Většina březnových kulturních akcí Pražského hradu je zdarma – přehled

Den otevřených dveří -Trůnní sál
Den otevřených dveří -Trůnní sál

Přinášíme přehled březnových kulturních akcí Pražského hradu, které můžete navštívit po registraci většinou zadarmo. Kompletní program najdete na www.hrad.cz

Den otevřených dveří na Pražském hradě 

kdy: 10/3/2024 

vstup zdarma

Pro návštěvníky jsou připraveny dva okruhy, které si budou moci projít a dostat se tak do řady běžně nepřístupných sálů a prostor v nichž se odehrávají nejvýznamnější státní, protokolární a společenské události. Zdarma zpřístupněna bude také Katedrála sv. Víta, Starý královský palác, Bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička a zahrady. Reprezentační prostory Pražského hradu budou otevřeny od 9 do 17 hodin. Poslední vstup bude možný v 16:30.

Věda na Hradě: Tara Isabella Burton: Sebevytváření – co to znamená být autentický v době umělosti / přednáška 

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

6/3/2024 od 18 hodin

vstup zdarma, rezervace nutná 

Co doopravdy znamená být autentický v době, kdy jsme skrze sociální média a tzv. ekonomiku pozornosti povzbuzováni (nebo přímo tlačeni) k tomu, abychom si budovali určitý obraz? Americká spisovatelka a doktorka teologie T. I. Burton bude ve své přednášce mluvit o tom, že vytváření sebe sama, svého obrazu, není jen příznakem současnosti, ale kořeny této myšlenky sahají až k době sekularizace společnosti v renesanci – a v dnešní internetové době dosahují svého vrcholu. 

Je lidskost ztracena? Aneb o hodnotách podle Komenského / přednáška

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

13/3/2024 od 17 hodin

vstup zdarma, rezervace nutná 

Knihu Porada o nápravě věcí lidských sepsal Jan Amos Komenský v závěru svého života v polovině 17. století. Byť sám Komenský toto své dílo považoval za převratné, široké veřejnosti není tak známé, jako např. jeho ostatní spisy. Přední český komeniolog Jan Hábl ve své přednášce přiblíží filozofii tohoto obsáhlého díla a prozradí, jaké hodnoty podle Komenského humanizují společnost. Komenský tvrdil, že lidskost je vzácná komodita a naše lidství je rozporuplné. Není docela v pořádku. Ale také není zcela ztraceno. V čem spočívá naděje? A jakou roli v tom hraje výchova a vzdělávání?

Architektura na Hradě: Jan Kotěra III. – Pozdní období ve stylu neoklasicismu / přednáška

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

14/3/2024 od 17 hodin

vstup zdarma, rezervace nutná

Třetí přednáška historika architektury Zdeňka Lukeše o zakladateli české moderní architektury Janu Kotěrovi se zaměří na Kotěrovu tvorbu po roce 1910 a na jeho působení na AVU. 

Umění na Hradě: Pražský hrad za Rudolfa II. očima dobových návštěvníků / přednáška

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

21/3/2024 od 17 hodin

vstup zdarma, rezervace nutná

Historička umění Markéta Ježková představí Pražský hrad za Rudolfa II., kdy už tehdy patřil mezi “turisticky” atraktivní lokalitu. Navštěvovali jej jak zahraniční cestovatelé, tak diplomaté a vyslanci, a na všechny zanechal velký dojem, i když si jej mnozí mohli prohlédnout pouze zvenku. Přednáška přiblíží, jak probíhaly dvorské audience i oficiální přijetí v okolních palácích.

Literatura na Hradě: Nina Špitálníková / přednáška

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

26/3/2024 od 17 hodin

vstup zdarma, rezervace nutná 

Spisovatelka a koreanistka Nina Špitálníková představí svou novou knihu Severka. Stejně jako v předchozích autorčiných dílech vypráví o dění v Severní Koreji, tentokrát však poprvé románovou formou. Hlavní postavou je mladá prominentka režimu, která se ne zcela dobrovolně ocitne v jihokorejském Soulu. Vyprávění líčí její cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji provázejí. 

Předjaří: Pokušení smyslů / výstava

Královská zahrada

 7 – 17/3/2024 denně od 10 do 17 hodin (poslední vstup v 16:30)

Výstava Předjaří: Pokušení smyslů nabídne první jarní květiny i mladé umění. V Empírovém skleníku si návštěvníci tradičně prohlédnou na tisíce květin, výběr uměleckých děl se však tentokrát neobrací do minulosti jako v předchozích ročnících, ale představí tvorbu 21 umělců a umělkyň mladé generace. Výstavu pořádá Správa Pražského hradu a koná se pod záštitou Evy Pavlové, manželky prezidenta republiky.  

Předjaří_Josefína Jonášová, Motýli nepatří do sítí, barevné plexisklo, kov, foto Anna Pleslová

 

 

Comments

comments

Vyhledat