Soutěž - Zahrajte si na kurátora digitální knihovny!

Milí knihomolové a příznivci digitální knihovny,

březen – měsíc čtenářů je tady, naše snahy o zvelebení Digitální knihovny vrcholí, a to je ideální příležitost zapojit do akce i Vás! Ptáte se jak?

Nedílnou součástí práce nás kurátorů je připravovat pro Vás virtuální sbírky – ucelené kolekce dokumentů k tématům, o nichž se domníváme, že by Vás mohly zajímat a ušetřit Vám práci s dohledáváním často málo známých dokumentů. Roli kurátora si však můžete v březnu vyzkoušet i Vy! Využijme toho, že nám v panelu nástrojů Digitální knihovny nedávno přibyla nová položka – “Seznamy”. Tato funkce umožňuje vytvářet vlastní uživatelské seznamy, což jsou v podstatě malé virtuální sbírky, sloužící Vašemu soukromému účelu. A právě tady můžete zapojit své malé šedé buňky, pochlubit se znalostí literatury i práce s digitální knihovnou a podělit se s ostatními o výsledky Vaší práce.

Pokud tedy v období od 4. 3. do 1. 4. dokážete vytvořit nápaditou kolekci dokumentů, které spojuje nějaké neotřelé či zajímavé téma, zašlete nám ji v podobě uživatelského seznamu prostřednictvím tohoto formuláře: https://forms.gle/A88tyacTjuLxUxna6

Součástí sbírky mohou být nejrůznější typy dokumentů (například i mapy, zvukové nahrávky či jednotlivé články z periodik) v počtu 10–100 položek. Mějte prosím na paměti, že obsah Vaší kolekce by se neměl překrývat s žádnou již existující virtuální sbírkou naší knihovny, měl by být přínosem i pro ostatní uživatele a obsahovat převážně taková díla, která mohou být zobrazována i na dálku (včetně děl dostupných po přihlášení).

Tři nejlepší a nejnápaditější seznamy odměníme věcnými cenami, zároveň se můžete těšit na možné zařazení mezi naše kurátorské virtuální sbírky a Vaše výtvory se tak mohou stát trvalou ozdobou digitální knihovny. Při hodnocení budeme přihlížet k originalitě a hloubce zpracování tématu a reprezentativnosti výběru dokumentů, spíše než k celkovému množství vybraných položek.

Poslední aktualizace: 01.03.2024, 07:33