Pogačar se netají tím, že chce jet o vítězství, loni mu totiž nedělalo žádný problém vyhrát hned při prvním startu sezóny. Bylo to však "jen" na Clásice Jaén, kde byla mnohem slabší konkurence, než která ho čeká v Toskánsku. Pogačar předpokládá, že je po zimě v dobré formě, příprava proběhla bez problému a velký výkon od něj očekávají i všichni ostatní. Jen nebude moci použít stejnou taktiku jako před dvěma lety, na prašném sektoru Monte Sante Marie tentokrát nejspíš sólově útočit nemůže, je totiž příliš daleko před cílem - 77 kilometrů. 

1148074894.jpg

Slovinec na to však nebude sám, mezi horké favority patří jeho týmový kolega Tim Wellens a připraven je také Marc Hirschi. A hodně zvědaví jsme na Isaaca Del Tora, který mezi profesionály teprve začíná, ale už vyhrál etapu na Tour Down Under a hlavně se dříve věnoval především horským kolům a na prašných cestách by se mu mělo líbit, pokud si z terénu zachoval dobrou techniku jízdy. 

Právě technika ve sjezdech není Pogačarovou silnou stránkou, rozhodně v tomto ohledu není špatný, ale Tom Pidcock je prostě lepší. Před rokem se vzdálil soupeřům právě v prašném sjezdu. Umění ovládání kola by ho mělo podržet ve všech technicky složitých situacích. 

MP1_4117.JPG

Stejně jako Pogačar bude mít k dispozici velmi silný tým, podpořit ho přijel Geraint Thomas, dobrou radou přispěje dvojnásobný vítěz Michal Kwiatkowski a silní by měli být také Magnus Sheffield a Thymen Arensman. Na druhou stranu na Omloopu Pidcock neukázal svou nejlepší formu. Byl členem nebezpečného úniku favoritů, ale v kopcích ztrácel. Mohl se dostatečně zlepšit během pouhého jednoho týdne? 

Využije gravelový mistr světa svou techniku? 

Asi nejlepším sjezdařem mezi silničními profesionály je Matej Mohorič, jenže sjezd na asfaltu a na nezpevněné cestě je dost velký rozdíl. Mohorič je však dobrý v obou případech, vždyť je mistrem světa na gravelu a to i díky své technice jízdy (ačkoliv na šampionátu skončil i na zemi). Mohorič zatím své kamikaze schopnosti na Strade Bianche naplno nevyužil, nejlépe byl šestý v loňském ročníku. Závod je na něj možná až moc kopcovitý. "Dynamika závodu se oproti minulým ročníkům změní. Délka může zvýhodnit lehčí vrchaře a specialisty na etapové závody. Hodně však záleží na naší sobotní strategii. Cítím se v dobré formě, i když výsledky z úvodního víkendu nebyly podle očekávání. K závodu přistupuji s opatrnými ambicemi, chci podat dobrý výkon a bojovat o vítězství," říká Mohorič.

"Letošní ročník bude bezpochyby náročnější, protože se prodlouží a převýšení je více než 4000 metrů," vysvětluje Roman Kreuziger, sportovní ředitel Bahrain Victorious. "I když jsme optimističtí ohledně různých možností, Matej Mohorič je naším jasným lídrem."

Silná trojka Lidlu - Skujinš, Simmons, Bagioli

Po svém velkém představení na Omloopu patří Toms Skujinš k favoritům italské klasiky. Lotyšský cyklista minulou sobotu ve stoupáních trhal dokonce i Wouta van Aerta a je v životní formě. "Mám tu na to hodně vzpomínek," říká Skujinš před startem Strade Bianche. "Třeba na první desítku v roce 2019, ale také peklo roku 2020, kdy jsme závodili v extrémním srpnovém vedru, kdy bylo přes 40 °C a hlava se mi vařila!" 

1146674465.jpg

Skujinš se do boje o pódium zapojí s Quinnem Simmonsem a Andreou Bagiolim po boku. V sestavě nechybí ani český mistr Mathias Vacek. "Je fér přistupovat k letošnímu ročníku s příjemnými očekáváními, a to jak v týmové, tak v osobní rovině. Zahajovací víkend mě utvrdil v tom, že kondici mám dobrou. To mi spolu se zkušenostmi, které jsem získal v posledních letech, dodává sebevědomí, abych se pokusil bojovat s nejlepšími jezdci. To je můj cíl."

Dvaatřicetiletý cyklisty věří, že síla týmu bude hrát roli: "Čeká nás náročnější a napínavější závod ve srovnání s minulostí, ale hlavní charakteristikou Strade Bianche vždy zůstává nepředvídatelnost a obtížnost. Musíme na to být psychicky připraveni a umět se chopit šance. Máme silný tým a je dobré, že můžeme hrát různé taktiky. Viděli jsme to už minulý týden v Belgii, ne vždy vítězí nejsilnější jezdec ve skupině. To může být před sobotou dobrá mantra."

Předvede něco (skoro nováček) Powless?

Před rokem zjistil, že má talent na jarní dlážděné klasiky a letos si teprve podruhé vyzkouší Strade Bianche. Neilson Powless je talentovaný klasikář, který ještě zcela neobjevil, na kterých závodech je nejlepší. Nepatří k závodníkům, které by jaro zastihlo ve skvělé formě, Gran Camino nedokončil, ale Strade Bianche by mu mělo vyhovovat v podstatě ve všem. EF Education-EasyPost se však nespoléhá jen na Američana, do Toskánska přivezl i Richarda Carapaze a Bena Healyho, které bude podporovat zkušený Alberto Bettiol. 

1149488189.jpg

Martinez a Grégoire v akci pod dozorem Madouase

Když se daří, je třeba z toho dostat co nejvíc, říká si Lenny Martinez, vrchař týmu Groupama-FDJ, který letos vyhrál už dva jednorázové závody a na nedávném Trofeu Laigueglia vyloženě zazářil. Dvacetiletý Francouz původně neměl na Strade Bianche závodit, ale po Laigueglii ho tým povolal do dalšího boje. Jediným lídrem není, v soupisce je také Romain Grégoire, jedenadvacetiletý klasikář a budoucí hvězda velkých klasik. Dávat na ně pozor bude Valentin Madouas, druhý muž loňského ročníku Strade Bianche. 

Valter lídrem Vismy

Van Aert s Benootem odletěli na Tenerife a uvolnili místo lídra týmu Visma-Lease a Bike Attilu Valterovi. Maďarský šampión je více než dostatečně schopným náhradníkem, loni skončil pátý, o rok dříve čtvrtý a vzhledem k tomu, jak dobrý je vrchař, by mu delší. těžší trať měla vyhovovat ještě víc. Ale to samé se dá říct o Seppu Kussovi. Američan sice není zrovna specialista na jednorázové závody, ale patří k nejlepším vrchařům světa, takže převýšení pro něj nebude žádný problém a techniku jízdy má jako bývalý biker také dobrou. A dařilo se mu Clásice Jaén, závodě podobném Strade Bianche. Nejspíš mu bude chybět trocha výbušnosti, ale díky němu a Valterovi není Visma bez šance na další klasikářský úspěch. 

Černí koně

Outsiderů, které neřadíme k největším favoritům, ale bez šance na úspěch rozhodně nejsou, je celá řada. Například De Pretto a Zana z Jayco AlUla, na pódiu v minulosti stáli Bardet, Formolo, Alaphilippe i Asgreen. Skvělou formu má na jaře dvojice Lotto Dstny Van Gils a Van Eetvelt a na závod se určitě těší Tronchon z Decathlonu, Vauquelin z Arkéy a také Dani Martínez, lídr týmu Bora-Hansgrohe. 

Strade Bianche vysílá Eurosport v sobotu 2. března od 14 hodin. 

Favorité Strade Bianche:

⭐⭐⭐⭐⭐ Tadej Pogačar

⭐⭐⭐⭐ Toms Skujinš, Tom Pidcock

⭐⭐⭐ Attila Valter, Tim Wellens

⭐⭐ Neilson Powless, Matej Mohorič

⭐ Kuss, Lenny Martinez, Madouas, Van Gils, Van Eetvelt, De Pretto, Vauquelin, Dani Martínez, Simmons, Bagioli