Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český luxus na Maledivách nabízí ryby nad hlavou i vlastní bazén

V objetí Indického oceánu najdete ostrov Velaa, který je součástí oblíbené turistické destinace, souostroví Maledivy. Luxusní hotelový resort, který zde stojí, je dílem českých autorů. A díky nim se v tomto tropickém ráji vyskytují i další české „stopy“.

Velaa Private Island je součástí jednoho z devatenácti korálových atolů souostroví Maledivy. Na tomto neobydleném ostrově nechal český investor Jiří Šmejc za pomoci architektů Petra Koláře a Aleše Lapky z architektonického ateliéru ADR vybudoval luxusní hotelový resort.

Soukromý ostrov Velaa na Maledivách, na kterém nechal bývalý spoluvlastník PPF Jiří Šmejc postavit luxusní letovisko.

Ke spolupráci na interiérech přizvalo studio ADR řadu známých českých studií, například Mimolimit Báry Škorpilové či Labor13, ale také zahraniční slavné designéry včetně Patricie Urquioly. Na ostrov se hosté dostávají hydroplánem z hlavního města Malediv, Male.

Na začátku tu byly jen melouny

Začátky v roce 2011 nebyly vůbec jednoduché, na ostrově se původně pěstovaly jen melouny a papája, chybělo zde vše, co má běžný investor při stavbě k dispozici. Nejdříve se muselo vytvořit nejnutnější zázemí pro stovky lidí. Bylo nutné dovézt dieselové agregáty na výrobu elektřiny, odsolovačky, ale také čističku vody a spalovnu. A dokonce i písek, protože ze slaného se beton prostě udělat nedá. Najednou zde pracovalo až 1 700 lidí.

Na ostrově byl původně pouze jeden dům. Ten zůstal pro svůj lokální charakter zachován a dnes nese název Coral house. V průběhu výstavby jej doplnilo sedmnáct vodních a dvacet pět pobřežních vil s jednou nebo dvěma ložnicemi, obývacím prostorem a vlastním venkovním bazénem, dále pět rezidenčních vil a speciální vila Romantic. Ta je navržená tak, aby poskytovala ničím nerušené soukromí. I z tohoto důvodu je přístupná pouze lodí.

Velaa – Beach pool house – i ten má střechu z palmových listů.

Pro maximální komfort hostů nechybí ani několik budov s restauracemi, barem či spa. Dominantou ostrova je pak vyhlídková věž Tavaru s vinným sklepem a japonskou restaurací. Ta mezi ostatními stavbami, které jsou vesměs přízemní a odkazují na místní tradiční výstavbu, vyniká svým atypickým vzhledem i výškou. Jde o bílou věž vysokou dvacet tři metrů, pro kterou našel architekt Petr Kolář inspiraci v kokonu motýla.

Jenže pozor, na Maledivách totiž platí, že nejvyšší palma určuje maximální výšku stavby. Tady chybělo pár decimetrů, ale Češi si poradili. Vytvořili uměle malý kopeček, a tam zasadili dovezenou vysokou palmu… Moderní stavba tak příjemně narušila „placatý“ ostrov.

Jen přírodní materiály odolají přírodě

V celém hotelovém komplexu se autoři snažili o maximální propojení interiéru s exteriérem. K tomu využívali četných rafinovaných průhledů. „Co se týče použitých materiálů, investor si přál využívat v co největší míře ty přírodní, které však odolají místním náročným klimatickým podmínkám,“ říká designérka Barbora Škorpilová ze studia Mimolimit, která se podílela na návrzích interiérů.

Na Maledivách může díky architektovi i sněžit. Luxus z českých rukou

Budovy jsou vystavěné z klasického zdiva, dřevěných trámů a pro tento region typických palmových střech. Interiéry soukromých i veřejných objektů jsou hojně vybavený dřevěnými prvky a dekoracemi. A dřevo zdobí i dveřní kování, které do této realizace dodával český výrobce.

„Do budov určených pro hosty a některých zázemí jsme zvolili kliky a madla Mimolimit, které jsem již dříve navrhla pro českého výrobce M&T. Ty v sobě kombinují praktický kov a elegantní dřevěnou výplň,“ říká designérka Barbora Škorpilová

Dominantou ostrova je vyhlídková věž Tavaru vysoká dvacet tři metrů, pro kterou našel architekt Petr Kolář inspiraci v kokonu motýla.

Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, ji doplňuje: „Tato klika je unikátní svojí konstrukcí, kdy je do základového materiálu, v tomto případě masivní mosazi, vsazena rukojeť ze dřeva. Nejenže je možné zvolit si povrchovou úpravu kovové části, ale také je na výběr z více druhů dřevin. Pro tuto realizaci byly zvoleny kliky s velmi odolným titanovým povrchem v černé barvě. Jako výplň jsme použili exotický teak, který hravě odolává maledivským klimatickým podmínkám, nevadí jí vlhkost ani kontakt s vodou.“

Investor se aktivně účastnil celého procesu navrhování i realizace hotelového komplexu a účastnil se i jeho redesignu. „K desátému výročí otevření si investor přál inovovat design celého resortu. Pro návrh nového vzhledu interiérů jsme se inspirovali na první pohled neviditelným podmořským světem, který je plný výrazných barev, a právě ty do prostor celého komplexu promítneme,“ říká Barbora Škorpilová.

A doplňuje: „Signature prvky, jako například létající ryby v restauraci Aragu, samozřejmě zůstaly zachované. Design v těchto prostorech se oživil pouze výměnou textilu a dekorací.“

Vila Romantic je navržená tak, aby poskytovala ničím nerušené soukromí. I proto je přístupná pouze lodí.

V rámci redesignu probíhala v letech 2022 až 2023 i výstavba nového celku, tzv. Wellbeing village. Tato „vesnička zdravého životního stylu“ mimo jiné zahrnuje i nový prostor pro ajurvédu, novou restauraci a budovu pro cvičení různých druhů jógy. V současné době již celý komplex hostům slouží k jejich spokojenosti, stejně tak jako nový Beach bar na pláži u vodních sportů.

O projektu

Lokace: Maledivy, atol Noonu, ostrov Velaa

Rok realizace: 2012–2013

Zastavěná plocha: 25 082 m2

Celková užitná plocha: 22 410 m2

Autoři: MgA. Petr Kolář a MgA. Aleš Lapka, architektonický ateliér ADR, Barbora Škorpilová, studio Mimolimit, Patricia Urquiola, Labor13 a další

Autor:
  • Nejčtenější

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Z maringotky je chata na kolečkách, ke které lze zapřáhnout i koně

28. dubna 2024

Nedaleko jihočeského Husince, v blízkosti Šumavy, stojí stařičká maringotka, kterou si její nový...

Dětský pokoj i hračky mohou podněcovat dětskou fantazii. Inspirujte se

27. dubna 2024

Už 16. edice Dětského festivalu mini v pražské Holešovické tržnici představí rovnou devadesátku...

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...