ESTA – klíč k jednoduchému vstupu do USA

ESTA – klíč k jednoduchému vstupu do USA

Při plánování cesty do Spojených států amerických se často objevují otázky týkající se nejefektivnějšího a bezproblémového vstupu do USA. V tomto kontextu vstupuje Elektronický systém pro cestovní autorizaci, známý pod zkratkou ESTA. Co přesně ESTA je, proč byste si jí měli vyřídit a jak se liší od víz vydaných na velvyslanectvích?

ESTA představuje elektronickou autorizaci, která usnadňuje krátké návštěvy USA pro občany zemí zapojených do programu VWP. Hlavním důvodem, proč byste měli tuto autorizaci zvážit, je její jednoduchost a rychlost získání. Na rozdíl od tradičních víz vydaných na velvyslanectvích, ESTA nevyžaduje osobní návštěvu konzulárního úřadu a umožňuje plné online vyřízení z pohodlí domova.

Rozdíl mezi ESTA a vízy z velvyslanectví spočívá také v účelu cesty a délce pobytu. Žádost ESTA je určena pro krátké návštěvy do 90 dní a může být využita pro turistiku, obchodní schůzky nebo tranzit přes USA do cílové země. Na druhé straně, víza z velvyslanectví, například B1/B2 víza, jsou vhodná pro delší pobyty (až 180 dnů) nebo studium a vyžadují důkladnější proces žádosti a také přísnější režim schvalování. V neposlední řadě také vyšší finanční náklady.

ESTA může být vyřízena občany zemí patřících do VWP, mezi tyto země patří například občané Evropské unie, Austrálie, Japonsko a další. Kompletní seznam zemí VWP je uveden na oficiálních stránkách ESTA autorizace.

Proces jak získat ESTA víza je rychlý a jednoduchý. Po vyplnění našeho online formuláře v českém jazyce s osobními a cestovními údaji můžete očekávat rychlé schválení do méně než 72 hodin. V případě expresní žádosti můžeme ve většině případů zaručit schválení do 3 hodin. Platnost autorizace je 2 roky ode dne schválení nebo do expirace cestovního pasu.

ESTA nabízí držitelům možnost opakovaných návštěv USA v průběhu platnosti jedné autorizace, přičemž žádný jednotlivý pobyt nesmí přesáhnout 90 dní. Je to tedy ideální volba také pro ty, kteří plánují častější, krátké cesty bez potřeby dlouhodobých vízových formalit.

Nedoporučujeme ovšem žádat o ESTA autorizaci, pokud jste cestovali po 1. březnu 2011 na Kubu, do Íránu, Iráku, Libye, Severní Koreje, Somálska, Súdánu, Sýrie, Jemenu, nebo pokud jste během vaší minulé cesty překročili povolenou délku pobytu. V takovém případě musíte vždy žádat o běžné cestovní vízum.

Přejeme vám hodně šťastných a bezproblémových cest do USA.

O autorovi angelo

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*