Koreanistka Nina Špitálníková je na syna sama. „Zjistila jsem, že na mě kvůli tomu lidi koukají skrz prsty“

1. březen 2024

Tota lítá. To je pohádka, která teprve čeká na vydání. „Jsem čerstvě v Česku. Dva měsíce jsem byla v Asii, kde jsem cestovala se svým synem a dopisovala pohádku,“ vypráví. Tuší mladí, co je totalita? Proč říká, že plýtváme svobodou? Proč je Severní Korea temnou zemí? Mohou tam být lidé šťastní a jakou tam mají roli muži a ženy?

Nina Špitálníková a Tereza Kostková na Knižním festivalu Ostrava

„Jezdím do Asie pracovat. Tam mi někdo udělá snídani, uklidí a já mám čas věnovat se synovi a pracovat. Když toho mám v Praze moc, jsem frustrovaná, že s ním nejsem a práce mi nejde. O pohádku mě požádal syn a je to taky o totalitě, protože nic jiného psát neumím,“ vysvětluje autorka.

Nina Špitálníková se v těhotenství ocitla na všechno sama. „Zjistila jsem, že na mě lidi koukají skrz prsty, protože syna přivedu do neúplné rodiny. Měla jsem strach. Po porodu jsem řešila s jeho otcem, který není Čech, synovo občanství a alimenty. Soud se táhl pět let. Do té doby jsem na alimenty neměla právo,“ vypráví.

Čtěte také

„Někde jsem to nahlas řekla a najednou se zvedla vlna, jak jsem si to dovolila. Mámy ale potřebují podporu. Je to pro ně extrémně těžké. Já to mám mnohem snazší o to, že se sama uživím, ale pro ženy, které tu možnost nemají, to musí být velmi těžké. Myslím, že by je všichni měli podporovat,“ uzavírá Nina Špitálníková v Blízkých setkání z knižního veletrhu v Ostravě.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související