Odermatt vyhrál i osmý obří slalom SP v sezoně a ovládl hodnocení disciplíny

foto Závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování - obří slalom, 1. března 2024, Aspen. Marco Odermatt ze Švýcarska.

Aspen (USA) - Už jistý vítěz celkového hodnocení Světového poháru Marco Odermatt vyhrál v Aspenu i osmý obří slalom v sezoně a s předstihem si zajistil potřetí za sebou i malý křišťálový glóbus za prvenství v disciplíně. Švýcarský suverén vedl už po prvním kole a v součtu dvou jízd porazil krajana Loica Meillarda o 14 setin sekundy.

Celkový triumf v seriálu SP si šestadvacetiletý Odermatt s výrazným předstihem pojistil už minulý týden výhrou v obřím slalomu v Palisades Tahoe. Získat může ještě dvě trofeje, v průběžném pořadí mu patří první místo i v super-G a ve sjezdu.

V obřím slalomu švýcarský fenomén ovládl jedenáctý závod v řadě, což před ním v jedné disciplíně dokázali jen legendární Švéd Ingemar Stenmark a Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová. Stenmark v letech 1978 až 1979 triumfoval ve čtrnácti obřích slalomech za sebou, Moserová-Pröllová v letech 1972 až 1974 vyhrála jedenáct sjezdů v řadě.

Pokud Odermatt vyhraje i zbývající tři obří slalomy v sezoně, může se Stenmarkovi vyrovnat. Zaútočit může i na rekord v počtu výher v jednom ročníku. Zatím má na kontě ve všech disciplínách 12 vítězství a jediné ho dělí od vyrovnání vlastního maxima z loňského roku, o něž se dělí se Stenmarkem a Rakušany Hermannem Maierem a Marcelem Hirscherem.

gpa maz

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 14:00 16°C

Celá předpověď