Ladislav Vízek před ligovým derby: Sparta to schytá. Vsadím dvojku!

Fotbalový internacionál a vyhledávaný expert Ladislav Vízek se netají tím, že jeho srdce je blíže červenobílým barvám než rudým. Přesto umí objektivně zhodnotit zápasy obou »S« a v tomto týdnu jimi česká metropole žije. Ve středu v pohárovém čtvrtfinále vyhrála v Edenu Sparta 3:2 v prodloužení, v neděli se hostitelství vymění a slávisté budou v ligovém duelu v letenské epet ARENĚ nahánět lídra tabulky, na nějž po 22. kole ztrácejí čtyři body. »Kdyby Sparta vyhrála, bude hodně odskočená,« uvedl v rozhovoru pro iportaL24.cz Vízek. Olympijský vítěz a bronzový evropský medailista z roku 1980 však předpokládá spíše výhru hostí a přiznal, že si i vsadí…

Jak se vám líbilo středeční pohárové derby a co říkáte na jeho konečný výsledek?

Derby se mi líbilo. Spartě teď jde všechno, sami se chválí, hrají dobře a mají pohodu. Ale když Slavia vede 2:0 a ještě se hraje na jejím hřišti, měla by to udržet. Ona sama ví, že udělala chybu. Hlavně jako tradičně v derby – Ogbu. Slavii to stálo vyhraný zápas. Sparta nebyla lepší, ale zase byla šťastnější. Znovu vyhrála penaltou, i když ruka to opravdu byla, rozhodčí to odpískal správně. Může se argumentovat tím, že když si hráč ruku nastřelí sám, nemělo by se to pískat, ovšem to já neuznávám. Pokud je hráč takový babrák, že si nastřelí svoji ruku, zasloužil by si, aby se proti jeho týmu kopaly penalty hned dvě! A teď jsem opravdu zvědavý, jak Slavia zvládne druhý zápas v neděli. Někde v hlavě to hráči budou mít. Že prohráli v MOL Cupu zápas, který neměli prohrát. O to těžší je čeká zápas, navíc na Letné, kde je Sparta tradičně velmi silná.

Nebál jste se po podzimní zkušenosti a ošklivém a zákeřném derby, že i tentokrát zápas sklouzne do faulů, hrubosti a rvaček?

Ano, měl jsem strach. Naštěstí si všichni uvědomili, že to na podzim bylo trapné, a odvděčili se fantastickému publiku i hrou. Nebylo to sprosté ani zákeřné. Aktéři se nesnížili k tomu, co na podzim, a hráli fotbal. Výstřelky toho typu, že slávisté po zápase odmítli podepsat zápis, beru spíš jako rozladěnost a nesouhlas s některými výroky sudích. Ale utkání proběhlo fair. Já jsem před ním ve svém fejetonu napsal, že se modlím, aby vybrali dobrého rozhodčího. A pan Rouček to jakžtakž zvládnul.

Snad se to povede i rozhodčímu Pechancovi v lize. Tam půjde o hodně o víc! Když Sparta vyhraje, nebezpečně se vzdálí už všem. Proto si nepřeju, aby Slavia prohrála. Přiznám, že vsadím i »dvojku«, může tam být hezký kurz. Trenér Priske pořád mluví v superlativech, chválí partu, hráče, mluví o euforii – skoro to vypadá, jako by měli přejet i Liverpool. Jako by byli někde v nebi. Myslím, že i proto to v neděli schytají!

Čím to, že šla Sparta za rok tak vzhůru? Ještě na podzim 2022 dostala od Slavie potupnou »čtyřku«…

Oni se zlepšili, zkonsolidovali herní projev a vytvořili základní osu mužstva. To slávisté se sestavou mnohem víc rotují a nemají tu osu osmi či devíti základních hráčů. Sparta vyhrává i svým sebevědomím a neustále to všem připomíná a dává najevo. »My jsme Sparta, vy nejste nic.« To se říkávalo a to platí i dnes, i když to říkají slušnou formou. Ale proč ne!? Nemůžeme jim vyčítat, že se chválí a že tím žijou, když se jim opravdu daří. Mají bez diskuse extrémně nebezpečný útok, obrana až tak šikovná není. Ale Birmančevič s Haraslínem jsou opravdové hvězdy, Kuchta ani tak ne, ale je na něm vidět, jak žije s mužstvem, jak slaví a tleská po zápase. U něj se řekne, že si zápas odpracoval, a já říkám: »Ještě aby ne!« Ale to bylo jen rýpnutí. Sparta to má po všech stránkách srovnané, přitom když Priske začal, vypadalo to, že brzy půjde pryč. Tak špatný začátek žádný ze sparťanských trenérů neměl a vidíte, kde je teď. Byl předpoklad, že začnou hrát dobře. Vždyť mají miliardový budget, pro boha živého, aby s tím něco neudělali! Po letech jsou nahoře a hodně jim pomohl ten loňský titul. Mluvil jsem s Jaroslavem Tvrdíkem, který mi řekl: »My jim necháme titul a teď už od nich bude pokoj.« A vidíte – není. Rozvášnili se, publikum se chytlo a už chtějí další titul i pohár. Z jejich pohledu se to hodně dobře vyvinulo…

Jaké to podle vás bude v neděli utkání? Plné branek jako to pohárové nebo jako dvě ligová loni na jaře, nebo bude takticky svázané a rozhodne třeba jediná trefa do černého?

Teď se ukáže, jaký je kdo trenér. Média mluví o geniálních mozcích lodivodů, tak jsem na to zvědav, co vymyslí. Sparta podle mě nebude tolik útočit, jí stačí remíza. Slavia bude muset zareagovat. Bude šturmovat a musí hrát i agresivně. Tam pak může přeskočit nějaká jiskra, ale nevěřím, že by to měla být tak trapná epizoda jako na podzim, kdy se hrál fotbal mládeži nepřístupný. A bude to i hodně o chybách. Ty koneckonců rozhodly i středeční MOL Cup. Sparta je udělala také, jenže Slavia toho nedokázala, na rozdíl od Olatunjiho, využít. Po tom utkání mi volal Petr Rada a říkal, že je neuvěřitelné, jaké chyby oba týmy udělaly na to, jak nabušené mají kádry. Uvidíme, jak tomu bude v neděli. Ale předpovídám, že Slavia bude víc potřebovat vyhrát a půjde si za tím. Je to logické a i kvůli dramatičnosti ligy jí to přeju. Aby Sparta moc neodběhla. Protože předpokládám, že dál už moc ztrácet nebude…

Oba týmy mají náročný program, hned po derby je navíc čekají giganti Liverpool a AC Milán v osmifinále Evropské ligy. Může hrát únava nějakou roli?

To ne, podívejte se na Angličany. Ti hrají snad třikrát v deseti dnech a nikdo nebrečí. Naši hráči ale taky nebrečí, to spíš funkcionáři nebo trenéři. A hlavně když se vyhrává, je únava taková fajnová. Vím to podle sebe. A dneska navíc jsou všechny možné regenerační linky a moderní masáže. Druhý den je u hráče dobrý, třetí začíná být nadržený a čtvrtý si dá jako zákusek, když se ideálně naladí na soupeře, jako je AC Milán nebo Liverpool. To je pro obě »S« jako dárek. Nikdo od nich nic nečeká, jen se ukáže, jak jsme na tom vzhledem k Evropě. Klukům tedy nabitý program určitě nevadí, stejně by museli trénovat a povím vám, že trénink je kolikrát horší než zápas.

Jsem si jistý, že v neděli oba týmy nastoupí v plných sestavách a postaví to nejlepší, co mohou postavit. Žádná rotace nebude. Oba týmy chtějí vyhrát ligu a hrát Champions League, což je úplně jiná, úžasná soutěž. Máte pravdu, že jde o to, aby si hráči nevyložili důležitost zápasu tím, že použijí jiné zbraně než fotbalové. To, že něco může nastat, je s ohledem na důležitost zápasu velmi blízko. Jsem strašně zvědavý, v jakém módu se derby odehraje, ale neměli bychom se bát. Jsme snad někde jinde než tenkrát. No a pak si týmy dají souboje s AC Milán a Liverpoolem, od nichž moc nečekám, ale o to více se těším. Čekají nás nádherné fotbalové dny!

Petr Kojzar

FOTO – iportaL24.cz/Marcela Śpičková a sparta.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy