Hamrlík si rýpl do svazu: Osm týmů nehraje o nic a letí si na Kanáry...

Martin Hamrlík | Foto: beranizlin.cz

Letošní formát juniorské extraligy budí emoce. Pochopitelně zejména u týmů, které nevybojovaly postup do vyšší nadstavby a ve druhé části se až do března klepou o záchranu.

V nižší nadstavbě vrcholí obrovské drama. Buď postup do předkola play off, nebo boj o záchranu – nic mezi tím pro její účastníky není. První čtyři týmy si zahrají vyřazovací boje, poslední čtyři si alespoň přenesou získané body do skupiny o udržení. Po dodatečných šesti kolech pak nejslabší přímo spadne do Ligy juniorů.

Plzeň a Pardubice jsou už delší dobu v klidu, naopak na chvostu se tísní České Budějovice a Přerov. Po čtvrtečním kole má ze zbývající čtveřice nejblíže k úspěchu Zlín, jenž otočil duel o bytí a nebytí s Hradcem Králové.

„Kluci jeli na morál, šli až na dno. Přiklonilo se k nám i štěstí, protože moc takových zápasů, kdy jsme prohrávali, jsme letos neotočili. Klukům patří velké poděkování, dnes tam nechali duši. Byl to zápas, který měl play off úroveň,“ libuje si v rozhovoru pro web Beranů asistent kouče Juríka Martin Hamrlík.

„Bohužel soutěž se udělala tak, jak se udělala...“

Neopomíná však zmínit celkově napjatou situaci ve skupině. Oproti minulé sezoně je to jako nebe a dudy.

„Bohužel soutěž se udělala tak, jak se udělala... Osm týmů nehraje o nic od listopadu, letí si na Kanárské ostrovy a my tady až do konce jedeme na krev. Posílám pozdrav do Prahy,“ říká Hamrlík s úsměvem.

Dobrá, jen pro upřesnění, základní část skončila 2. prosince. Podstatu tvrzení to ale nemění. V minulé sezoně měla juniorská extraliga dlouhou základní část, která přesně kopírovala formát seniorské extraligy. Karty byly rozdané naprosto jasně od začátku do konce. Osm nejlepších šlo do play off, poslední sestoupil. (Tedy měl sestoupit, než se soutěž rozšířila.)

Ve veřejných vyjádřeních si na tento systém snad nikdo z účastníků nestěžoval, trenéři nejlepších týmů ho v rozhovorech na konci sezony shodně kvitovali. A nerozuměli, proč výkonný výbor Českého hokeje schválil změnu včetně rozšíření.

Návrat k nadstavbám měl způsobit, že během sezony pořád bude o co hrát. Zaprvé to ale platí téměř výhradně pro spodní osmičku, ta vrchní bojovala pouze o přímý postup do čtvrtfinále. Zadruhé je otázkou, nakolik do průběhu soutěže promluvily hokejové kvality a nakolik nervozita.

Některé týmy na podzim bojovaly o postup do poslední chvíle. Jakmile ho nedosáhly a bodová konta se vymazala, začaly mít velké potíže samy se sebou.

Českým Budějovicím chyběly na postupovou hranu tři body, nasbíraly víc než dvojnásobek bodů oproti nejhoršímu Přerovu – a teď jsou jen bod od něj. Na výhru dokonce čekaly až do devátého kola nadstavby!

Foto: Martin Voltr

Velmi slušně hrající Hradec Králové ztratil na postup jeden jediný gól, který v posledním utkání potřeboval dát Spartě. V nadstavbě ukazuje výrazně horší tvář a aktuálně to s ním vypadá také bledě. Byť na poslední místo má trošku komfortnější náskok osmi bodů.

„Když tým pořád hrál o první čtyřku, byl pod tlakem, jestli to udělá, nebo neudělá. Když se tam kluci nedostali, mohlo přijít nějaké zklamání,“ přemýšlel v lednu nový hlavní trenér budějovické juniorky David Vrbata, jenž k týmu přišel v rámci impulsu od dorostu.

„To samé měl třeba Hradec, a vidíte, kde je. Ostatní týmy se mohly od poloviny první části připravovat na to, že budou hrát spodní skupinu o udržení. Nevím, jestli je to úplně správný systém, nám určitě nenahrál. Můžete mít první část velmi dobrou, ale pak se sezona může zlomit,“ krčil rameny.

„Nevím, jestli je to úplně správný systém, nám určitě nenahrál.“

Paradoxem teprve je, že zmiňovaná Sparta, která postoupila právě o gól, poté dlouho vedla vyšší nadstavbu...

„Ano, to je paradox. Za mě by nejspravedlivější systém, ať už v dorostu, nebo v juniorce, byl celorepublikově každý s každým. Ať cestujeme a ať se kvalita ukáže v průběhu celé sezony,“ doplnil Vrbata. „Bohužel je to takhle nastavené. Nám nezbývá nic jiného než bojovat a snažit se dostat jeden tým pod nás.“

V nadstavbě se naopak výrazně zvedly Olomouc a Litvínov, chemici nastřádali téměř dvojnásobek bodů oproti základní části. Úplně nejlépe si ale poradila zmiňovaná mužstva Plzně a Pardubic. Dynamo předtím bojovalo o postup až do posledního kola, indiáni zase měli manko, které je k nepostupu víceméně odsoudilo už s předstihem.

„Teď se radikálně změnila situace, protože všichni ztratili všechny body, které uhráli, a začíná se od nuly. Je to specifická věc. Nebudu to komentovat, mám na to svůj názor,“ zmínil po prvním kole nadstavby plzeňský kouč Petr Vojan. V podobném duchu se pro klubový web vyjadřoval už před sezonou.

„Už se to komentovalo ze všech stran, nic se ale nezměnilo – absolutně nemá cenu se k tomu už víc vyjadřovat, nikam to nevede a tvoří se z toho akorát zlá krev. Jeden kolega mi před nedávnem řekl skvělou myšlenku – nerozčiluj se nad věcmi, které nemůžeš ovlivnit. Velká pravda. Snažím se to právě třeba na tuto situaci aplikovat. Možná za nás lépe odpoví hráči, kteří v obrovském množství teď před sezónou odešli do zahraničí. Proč tu nezůstanou...??? “

Snad bude hokejové hnutí po sezoně hledat odpovědi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz