Letecké muzeum Kbely zahájí sezonu s legendárním strojem. Novým exponátem je bojový vrtulník Mi-24D

Letecké muzeum v pražských Kbelích má nový exponát. Získalo bojový vrtulník Mi-24D, se kterým nacvičovali vojáci z Náměště nad Oslavou útok na nepřítele i evakuaci zraněných. Stroj z roku 1982 s doletem přes 700 kilometrů je po kompletní opravě. Lidé si ho budou moct poprvé zblízka prohlédnout 4. května.

Kbely Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Do kokpitu pro kapitána usedá zbrojíř Jiří Kabourek. „Jsou tady místa pro dva piloty a palubního technika. Pod kapitánem je pilot operátor, ten obsluhuje zbraňové systémy vrtulníku. A v chodbičce je palubní technik, který se stará o veškeré přístroje potřebné k provozu vrtulníku,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kokpitu legendárního vrtulníku natáčel reportér Radek Duchoň

Na křídlech vrtulníku jsou vidět raketové bloky UB-32 a na koncích zbraňových pylonů odpalovací zařízení pro rakety Falanga. „Tamhle je máme, jsou to takové malé zelené rakety. Byl to bojový vrtulník, ale mohl také přepravovat výsadkáře,“ dodává zbrojíř.

Vrtulník vyrobili technici v roce 1982, vyřazený z provozu byl v roce 2003. Srovnávat ho s moderními současnými stroji Jiří Kabourek nechce. „Tohle je totiž vrtulníková legenda,“ zdůrazňuje.

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme v rámci LOMU zrepasovali už minimálně šest nádherných muzejních unikátů, od Avie, MIGu, přes menší vrtulníky až po tenhle větší vrtulník,“ doplňuje ředitel Leteckých opraven Malešice (LOM Praha) Jiří Protiva.

„V rámci repasí nespolupracujeme jenom s Vojenským historickým ústavem, ale také se Slovenským technickým muzeem v Košicích nebo s Leteckým muzeem v Koněšíně,“ dodává Protiva.

Opravený vrtulník uvidí návštěvníci muzea 4. května, kdy bude zahájena 56. sezona Leteckého muzea Kbely.

Letecké muzeum Kbely – Mi-24D | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Radek Duchoň, JMys Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme