Zlatá medaile do kolébky: Někdejší česká tradice se vrací

Někdejší český zvyk – darování zlaté medaile do kolébky – znovu získává na oblíbenosti. Jedná se o prastarou tradici, která symbolizuje přání blahobytu a štěstí pro novorozeně, a vrací se právě díky babičkám, dědečkům a tetám. Darování peněz a předmětů z drahých kovů má kořeny v mnoha kulturách a slibuje dobrý start do života.

Historie a vývoj popisované tradice sahá až do období renesance, kdy například rody jako Rožmberkové obdarovávaly své potomky zlatými knoflíky, později mincemi a v současné době jsou oblíbené především medaile s českým jménem. Postupně se tento obyčej rozšířil mezi všechny sociální vrstvy a v různých obdobích nabýval nových forem, až na čas upadl v zapomnění.

Češi jsou malý národ velkých jmen

V současné době se tento zvyk dostává opět do popředí, přičemž existují různé medaile s českými jmény, které jsou určené k oslavě narození dítěte. Vybrat si můžete z různých variant. Záleží pouze na vás, kolik jste ochotni do takového dárku investovat. Připomínáme však, že zlatá medaile se jménem je výjimečným a ceněným dárkem.

Každé jméno je jedinečné, ba dokonce má i svůj význam a charakter. Současně se jedná o první slovo, které se ratolest naučí. Často děti umí své jméno dříve, než začnou říkat zájmeno „já“.

Zlatá medaile se jménem je ideálním dárkem nejen k narození, ale také ke svátku, případně narozeninám. Pražská mincovna připravila dukáty s českým jménem v dárkovém balení a certifikátem pravosti, na němž je i česká puncovní značka.

Sami si můžete zvolit, jestli má být na dukátu pouze jméno, nebo i příjmení. Vyberete si například jméno Ábel, a potom se vám nabídnou k němu příjmení. Zvolíte začáteční písmenka z příjmení a vyberete možnosti. Z jedné strany pak bude jméno, z druhé strany příjmení. Tento důstojný osobní dar objednáte skrze portál ceska-jmena.cz, která patří pod hlavičku Pražské mincovny.

Nemusí se jednat ale o zlaté provedení. V nabídce je i stříbrná alternativa, která je podstatně levnější. Záleží tedy na tom, kolik jste ochotni do takového dárku investovat.

Dárky k narození dítěte nepodceňujte

Tradiční dárky k narození dítěte, jako jsou medaile, nejen uctívají kulturní dědictví, ale taktéž nabízejí hmatatelnou památku a potenciální finanční základ pro budoucí život dítěte.

Zlato a jeho význam

Zlato jako takové je dlouhodobě oblíbeným investičním nástrojem po celém světě, přičemž jeho popularita není náhodná, ale má pevné základy v historii a ekonomice. Uchovává hodnotu, protože je historicky považováno za bezpečné útočiště v dobách ekonomické nejistoty a inflace.

V dobách vysoké inflace obvykle cena zlata stoupá, a to z něj činí efektivní nástroj pro ochranu kupní síly peněz. Zlato často vykazuje negativní korelaci s akciovými trhy a měnami, což znamená, že může posloužit jako dobrý nástroj pro diverzifikaci portfolia.

Zlaté medaile jsou fyzickým majetkem, který v dospělosti dokáže člověk směnit za peníze. Po celou dobu bude hodnota zlata stoupat, a pak dokáže obdarovaný tuto medaili prodat za výrazně vyšší částku, než jste ji koupili.

Vývoj ceny zlata

Cena zlata se mění na základě nabídky a poptávky, stejně jako na základě spekulací a tržních sentimentů. V posledních letech jsme byli svědky jak výrazných nárůstů, tak i poklesů v ceně zlata, což odráží různé ekonomické a politické situace. Dlouhodobý trend však ukazuje, že zlato si udržuje svou hodnotu a je považováno za stabilní investici.

Podívejte se tedy na webovou stránku ceska-jmena.cz, kde vyberete zlaté a stříbrné tolary převyšující svou váhou, ryzostí i leskem běžné mince. Medaile můžete klidně koupit i k hodnotným firemním oceněním pro klíčové pracovníky.

O autorovi angelo

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*