Punkevní jeskyně v Moravském krasu oživili průvodci v kostýmech netopýrů, andělů i pravěké lovkyně

Klasické červené bundy průvodci a průvodkyně v Punkevních jeskyních vyměnili za nápadité převleky a návštěvníkům se ukázali například jako netopýři, andělé nebo pravěké lovkyně. O kostýmové prohlídky určené zejména rodičům s malými dětmi byl velký zájem, uvedla ČTK.

Reklama

„Přes internet se vyprodalo všech 600 vstupenek,“ řekl ČTK mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

„Průvodci se do kostýmů převlékají z vlastní iniciativy a zájemce provádí zábavně-vzdělávací formou. Naposledy si je vzali v roce 2020. Mezi lidmi to bývá oblíbené. Pro rodiče je to dobrý způsob, jak zabavit děti. Trasa je stejná jako při klasických prohlídkách, včetně dna propasti Macochy a plavby elektrickými loděmi se zastávkou v Masarykově dómu. Je to ale více interaktivní, není to jen výklad,“ uvedl Gejdoš.

Při sobotních exkluzivních prohlídkách byly součástí i krátké scénky. V Předním dómů návštěvníky přivítal průvodce převlečený za objevitele z počátku 20. století, který jim představil historii Punkevních jeskyní. Průvodce převlečený za tělocvikáře vybízel návštěvníky k poklusu do schodů a přitom jim vysvětlil blahodárné účinky jeskynního vzduchu. Útvar přezdívaný Romeo a Julie, tedy stalaktit kterému chybí pár centimetrů na spojení se stalagmitem, představili průvodci v kostýmech Shakespearových hrdinů a výklad obzvláštnili krátkou citací ze slavné hry.

Síní U anděla, kde se nachází mohutný stalagnát unikátních tvarů, návštěvníky provedly postavy andělů a o vzniku názvu propasti Macochy povykládaly prvorepublikové dámy.

Následovala plavba na loďce řízené vodníkem a na závěr hodinové prohlídky i ukázka Pohádkové jeskyně s Masarykovým dómem princeznou a čertem.

Punkevní jeskyně v Moravském krasu si loni prohlédlo 210 tisíc návštěvníků, čísla se postupně vrací na úroveň před pandemií koronaviru. Otevřené jsou celoročně, zatím každý den vyjma pondělí od 8:40 do 14:00. Rozšířená sezona začíná na Zelený čtvrtek, tedy 28. března.

Historie Punkevních jeskyní

„První prostory suché části Punkevních jeskyní – Přední dóm a z něj sestupná chodba vyplněná sedimenty – byly objeveny 26. září 1909. Další části suché větve objevili průzkumníci v letech 1910 až 1914,“ uvedl mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

Suchá část byla se dnem Macochy propojena až 30. ledna 1914. První prostory vodní plavby byly objeveny po postupném odstřelu ve vývěru Punkvy 24. září 1920. „Následně tým Karla Absolona odkryl další části proti proudu směrem k Macoše a také suché Pohádkové jeskyně s Masarykovým dómem,“ doplnil Gejdoš.

Až 30. března 1921 byla zpřístupněna tato část turistům na člunech. Podle Gejdoše v dalších letech pokračoval postupný výzkum podzemního toku směrem k Macoše. „Poslední překážka, Zlý sifon, byla překonána 5. února 1933. Strop systému v plavební hladině normálního vodní stavu byl sestřelen a od 1. července 1933 začaly klasické prohlídky s celou vodní plavbou,“ dodal Gejdoš.

Punkevní jsou jedny ze 14 jeskyní, jejichž provoz zajišťuje Správa jeskyní ČR.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama