteligencí, si žlutý kov vedl uprostřed standardní poptávky po fyzickém zlatě i měkčím dolaru dobře, byť vývoj vedl k nárůstu výnosů amerických desetiletých dluhopisů na 4,28 procenta, zatímco dvouletý vyskočil dokonce na 4,72 procenta,“ bilancuje šéf analytiků Saxo Bank Ole Hansen.

PSALI JSME: Jakou cenu zlata předvídá umělá inteligence

„Posedlost akciemi souvisejícími s umělou inteligencí, které vyvolávají falešný pocit stability napříč trhy, vedla k tomu, že poptávka po cenných papírech podložených zlatem se dál rozpadá. Zlaté burzovní fondy přišly v únoru o investice v hodnotě 44 tun zlata, letos celkem už o 95 tun. Zlato však podporoval slabší dolar a spekulanti sázkami na krátké pohyby ceny zlata, které začaly na začátku měsíce, kdy zlato krátce opustilo zmiňovanou hradbu 2 000 dolarů za unci.“

Zároveň ale v předposledním týdnu února spekulanti zvýšili své čisté dlouhé pozice ve futures na zlato na komoditní burze v Chicagu, tedy opce na nákup zlata za tři měsíce za dnešní ceny, o 51 tun. „Toto máchání spekulantů sem a tam, kteří prodávali do oslabení ceny zlata a nakupovali do jejího posílení, bylo od prosince převládajícím chováním,“ dodává Hansen.

PSALI JSME: Deník čínských komunistů podpořil zlatou horečku

„Skutečnost, že zlato ztratilo pouze procento navzdory silnému nárůstu výnosů dluhopisů a zklamání ohledně poklesu sazeb, byla pravděpodobně způsobena obavami souvisejícími s napětím na Blízkém východě a v neposlední řadě pokračující silnou poptávkou po fyzickém zlatě ze strany centrálních bank a čínské střední třídy, která se při krizí trhu s nemovitostmi a dlouhotrvajících výprodejích na akciovém trhu snaží uchránit své zmenšující se jmění.“

Saxo Bank si i v březnu zachovává optimistický výhled pro zlato, ale jeho cena má zůstat „zaseknutá“ dokud se nevyjasní, jak to bude se snížením úrokových sazeb v USA. „Spotová cena zlata po poklesu pokračovala v zotavování, když neúspěšný pokus srazit cenu pod 2 000 dolarů pomohl spustit nové nákupy obchodníků, kteří spoléhají na další pokus zlata vyrazit směrem na 2 048 dolarů za unci následovaných 2 065 dolary, což byl únorový rekord vytvořený hned první den v měsíci.

PSALI JSME: Proč je zlato antibublina

(rek)

Další z kategorie Zlato