Stojí přes milion korun. Přesněji milion sto osmdesát osm tisíc. Ukrytá v křišťálové karafě vypadá jako artefakt. Jedná se ale o destilát, konkrétně 48 let starou whisky Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four. Pochází ze zaniklé zaniklé irské staré midletonské palírny a řadí se mezi ty nejvzácnější ve svém segmentu.

Na celém světě existuje jen 119 lahví a jedna z nich se právě nachází u nás. Do fondu Wine Management SICAV ji pořídil jeho zakladatel Martin Kovář. Lahev před několika dny symbolicky převzal od Alana Gibbonse, velvyslance Irska v České republice.

Martin Kovář a vzácná investiční whisky Midleton

Podle Kováře tato edice Midleton whisky není jen „exkluzivní investiční příležitostí, ale také symbolizuje bohaté irské kulturní dědictví a propojení s českými keltskými kořeny“.

Jak ale samotné investice do prémiové whisky fungují? Stoupá jejich poptávka a jakou roli hraje samotná palírna, kde whisky coby nejstarší sudový destilát vzniká?

Před zodpovězením těchto otázek si musíme udělat jasno v samotném názvu medově zabarveného moku. Označení whiskey se používá pro destiláty irské a americké. Naopak whisky platí pro ostatní trhy – od toho skotského po například indický.

Co tedy musíte udělat, pokud chcete získat podobně vzácnou lahev, jako je výše zmíněná záležitost od Midletonu? „I když je tato možnost otevřena všem, je to hodně o osobních kontaktech,“ vysvětluje Martin Kovář. Zmiňuje také v tomto kontextu problematickou velikost našeho trhu.

Poptávka zde převyšuje nabídku. A i když se v České republice daří prodávat investiční lahve, tak pořád jsme malým trhem v porovnání s Asií nebo Spojenými státy.

„Ale občas se nám povede něco výjimečného, kdy například právě v případě Midleton Silent Distillery Collection Chapter 4 dostalo Německo, neporovnatelně větší trh, dvě lahve a Česká republika jednu lahev,“ doplňuje.

Nakupovat ze zaniklých palíren je podle Martina Kováře také způsob, jak si pořídit nejen samotný produkt, ale také „kus historie celého průmyslu“.

Zároveň ale také Kovář zdůrazňuje, nakolik je důležitý sám obal. Už proto, že právě teď jsou populární kolaborace producentů whisky (i whiskey) s dalšími populárními značkami, jako je Lalique i Aston Martin.

„Svět umění se v poslední době také prolíná do světa whisk(e)y, kdy se ultra prémiové lahve nabízeí v kombinaci přímo s dílem. Propojení těchto dvou světů funguje a o tyto lahve v hodnotě dva až tři miliony korun je velký zájem.“

Oslovuje vás tento typ netradiční investice? Pak si vzácnou láhev nejen pojistěte, ale dbejte také na to, abyste náhodou nepořídili falzifikát. Je to totiž i v případě tohoto destilátu klidně možné. Vaším dodavatelem by proto měl být jen důvěryhodný distributor.

„Pak už zbývá jen riziko, že o destilát nebude zájem ze strany investorů a konzumentů a jejich pozornost a chutě se přesunou jinam, to se však děje spíše ve velmi dlouhých periodách. Ve standardním investičním trojúhelníku platíte především nižší likviditou, proto je potřeba počítat s delší dobou držby,“ uzavírá Martin Kovář.