Městská nemocnice v Ostravě má novou hyperbarickou komoru

2. březen 2024 06:20

Ostravská městská nemocnice v pondělí zprovozní novou hyperbarickou komoru. Pro zařízení postavila nový pavilon. Lékaři tam pomáhají třeba lidem po úrazu, otravách oxidem uhelnatým nebo ztrátě sluchu. Léčba pomocí tlaku a kyslíku má v Ostravě dlouhou tradici. Nová komora je modernější, pohodlnější a vejde se do ní až 18 pacientů.

Zařízení nahradilo původní hyperbarickou komoru otevřenou v roce 1965, která byla první v tehdejším Československu. Komora má nejen větší kapacitu, ale pacienti budou také v komfortnějším prostředí.

„V hlavní komoře je 16 dýchacích automatik, zatímco v té staré komoře bylo 10 dýchacích automatik a 10 míst, to znamená, že ta kapacita se výrazně navyšuje. Takže doufejme, že jsme schopni ošetřit i více pacientů,“ říká primář Centra léčby hyperbarické medicíny Michal Hájek.

Hyperbarická komora je velké tlakové zařízení, ve kterém pacienti pomocí speciálních masek dýchají stoprocentní kyslík. Původní komora měla válcovitý tvar, díky němuž si vysloužila přezdívku ponorka. Terapii v ní mohlo podstupovat deset pacientů. Nová komora je kvadratická a vejde se do ní až 18 klientů.

„Máme pacienty potápěče po nějakých nehodách, s dekompresním onemocněním, máme pacienty se vzduchovou embolií do mozkových tepen, tak jsou to drtivá poranění dolních končetin a těžké infekce měkkých tkání,“ vyjmenovává primář škálu onemocnění, které se v hyperbarické komoře léčí.

Ročně by se tady díky větší kapacitě komory mohlo léčit až 700 pacientů, dosud jich bylo zhruba o 200 méně.

Spustit audio