České vynálezy a objevy: Všeobecný znalostní kvíz o národních přínosech

České vynálezy a objevy: Všeobecný znalostní kvíz o národních přínosech

Foto: peshkova / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Naštěstí máme na seznamu několik významných osobností nebo týmů, které se zasadily o klíčové vynálezy a objevy, jež obdivuje celý svět. Mezi nové objevy můžeme zařadit ponožkoboty.

Ponožkoboty Skinners

Michaela Matějková společně se svým partnerem Petrem založili podnikání, které se specializuje na vývoj nového produktu. Jedná se o ponožkoboty, tedy ani boty, ani ponožky. Na světovém trhu je o tento inovativní produkt velký zájem. Výrobek je ponožka s funkcí boty. Je možné tuto obuv využívat například v kempech, fitness centrech či během cestování.                 

Měkké kontaktní čočky

Důležitým objevem jsou rozhodně měkké kontaktní čočky od českého vynálezce Otta Wichterleho. Je zakladatelem Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze. Víte, že v roce 1993 byla jedna z planetek naší sluneční soustavy pojmenovaná „Wichterle“?

Bleskosvod

Elektrický proud je něčím, co může lidem hodně pomoci. A vynález „bleskosvod“ pomohl významně k praktickému využití dosavadních poznatků z vědecké oblasti o elektřině. Český vynálezce v roce 1754 vztyčil bleskosvod.

Jaroslav Heyrovský

Jaroslav Heyrovský vyvinul metodu polarografie v roce 1922. V roce 1924 byl sestrojen Jaroslavem Heyrovským a jeho žákem M. Shikatou polarograf. O co jde? Jedná se o přístroj pro automatický záznam křivky závislosti proudu na napětí při elektrolýze roztoku vzorku. Metoda polarografie je průkopnická, a proto byl za ní Jaroslav Heyrovský oceněn dokonce Nobelovou Cenou.

Velorex

Legendární motorovou tříkolku si představíte jednoduše, když si vybavíte film „Vrchní, prchni“. Toto vozidlo má mnoho přezdívek jako velouš, netopýr, splašený stan či hadrák nebo hadraplán. Nicméně sloužilo pro mnoho osob jako dopravní prostředek a dodnes si jeho nostalgický nádech vychutnávají jeho sběratelé.

 

Reklama
Reklama