Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé republiky

Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé republiky

Tisk

knizni festival 200Tváří letošního, již 5. ročníku je koreanistka a spisovatelka NINA ŠPITÁLNÍKOVÁ. Společně S TEREZOU KOSTKOVOU odstartují program slavnostním zahájením v živém vysílání pořadu Blízká setkání.

 

 

Na stagi ČRo Dvojka & Nakladatelská scéna se během besedy s JANOU PONCAROVOU, BARBOROU ŠŤASTNOU, SCARLETT WILKOVOU A MIRIAM BLAHOVOU mimo jiné dozvíte, jak ve vyprávění věrohodně zachytit složité rodinné vztahy a zda lze v příbězích najít i odpovědi na otázky, které nás osobně v životě trápí.

Seznámíte se s neokoukanými tvářemi ČESKÉ YOUNG ADULT SCÉNY, s TOMÁŠEM KVAPILÍKEM a IVANEM HAMŠÍKEM probereme duševní zdraví a trendy v současné psychologii. JAN BENDIG a JITKA ŠTICHAUEROVÁ prozradí, jak vznikala publikace plná fotografií a zajímavostí z jeho osobního života. Úspěšná autorka ALENA MORNŠTAJNOVÁ bude hovořit o svém románu Les v domě, PETRA DVOŘÁKOVÁ představí svůj nejnovější román Pláňata, JOSEFA MARŠÁLKA se zeptáme, podle čeho vybírá ty nejlepší recepty do svých knih a zjistíme také, jak probíhala spolupráce ANTONÍNA PANENKY s autory publikace Panenka, Legenda z Ďolíčku.

Připraven bude také program na debatní scéně Voices of Freedom & Deník N.

Pátek zahájí BESEDA PRO ŠKOLY s názvem Kapesní průvodce digitálním světem aneb Práce novináře, dezinformace a umělá inteligence. DAVID GIRTEN přiblíží svět komiksového hrdiny Tintina, s TVŮRCI Z NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO nahlédneme na (ne)všední osud hornických vdov a TALENTOVA neopomene téma čtenářské gramotnosti. Sobotní program bude patřit debatám DENÍKU N, ve kterých se zaměří na svobodu ve sportovním prostředí, svobodu v Rusku a během veřejného NATÁČENÍ PODCASTU STUDIO N odpoví na otázky spravedlnosti a projevu tzv. „mužského práva" v České republice.

Novinkou letošního ročníku bude doprovodný program v Komorním sále, ve kterém se návštěvníci mohou těšit na besedu NAKLADATELSTVÍ GOLDEN DOG (Hororové časopisy, Honza Vojtíšek), MARKÉTY HEJKALOVÉ A MIROSLAVA KARASE (O Finsku, Rusku a včerejších kořenech dnešních událostí), KNIHOVNY MĚSTA OSTRAVY (Poezie není sprosté slovo) a další.

„Máme radost, že se festival každým rokem rozrůstá a můžeme návštěvníkům během dvou dnů nabídnout témata a knihy nejrůznějších žánrů. Letos jsme s partnery připravili také několik bonusů v podobě akcí konaných mimo areál Černé louky. Zájemci se tak před a po oficiální otevírací době festivalu mohou zúčastnit například snídaně s Ninou Špitálníkovou a Jiřím Padevětem v Centru PANT či veřejného natáčení podcastu Přepište dějiny v Divadle Antonína Dvořáka." sdělila manažerka festivalu Jana Cyrusová.

Samozřejmostí bude PESTRÁ NABÍDKA KNIŽNÍCH TITULŮ. Své knihy přijedou představit nakladatelské domy, vydavatelé a distributoři jako PEMIC BOOKS, HOST, Deník N, Albatros Media, JOTA, Portál, Paseka, aj. Součástí zóny malých nakladatelů bude například nakladatelství Medusa, Carcosa, Canc, Baobab, Knihy Veles a Muzeum Těšínska.

Současně s Knižním festivalem proběhne v druhém patře pavilonu A také veletrh cestovního ruchu Dovolená (na obě akce platí jedno vstupné) festivalu.

knizni festival banner

VSTUPNÉ NA MÍSTĚ:
Zdarma děti do 5 let vč., doprovod ZTP/P.
Na akci platí Černá karta 2024.

DVOUDENNÍ VSTUPNÉ:
260 Kč dospělí
110 Kč děti od 6 let včetně, studenti (platný studentský průkaz),
senioři (nad 63 let včetně), držitelé TP, ZTP, ZTP/P
550 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 3 děti)

JEDNODENNÍ VSTUPNÉ:
150 Kč dospělí
90 Kč děti od 6 let včetně, studenti (platný studentský průkaz),
senioři (nad 63 let včetně), držitelé TP, ZTP, ZTP/P
25 Kč hromadný vstup pro školy (min. 15 osob)
350 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 3 děti)

Kompletní program, zvýhodněný předprodej a další informace najdete na www.kniznifestival.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Česká škola bez hranic je mostem pro krajany v zahraničí. Šíří český jazyk a kulturu!

ceska skola bez hranic perexChtěl bych, aby českých mostů bylo v následujících letech víc a víc. V rámci XIII. Mezinárodní konference českých škol v zahraničí Česká škola bez hranic to uvedl náměstek ministra školství Václav Velčovsk...


Literatura

Rico, Oskar a přízraky – detektivka pro malé čtenáře

Mám ráda detektivní příběhy. Ráda totiž analyzuji a předvídám možné následky prvotních příčin. Ráda pátrám s autorem, vlastně hlavním hrdinou. Také mám ráda humor. Toho smutného je kolem nás až až. A velmi ráda mám knížky pro děti. Všechny tyto mé radosti mi splnil...

Divadlo

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...

Film

Seriálová sezona: Orphan Black

orphan black 200Seriálová sezóna v letošním roce přinesla spoustu novinek, několikero obnovených seriálů i pár utnutých příběhů. Kabelové stanice se ale zaměřily především na nové projekty, ze kterých už teď vycházejí naděje na další seriálové ikony. P...