Kladsko, město dvou tváří

Polské Kladsko (polsky Kłodzko), jeden z nejkrásnějších koutů jihozápadního Polska má dvě tváře a rozhodně bohatou historii.

O historii Kladska

Nejdříve si pojďme povědět něco o té historii. Kosmova kronika říká, že hrad tu stojí už od roku 981 a tisíciletá bouřlivá minulost na vás ve městě přímo dýchá. 

Zmínila jsem se o hradu, o dnešní pevnosti, která se řadí mezi nejzachovalejší obrané systémy v Polsku. Vstupné se pohybuje okolo 12 - 18 Zl, záleží na délce trasy. Podzemní komplex chodeb rozhodně navštivte. Celý labyrint se spletitými tunely a chodbami měří 40 km! Ale pro nás, pro návštěvníky, je zpřístupněn jen zlomek. :)

Na Ovčím kopci v Kladsku

Naproti pevnosti můžete spatřit další hradby. Polorozbořené, zchátralé a prorostlé keři a stromy. Kopec se nazývá Ovčí kopec a zde začíná pořádné dobrodružství. Pokud máte pro strach uděláno, můžete se vydat na průzkum. Cestička k chátrající pevnosti prochází romským ghettem a říká se, že v kopcích stále žijí „divocí“ lidé a potulní psi. 

Kladsko - Ovčí kopec

Dostali jsme se za pár hradeb, ale bylo to vážně strašidelné. A když jsme uslyšeli výstřel, vzali jsme nohy na ramena a běželi dolů z kopce jako o závod

Dvě tváře Kladska...

Možná se Ovčím kopcem dostávám ke „dvěma tvářím“ města. Jedna tvář je krásná, opravená, turistická a téměř moderní, ale druhá tvář má jasné východoevropské znaky. Chudoba, špína, oprýskanost. A to mně na tom přijde zajímavé. Jakmile člověk zajde do postranní uličky, tak přes dlážděné chodníky přebíhají napůl divoké kočky, s odpadky si pohrává vítr a rozbité okenice v oprýskaných domech se porůznu otevírají a zavírají, podle toho, jestli tetky v květinových zástěrách mají na ulici zrovna co pozorovat. Inu, zastavil se tu čas...

Kladsko ulice

Nevím, jestli tu hrozí nějaké nebezpečí přepadení a krádeže. Asi bych se sama neprocházela těmi divokými uličkami a nedráždila bych chudší obyvatele zbytečnými pohledy. Držte se v tom novém, krásném a nablýskaném Kladsku, tam se bát nemusíte a místo si zamilujete. 

Dominanty Kladska

Město se pyšní krásným opraveným náměstím a velkou dominantou je ohromná radnice

Kladsko - kostel

Na opraveném mostě, na takové zdrobnělině Karlova mostu, najdete 6 barokních soch včetně sochy Jana Nepomuckého.

A právě v okolí mostu město jenom vzkvétá. I samotné centrum města s obchůdky, se zmiňovaným náměstím, kde rozhodně zkuste v některé jídelně tradiční polské pirohy, stojí za procházku. 

Kladská doprava

Pokud jste do Kladska vyrazili vlakem z pohraničního města Kudowa-Zdrój, určitě jste si užívali spanilou jízdu Kladským pomezím. Dokonce vláček projíždí po nově opraveném vysokém viaduktu a to jsou teprve výhledy

Auto se hodí na další výlety po okolí. (Mimochodem z Prahy do Kladska ujedete 220 km.)

Okolí Kladska

V okolí můžete navštívit třeba nejstarší polské lázně Ladek-Zdrój. Vyvěrá zde 7 léčivých pramenů. A nebo zavítejte do dalších proslulých lázní Kudowa-Zdrój či do Duszniki-Zdrój

V okolí najdete i skály a spousty tras pro baťůžkáře. A oběd si dejte třeba ve venkovní restauraci, kde si můžete vylovit a usmažit vámi chyceného pstruha. (Tyto restaurace jsou typické pro tuto oblast.)

Užijte si město se dvěma naprosto rozdílnými tvářemi. 

Další tipy na výlet: Znáte dánské Ribe? Přečtěte si o tomto dánském městečku, kde se zastavil čas. A pokud poletíte z pražského Letiště Václava Havla, zaparkujte třeba u nás na našem parkovišti Parkování R7 a můžeme si spolu popovídat o svých cestách víc :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej