Rekordní teploty v neděli zaznamenala pětina stanic v Česku. Na Znojemsku bylo téměř osmnáct stupňů

Zhruba na pětině stanic, které fungují alespoň 30 let, v neděli padly teplotní rekordy. Většinou šlo o stanice na Moravě a ve Slezsku. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 17,8 stupně. Tam ale rekord překonán nebyl. Informovala o tom Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Rekordní teploty v neděli zaznamenala pětina stanic v Česku (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dosavadní teplotní rekord překonali v Lednici na Břeclavsku, kde bylo 17,3 stupně, dále v Ostravě-Porubě, kde naměřili 16,5 stupně, či Holešově, kde zaznamenali 16,2 stupně.

Sněhu napadlo hodně, ale nevydržel. Musíme si zvyknout na proměnlivé počasí, říká Míková

Číst článek

Nad šestnáct stupňů evidovala také stanice v Bohumíně-Záblatí a rovných šestnáct stupňů stanice v Přerově, kde byl vyrovnán rekord z roku 1918. Většina překonaných rekordů z 3. března podle Gvoždíkové pocházela z roku 1999.

Teplé počasí s denními teplotami mezi dvanácti a šestnácti stupni očekávají meteorologové i v pondělí. Poté by se mělo ochladit a denní teploty se budou držet spíše do deseti stupňů.

Teplotní rekordy padají letos ve větší míře především od poloviny února. Letošní únor byl podle ČHMÚ nejteplejším únorem na území ČR od roku 1961. Byl dokonce teplejší než většina březnů. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně a byla o 6,1 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme