RECENZE: Jan Kucin, Když padaly hvězdy

Článek od: Petra Elen Mand... - 01.03.2024

Magie byla poražena! Po vyčerpávajících bojích vyhrál udatný bojovník Rondon nad mágy. Ti krutě vládli lidem po celá staletí. Nyní může na světě konečně zavládnou klid, mír a rovnost všech. Dokáží však lidé žít bez sporů, válek a nepokojů? Je opravdu možné změnit přírodní zákony a magii zcela vymýtit? Po šesti stech letech se kola osudu opět začínají otáčet. Elisianské království už nikdy nebude jaké bývalo.

Kniha Když padaly hvězdy je prvním dílem série s názvem Koruna snů. Čtenáře zavede do zdánlivě středověkého království, které začnete poznávat prostřednictvím rozličných osudů několika postav.

Prvním průvodcem čtenáře je legenda mezi piráty Solomon Hejk. Není místo, kde by na něj nebyl vypsán zatykač. Jeho kroky provází štěstí a činy drzost, která se zdá být těžko uvěřitelnou. Jeho pravým opakem je Vladimír Berton: vážený obchodník, schopný a pracovitý. Důvěryhodný a čestný občan, uznávaný i samotným králem. Kdo by věřil, že tito dva mohou mít něco společného? A přeci je pojí letité přátelství a vzpomínky na mnohá dobrodružství. Nyní však chce Solomon po Vladovi obzvlášť citlivou službičku. Vyslat Vladova syna Erika spolu s jeho svěřenkou Lili na dlouhou plavbu. Tímto rozvíří nejen Erikovu dějovou linii, ale také v jeho otci probudí touhu po zašlých časech a nových dobrodružstvích. Sám se následně odebírá zpět na moře, aby se postavil své minulosti, které léta utíkal a na stará kolena získal odpovědi, po kterých prahne celý život.

Snílek a citlivá duše Erik Berton nemůže být vzdálenější svému staršímu bratru Dorianovi. Zatímco Erik tráví svůj život mezi knihami a zbraně mu jsou cizí, jeho bratr nepustí meč z ruky a neštítí se žádné špinavé práce. Je proto až s podivem, že se má právě mladší syn Vlada Bertona vydat do světa. Zná mnohé, ne však lidskou podlost a zlobu. Od svého učitele Trameria získal nejen běžné vzdělání, ale i zakázané vědomosti o magii a dávných časech, které měly být zapomenuty. Snad proto má právě on najít Vrbenskou vrchovinu. Místo, kde se údajně nachází bájná Měsíční vrba. Strom spojený s existencí magie. Strom, který podle zvěstí začíná obrážet…Mladý, naivní chlapec se vydává na cesty pod ochranou pirátské bandy v čele s drzou a koketní kapitánkou Lili. Střetává se zde nezkušenost a ideály s krutou realitou násilí, smrti a touhy přežít za každou cenu. Mladý učeň je také tím, kdo čtenáři později zprostředkuje kontakt s Lovci. Lidmi hor, kteří žijí v uzavřené komunitě. Pověsti, které se tradují v „civilizovaném“ světě, odkud mladík pochází, jsou zde realitou. Čtenář sleduje střet konzumního světa, který je založený na vlastnictví a tradice, kde větší cenu než peníze má čest, rodinná pouta a dobré srdce. Erikova dějová linie odráží samotnou tuto postavu. Stejně jako on je filosofičtější. Tempo vyprávění je spíše pomalejší, jde více do hloubky a poskytuje čtenáři pestré poznání fungování tohoto světa.

Poslední dějová linie je zprostředkována jeho otcem Vladem a bratrem Dorianem, kteří zavádějí v rámci Mořské Brány nové pořádky. Nabídne nám svět intrik a násilí, který si užijí milovníci akce, taktiky a bojů. Zavede nás hluboko do podsvětí, nevěstinců a surových krvavých bitek.

K propojení linií a zcelení kontextu knihy dopomáhají úryvky z knih zabývajících se dějinami Elisianského království. Ty jsou zvlášť graficky zpracované, aby evokovaly staré, ručně psané zkazky ze zapomenutých archivů. K orientaci přispívají také přehledné mapy. Lze ocenit jejich originální provedení, které, jako mnohé jiné, neevokuje inspiraci v kartografii J. R. R. Tolkiena.

I přes pomalejší rozjezd si kniha přes svůj rozsah udržuje stabilní tempo, kterému není na škodu ani několik dějových linií. Ty jsou oddělené pouze graficky, přesto si text zachovává přehlednost a bravurně se doplňují akční části s těmi spíše filosofičtějšími. K orientaci mezi postavami dopomáhá čtenáři precizní vykreslení jejich důvěrných myšlenek, ale i výstižné dialogy. Každá z postav je unikátním puzzlíkem a všechny dohromady tvoří zajímavý a ucelený obraz. Snad každý si najde svého favorita, ale i oblíbeného „záporáka“.

Jazykové zpracování je pestré a využívá různé způsoby vyjadřování jednotlivých postav, aby přiblížil jejich původ a zázemí. Anotace přesně vystihuje obsah knihy a neslibuje nic, co vám kniha nedá. A závěr knihy? Není záludně zakončen v pro čtenáře nejbolestivější chvíli, ale zanechá vám vyvážený poměr odpovědí a otázek, které je třeba ještě zodpovědět. Decentní přebal bohužel příliš neupoutá. Působí nenápadně a je to velká škoda, protože tato kniha by neměla ujít oku žádného milovníka fantasy literatury. Jak je nevýrazná vzhledem, tak je pestrá obsahem.

Pokračování knihy Nekonečný krok vyšlo po dvouleté pauze v r. 2023. Doufejme, že si v něm autor udržel svou laťku a originalitu i nadále.

Jan Kucin (*1990) je začínající český spisovatel. Žije a píše v Brně. Vystudoval tělesnou a občanskou výchovu na Masarykově univerzitě a učí na gymnáziu. Láska k fantasy ho provází celý život a v roce 2021 vyústila v první díl knižní série Koruna snů s názvem Když padaly hvězdy.

Když padaly hvězdy
Jan Kucin

Vydavatelství: Host – vydavatelství, s. r. o.
Rok vydání: 2021
Počet stran: 589
Doporučená prodejní cena: 449 Kč

Přidat komentář