Chcete při cestování ušetřit? Vyzkoušejte house sitting

Toužíte jet na dovolenou do zahraničí, ale nechcete utrácet peníze za ubytování? Vyzkoušejte house sitting. Jedná se o hlídání domu, ve většině případů včetně péče o domácí mazlíčky.

Reklama

„Je to úplně něco jiného než jet do hotelového komplexu v turistické oblasti. Bydlíte v domě u místních, povídáte si se sousedy, více poznáte zemi. Je to autentické a to máme na house sittingu rádi,“ řekla v rozhovoru pro NašeTéma Anastázie Wackerová.

Hlídání domu a domácích mazlíčků

Jsem členem facebookové skupiny House sitting CZ_Hlídání domů v Česku. V prosinci loňského roku, jsem se odhodlala napsat Anastázii Wackerové, která hledala house sittery k nim do bytu, hlavně na hlídání pejska. Nám pejsek umřel a syn má zvířata rád, přišlo mi to jako fajn nápad změnit prostředí a chodit na procházky s pejskem. Vtipné bylo, že jsem si trochu spletla psí plemeno. Naivně jsem si myslela, že staroanglický buldok je menší pejsek a Anastázie mi pak poslala fotku velkého hafana. S díky, jsem se omluvila a odmítla, protože co se mi narodil syn, mám strach z velkých psů.

Když jsem hledala někoho, kdo by mi poskytl rozhovor na téma house sitting, ozvalo se více lidí a já náhodně vybrala Anastázii, aniž bych tušila, že už jsme si vlastně psaly.

Anastázie a její rodina má za sebou 4 týdny house sittingu v zahraničí na Tenerife, kde hlídali kočky. U sebe doma měli dvakrát house sittery na hlídání a venčení svého staroanglického buldoka.

„V případě, že potřebuje někdo odjet nebo odletět a nemá možnost, kdo by se jim staral o zvířata nebo je nechce dávat do zvířecích hotelů, tak je možnost, že někdo přijede k nim domů a postará se jak o zvířata, tak dům, zahradu, bazén nebo cokoliv jiného. Na speciálních serverech vyplníte profil a zaplatíte roční poplatek, kde můžete odpovědět na jednotlivé nabídky, kterých je po celém světě velké množství. My využíváme Trusted Housesitters, kde je roční poplatek 129 dolarů. Když se vzájemně dohodnete na hlídání domu nebo domácích mazlíčků, můžete si udělat video hovor a trochu se seznámit. Existují i facebookové skupiny, které se zaměřují na house sitting, ale to je větší riziko. Bezpečnější jsou servery, které slouží výhradně k těmto účelům. Lidé tam nahrávají své doklady a jsou více prověřeni. Poté se stačí se domluvit na podmínkách, vše si ukázat, vysvětlit a už jen hlídáte a užíváte si dovolenou v jiném prostředí,“ řekla Anastázie Wackerová.

Ověřené portály

Kromě Trusted Housesitters patří mezi největší celosvětové portály House Carers, Nomador a Mind My House. Mohou se lišit zaměřením, počtem nabídek a také cenou členství. „Jako house sitter platíte většinou roční příplatek, abyste měli přístup k nabídkám a mohli na ně odpovídat,“ uvádí web My wandertime.

Anastázie, využíváte svůj byt pouze za účelem hlídání pejska, nebo i pro výměny? Třeba, že se chcete podívat na Šumavu nebo do zahraničí?
Zatím takovou zkušenost nemáme, ale jsme tomu otevření, je to vlastně na stejném principu, jako house sitting. Máme zkušenost s Workaway, kde bydlíte s rodinou a ubytování a jídlo si odpracujete.

Co je součástí výměny?
Tady se to dost liší, protože můžete jít do bytu, velkého domu nebo třeba hlídat farmu. Majitel může poskytnout i auto. Tuto možnost jsme měli zrovna na Tenerife, což je větší zodpovědnost. Nám se stala zrovna taková nepříjemná věc, kdy se rozsvítila kontrolka motoru a museli jsme řešit autoservis. Majitelka naštěstí vše uhradila a dopadlo to dobře.

My máme auta dvě a byli jsme otevřeni tomu, že starší auto bychom půjčili. Jinak jsme poskytli vybavení celého bytu, včetně hraček i zahradu.  Se svými dětmi jsme se domluvili, že hračky, co nechtějí půjčit schováme, aby je někdo nerozbil. My jsme na Tenerife mohli využít všechno. Co si lidi nesklidí, to se může používat.

Co vás na house sittingu láká nejvíce?
Hlavně to, že to je velmi levný druh cestování, člověk ušetří spoustu tisíc za ubytování a zároveň je to úplně něco jiného, než když jedete do hotelového komplexu ve vyhlášené turistické oblasti. Bydlíte přímo v domě, kde bydlí místní a je to autentické.

Na house sittingu je skvělé, že si děti mohou vyzkoušet i péči o jiná zvířata, než mají doma. Náš pes nesnese vedle sebe kočku, proto jsme si vybrali právě hlídání koček na Tenerife. Také se můžete seznámit s novými lidmi, poznat jinou kulturu, což je inspirující. Třeba s paní, která u nás byla jako první na hlídání psa a bytu, jsme v kontaktu dodnes a jsme pozvaní i k nim domů.

Mohou vzniknout i nová přátelství. Je to více kontaktní a lidský způsob cestování. Co nás nenapadlo hned, ale až v průběhu house sittingu, je inspirace v bydlení. Zkusíte si jiné spotřebiče, uspořádání věcí a můžete se inspirovat i v tomto odvětví.

Prověřujete si lidi, abyste se ujistili, že o vašeho psa a byt bude opravdu postaráno?
Ani moc ne. Jednou jsme měli rodinu a poté přijela paní sama. Jediné prověření bylo, že jsme si psali zprávy na Facebooku, po celou dobu na mě působili velmi mile a měli hezký vztah ke zvířatům. Kdyby byl problém, máme blízko rodiče, kteří mohou pomoci. Je to hodně o důvěře.

Každý den, jsme byli s house sittery v kontaktu. Posílali fotky, jak se mazlí se psem, jak jsou na procházce. Věřila jsem, že o psa a byt bude postaráno. Pokud by měl někdo obavy, doporučuji spíše hledat na prověřených serverech, ne ve facebookových skupinách. My dáváme na šestý smysl a lidskou důvěru. Když jsme letěli na Tenerife, paní chtěla jediné, abychom jí poslali zaplacené letenky.

Důvěřujete lidem? Nebojíte se, že vám budou procházet osobní věci, že se může něco zničit?
Popravdě, ne! Nevidím důvod, proč se bát. Drahé věci nebo to, na čem nám záleží, jako jsou šperky a počítač, si z bytu uklidíme. Přistupujeme k tomu tak, že to jsou jenom věci a na těch nelpíme. Spoléháme se na slušnost lidí a nevidíme černé scénáře, kterých bychom se měli obávat.

Máme zkušenost, že spíše naše okolí má obavy z krádeží, zničených věcí a narušeného soukromí. My to takhle nepociťujeme a nemáme obavy ani strach. Máme radost z toho, že si u nás dotyční užijí dovolenou, zatímco my si ji užijeme jinde. Kdo má strach, může si zamknout jednu místnost s tím, že si nepřejete, aby se tam chodilo. Nemáme potřebu dívat se do šuplíků a prohrabovat skříně, pokud jsem něco hledala, například utěrky, napsala jsem majitelce.

Co byste poradila někomu, kdo o house sittingu přemýšlí?
Určitě to vyzkoušejte. Pro spousty lidí je to velký výstup z komfortní zóny a to v obou případech, pustit si někoho domů, nebo jet k někomu hlídat. Panují obavy z toho, co když se něco zničí? Nebo aby se zvířatům něco nestalo. Samozřejmě to souvisí i se značnou mírou zodpovědnosti, ať už za zvířata, nebo dům. Ale za nás to za to stojí. Je to skvělá zkušenost. Pro naši rodinu je to nejlepší varianta, protože pes může být doma ve svém prostředí. Náš pes byl v sedmém nebi, bylo o něj dobře postaráno.

Oběd na Tenerife u hostitelů.
Oběd na Tenerife u hostitelů. | Foto: Se souhlasem Anastázie Wackerové

Doporučuji správně a detailně vyplnit profil na ověřeném serveru, dát si s tím práci, přidat hodně fotek s domácími mazlíčky a usmívat se. Konkurence je velká. Pak už mít trpělivost, protože najít jako rodina svého prvního hostitele, může chvíli trvat. Je potřeba nasbírat recenze, proto počítejte ze začátku s odmítnutím. Jak je máte, je větší šance a nabídky chodí i od majitelů.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj: Rozhovor s Anastázií Wackerovou z Holýšova.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama