ODEMČENO: Zakázka na jádro posílí pozici Česka, zlevňování hypoték se může zaseknout

Jak financovat Dukovany

Jak financovat Dukovany Zdroj: Grafika e15

  • O co si řekneme Francouzům a Korejcům? Zakázka na jádro posílí vyjednávací pozici Česka
  • Sazby ČNB na dně ještě nenesou hypoteční spásu. Zlevňování půjček se může zaseknout
  • Následky inflačního excesu. Češi nezvládli vše poplatit, někteří vzdali bankovní půjčky

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 O co si řekneme Francouzům a Korejcům? Zakázka na jádro posílí vyjednávací pozici Česka

Nové jaderné reaktory jsou fakticky projekt na celé století, které uběhne od startu příprav až k jejich finálnímu odstavení. Česko nemá mnoho způsobů, jak dlouhodobě zaujmout země, jež patří k tahounům světové ekonomiky. Zakázka na nové atomové bloky v hodnotě stovek miliard až bilionů korun je jednou z mála příležitostí, jak o sobě dát vědět. A také si o něco říct.

odemykáme >>>

🔓 Sazby ČNB na dně ještě nenesou hypoteční spásu. Zlevňování půjček se může zaseknout

Ani výrazné snížení úrokových sazeb Českou národní bankou nemusí znamenat zásadní zlevnění hypoték. Jejich sazby se totiž mohou zaseknout relativně vysoko nad aktuální sazbou stanovenou centrální bankou a rozvolnění trhu s půjčkami na bydlení nemusí být zdaleka tak silné, jak část trhu v současnosti očekává. Banky si budou chtít vynahradit léta slabá na hypoteční byznys. Dalším důvodem je nespokojenost bankéřů s údajně příliš snadnou možností hypotečních dlužníků přecházet mezi bankami.

odemykáme >>>

🔓 Následky inflačního excesu. Češi nezvládli vše poplatit, někteří vzdali bankovní půjčky

Tuzemským bankám začali po letech přidělávat starosti hůře splácející dlužníci z řad domácností. Během loňska totiž přibylo v účetních knihách domácích finančních domů bezmála 1,3 miliardy korun špatně splácených spotřebitelských půjček. To znamená zhruba jedenáctiprocentní nárůst oproti roku 2022 a zároveň první významnější zvýšení balíku nesplácených úvěrů od prvního pandemického roku 2020. K obdobnému nárůstu přitom došlo i v případě hypotečních úvěrů. I tak ale zůstává podíl nesplácených půjček nedaleko od historického minima. Loňský rok nicméně přinejmenším přerušil fenomenální trend uplynulých let vyznačující se setrvale lepšící se platební morálkou domácností, který téma špatně splácených půjček retailových dlužníků prakticky vytěsnil z uvažování bankéřů.

VIDEO: Bezpečnostní analytik Bříza o vývoji války na Ukrajině

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

Výběr dalších článků dostupných pro premiové uživatele

Česko chce s USA spolupracovat na bezpečných sítích. Huawei a Čínu zakažte, vzkazují Izraelci

Česko připravuje prostřednictvím Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nový zákon o kyberbezpečnosti, který by mohl vést až k zákazu čínských dodavatelů technologií do kritické infrastruktury. Operátoři a energetické podniky v čele s ČEZ proti takto tvrdému postupu bojují a tvrdí, že rizika umějí ošetřit. Zástupci izraelské společnosti Check Point, která patří ke klíčovým dodavatelům v kyberbezpečnostním oboru, nicméně před Huawei a spol. varovali.

Muddy Waters šlápli vedle. Realitní bondy CPI PG se staly hitem a daly investorům zbohatnout

Zámořským spekulantům z investiční společnosti Muddy Waters se v posledních týdnech nevydařila jejich sázka na pokles cen dluhopisů realitní skupiny CPI Property Group byznysmena Radovana Vítka. Ba právě naopak, bondy zažívají dramatický růst a investorům, kteří byli ochotní do papírů naskočit během zimy, daly vydělat i vysoké desítky procent. Muddy Waters v uplynulých měsících zveřejnili tři ostře kritické analýzy na adresu CPI PG i Vítka samotného. Ve skutečnosti tak ale mimoděk vytvořili investiční story, na jakou burziáni zrovna v segmentu dluhopisů čekali dlouhá léta. Sama CPI PG prý v raketovém růstu cen svých bondů prsty nemá.

Na českém plynu se dá vydělat, tvrdí Kanaďané. Kupují těžební práva a chystají další průzkum

Kanadská energetická společnost MCF Energy zalistovaná na torontské a frankfurtské burze hodlá roztočit kolo štěstěny a obnovit těžbu plynu na severovýchodní Moravě. Dohodla se na koupi těžebních práv pro tři tamní lokality a k tomu získá tři licence pro průzkumnou činnost v sousedních oblastech. Původním majitelem práv byla podle informací e15 společnost Lomenská těžební podnikatele Miloše Báči, od něhož je v lednu koupil kanadský podnikatel Sean Pearson. Kupující zaplatí prostřednictvím svých nových akcií v celkové dnešní hodnotě 84 milionů korun a k tomu přidá navrch 31 milionů korun.

Bitcoin šplhá k rekordům, ale to největší kryptošílenství teprve přijde

Z bitcoinu se zase stává továrna na sny – alespoň na ty o bohatství. Hlavní kryptoměna překonala po více než dvou letech hranici 60 tisíc dolarů za jeden bitcoin a má našlápnuto k novým cenovým rekordům. Daří se i ostatním virtuálním mincím jako ether, který podobně jako bitcoin posílil za poslední měsíc o zhruba 50 procent. Podle některých expertů ale ta největší spekulativní kryptománie teprve nastane. Navzdory tomu, že v historickém srovnání se kurz bitcoinu v tuto dobu pohybuje abnormálně vysoko už nyní.