SPORTOVNÍ VÍKEND ZBYŠKA KUPSKÉHO: 3., 5., 7., 100., 1304. a třicet let…

Pro mnohé je 3. březen 2024 zapsán v kalendáři jinak, pro některé stejně. Ještě zdaleka nekončí a tak tu samozřejmě chybí i mnoho dalších čísel.

Začnu od konce – těmi třiceti lety. To je doba od toho, kdy v Mnichově zemřel na infarkt Karel Kryl. Nedočkal se tak ani svého »setkání s Abrhámem« 12. dubna. Se sportem to nemá nic společného, ale se 3. březnem navždy ano.

1304. a 100.? Tato dvě čísla patří k sobě. Dnes se mezi švédskými městy Sälen a Mora běžel jubilejní 100. ročník Vasova běhu. Na 90 kilometrech byli nejrychlejší norští lyžaři Torleif Syrstad a Emilie Fletenová, jež obhájila loňské vítězství. Osmnáctá dojela bývalá hvězda běžeckého lyžování Petter Northug z Norska.

Nejlepším z českých účastníků byl na 43. pozici Václav Sedláček s dvacetiminutovou ztrátou na vítěze. Bývalý biatlonista Ondřej Moravec při svém debutu dokončil závod na 1304. místě za šest hodin, které si před závodem stanovil za cíl. Nejrychlejší Češkou byla na 41. příčce Anna-Marie Hejná s hodinovým odstupem za vítěznou Fletenovou.

7.? Byla zmínka o biatlonu, tak tedy biatlon: Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska skončili sedmí v závodě smíšených štafet na Světovém poháru v Oslu. Vedle trestného kola Davidové museli Češi třináctkrát dobíjet a ztratili v cíli na vítězné Francouze tři a půl minuty. Ve smíšené štafetě dvojic doběhli Jessica Jislová a Jonáš Mareček devátí, v této disciplíně triumfovali Norové. Domácí reprezentanti si také zajistili malý křišťálový glóbus.

5.? Možná překvapivě, ale pátá pozice nebyla očekávána jako nejlepší umístění českých atletů a už vůbec ne ve spojení s výškařem Janem Štefelou, který při premiéře na halovém MS obsadil pátou příčku.

A konečně 3.? Tam už je jméno očekávané: lyžařka Ester Ledecká skončila třetí v superobřím slalomu na Světovém poháru v Kvitfjellu a vybojovala první stupně vítězů od návratu po zranění klíční kosti. Olympijská vítězka v této disciplíně z Pchjongčchangu 2018 vylepšila v několikrát přerušeném a nakonec předčasně ukončeném závodě sobotní čtvrtou příčku.

Ale zrovna u ní musím připomenout, že včera obsadila dělené čtvrté místo v superobřím slalomu Světového poháru v norském Kvitfjellu, když zajela identický čas s Němkou Kirou Weidleovou, od stupňů vítězů ji dělilo 16 setin sekundy. Zvítězila Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, na kterou Ledecká ztratila 29 setin.

A před dnešním derby pražských »S« popřeju všem, aby se nestalo nic podobného, co včera v kontroverzním závěru ligového utkání Realu Madrid ve Valencii:

Rozhodčí Jesús Gil odpískal konec ve chvíli, kdy Brahim Díaz vyslal do pokutového území centr. Kanonýr Jude Bellingham z něj dal hlavou gól, který by jinak znamenal dokonání obratu ze stavu 0:2, branka ale k nevoli hostujícího týmu neplatila. Na rozhodčího se hráči Realu sesypali jako vosy a také trenér Carlo Ancelotti se přímo na hřišti domáhal vysvětlení, proč sudí zápas ukončil uprostřed rozehrané akce.

Kritická situace nastala v 99. minutě, tedy už po vypršení oficiálně oznámeného sedmiminutového nastavení. Rozhodčí nechal ještě Real rozehrát roh, který domácí odvrátili. Soupeř se ale znovu zmocnil míče a Díaz jej z pravé strany poslal před bránu. V tu chvíli zazněl hvizd rozhodčího. Nadšení ze vstřeleného gólu okamžitě vystřídala frustrace, u domácích hráčů to bylo naopak, protože někteří evidentně ukončení zápasu nepostřehli.

Za pár minut se dozvíme, jestli mé přání dojde naplnění…

Sportu zdar – a úspěšný týden všem sportovcům i nesportovcům.

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy